Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi, ev işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak için “Ev işçilerinin hakları ödenir” başlığıyla bir etkinlik düzenledi.
“Ev işçileri için daha çok ve daha iyi işler, neredeyiz ve neler yapabiliriz?” konulu etkinlikte konuşan ILO Türkiye Direktörü Giovanni Di Cola, ev işçilerinin sesinin duyulması için sendikalara ihtiyaç bulunduğunu, sendikaların, başlattıkları girişimin bir parçası olduğunu söyledi.
Beş adımda işbirliği
ILO’nun ev işçileri hakkında bir rapor hazırladığına işaret eden Di Cola, raporda 5 adımdan oluşan bir işbirliği modeli bulunduğunu kaydetti. İlkinin Türkiye’deki ev işçilerinin nicel açıdan değerlendirilmesi, ikincisinin yasal boşluk analizi olduğunu belirten Di Cola, “Diğer mesele ise kayıt dışılığın nedenlerinin analizi. Sonrasındaki iki adımda ise bir yol haritasıyla strateji ve eylem planı geliştirilecek. Beşinci adımda ise uygulama ve bu adımların gözlemlenmesi sağlanacak. Bu, ILO’nun tüm dünyada geliştirmeye çalıştığı bir şey.” dedi.
Öte yandan, Sabancı Üniversitesi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile hazırlanan, “Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılımı: Genel Eğilimler, Bölgesel ve Demografik Farklar, Tutumlar” isimli raporun sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
Raporda yer alan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hane Halkı İşgücü Anketleri 2021 verilerine göre Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki işgücüne katılım oranı toplam yüzde 51,4; bu oran erkeklerde yüzde 70,3 kadınlarda ise sadece yüzde 32,8. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranları OECD ortalamasının çok altında kalıyor.
Kadınların işgücüne katılımının önündeki engellerin derinlemesine araştırılması için mevcut durumu ve zaman içindeki dönüşümü verilerle ortaya koymanın önemli olduğu düşüncesi ile yola çıkılan raporda, TÜİK Hanehalkı İşgücü Anketi ve Dünya Değerler Anketi 2018 yılı sonuçları kullanılarak oluşturulan betimsel istatistikler sunuluyor.
Son 15 yılda kadınların istihdamı ve işgücüne katılımında meydana gelen değişimin ekonomik nedenleri veriler ışığında tartışılıyor. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tutumlar demografik özelliklere göre inceleniyor ve kadınların işgücüne katılımıyla ilişkisi tartışmaya sunuluyor.
Raporda kadınların istihdam edildikleri işlerin nitelik ve beceri taleplerine bakıldığında son on yılda yüksek nitelikli işlerde istihdamın azaldığı, düşük nitelikli işlerde istihdamın arttığı; pandeminin işgücüne katılımın üzerindeki olumsuz etkisinin erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla olduğu belirtildi.
2004-2021 yılları arasında niteliksiz işlerde kadın istihdamı yüzde 3 artarken, nitelik gerektiren işlerde kadın istihdamının yüzde 21’lerden 11’lere gerilediği kaydedilen raporda, yönetici pozisyonundaki kadınların oranının 2004 yılında yüzde 7 seviyesinden 2021 yılında yüzde 20 seviyesine ulaştığı, bu oranın 2021 yılı için OECD ülkelerinin ortalamasının altında olduğu belirtildi.