Borsa geçen haftayı yüzde 4,3 kayıpla 7961 puandan kapattı. Borsada keskin yükseliş sonrasında düzeltme yaşanıyor. Düşüşlerin devamı için bu hafta hem Türkiye hem de ABD merkez bankalarından gelecek faiz kararları önemli olacak. Altın cephesinde geçtiğimiz haftayı kararsız bir seyirde geçirirken bu haftaya yükseliş ile başladı. Dolar ise küçük adımlar ile yükselişini sürdürüyor.
Borsada kadın yatırımcı sayısı hızla artıyor
Tasarruflarını değerlendirmek isteyen yatırımcıların yüzde 35’inden fazlası artık kadın. Ayrıca portföylerde hisse tutma gün sayımız sadece 40 gün civarında iken, kadın yatırımcılar uzun vadede hissede kalabiliyorlar.
Yatırım yaparken kadın yatırımcılar, erkek yatırımcılara göre daha sabırlı diyebiliriz. Kadınlar iş dünyasında her alanda katma değer sağlarken, Borsa İstanbul’unda bir kenarından tutarak nitelik kazandırmaya devam ediyor.
Bu hafta Çarşamba ABD Merkez Bankası’ndan, Perşembe TCMB ve İngiltere Merkez Bankası’ndan ve Cuma günü Japonya Merkez Bankası’ndan faiz kararlarını bekliyoruz. FED’ten faiz artırımı beklenmezken, bizim merkez bankamızdan 500 baz puan artış ile politika faizinin yüzde 30’lara ulaşması bekleniyor.
İngiltere merkez bankasında 25 baz puan faizleri artırarak yüzde 5.5’e yükseltmesi bekleniyor. Enflasyon düşmedikçe faiz artırımları hala masada kalmaya devam edecek. O nedenle bu ayın en kritik haftası bu hafta. Çünkü hem borsa hem altın hem de kripto paralar için yönün belirleneceği bir hafta olacak diyebiliriz.
Borsa İstanbul geçen haftayı son 3,5 ayın en büyük düşüşü ile kapattı
Endeks yıl başından bu yana yüzde 43 değer kazandı. Neredeyse her sektör hisseleri bu yükselişe katıldı. Şimdi ise artık sektör ve hisse senedi seçme zamanı geldi. Enerji, sağlık ve gıda sektörleri ön planda olacak. Ulaştıma için biraz bekleme zamanı geldi.
Yıl sonuna kadar pozitif beklenti devam ediyor. Yatırımcı gözünden bakınca enflasyon hedefi yıl sonu için yüzde 65 ve üstü. Demekki daha yükselişler devam edecek. Dolar başta döviz beklentileri yıllar geçtikçe yüksek ve yükselmeye devam edecek.
Bu yine bir enflasyonist baskı demek. Kur korumalı mevduat programı için vakit daralıyor. Altın ise yaz aylarını yatay geçirdi. Yılın geri kalan 3,5 ayı ve ilerisi için nasıl bir portföy oluşturabiliriz? Bu arada mevduat faizlerinde yüzde 60-65 seviyeleri konuşuluyor.
Aylık faiz üstü, enfasyon üstü, kur üstü bir getiri arayışı içinde olanlar borsaya yönlecektir. O nedenle borsanın hikayesi önümüzdeki aylarda ve yıllarda devam edebilir. Yatırımcı aç ve getiri arayışı içerisinde. Ayrıca yabancı yatırımcı için hala ucuz bir borsamız var.
Özellikle bankacılık tarafında bedava denilebilecek hisseler mevcut. Diğer yandan doların yükselme beklentisi mevduat faizinde kalacakları tedirgin edebilir ve bu mevduattan caydırıcı bir etki yaratabilir. Mevduat faizi beklenen ilgiyi göremeyebilir. Temelde kurdaki yükseliş beklentisini törpülemek enflasyona dair beklentiyi bitireceği için yatırımlara yeniden yön verebilir ama şimdilik enflasyon üstü getiri isteği yüksek kalacaktır.
Ayrıca borsada küçük yatırımcılar için dikkat etmeleri gereken bir süreçte gelişiyor. Hisselerde son alıcı olmamak önemli. O nedenle ne yaptığı belli olmayan, bir grup tarafıdan yönetiler, tüyo ile yayılan, yatırım yapmayan, büyüme hedefi olmayan, kur riski olan şirketlerden uzak durun.
Ülkemize katma değer sağlayan, özellikle ihracata verilen teşvikler artıyor ve bu teşviklerden yararlanan, yatırımlarını artıran, döviz girdisi sağlayan şirketlerin hisseleri ön planda olabilir.
Teknik Görünüm
Borsa İstanbul : 8000 puan altında düşüşler derineleşebilir. Bu haftaki kapanışı önemli olacak. Özellikle 7800 desteği dikkatle takip edilecek. Üzerinde yükseliş serisi devam edebilir. Altında ise 7500 seviyelerine kadar düşüşler görülebilir.
Altın : Ons Altın 1875 – 1930 bandında hareketine devam ediyor. 1950 – 1960 bandı üzerinde kapanış yapmadıkça düşüler devam edebilir. Kritik petrol arz kısıntıları dünyada enflasyonist süreci hatırlattığı için güçlü bir görünüm sergiliyor.
Orta ve uzun vadede pozitif bir beklenti var, kısa vade için temkinli olunabilir. Gram altın için 1600 – 1700 Türk lirası kritik bölge. Hem dolar hem de ons altın yükseliş beklentisi gram altını 2000 TL ve üstüne taşıyabilir. 1500 TL altında temkinli olunabilir.
Dolar: 21 Eylül Perşembe günü 14:00’te TCMB faiz kararı fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Yatay hareketine devam ediyor. Faizin yüzde 30’un altında artırılması dolara yükseltici etki yapabilir. Sürpriz bir şekilde yüzde 30 ve üstüne gelecek faiz kuru düşürebilir. 25 TL ve altını görebiliriz.
Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…
Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı
YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir.
Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.
Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.
Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir.
Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.
Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.