Akdeniz oyunları ve Türkiye

Bu yazının yayınlandığı günlerde sona erecek olan 19. Akdeniz Oyunları’nda bekli de tarihimizin en iyi derecesini yapacağız. Türkiye, Akdeniz Oyunları tarihinin en başarılı ülkeleri arasında yer alıyor. 19. oyunlar başlamadan önce toplam madalya sayısında İtalya, Fransa ve İspanya’nın ardından dördüncü, altın madalyalar baz alındığında ise İtalya ve Fransa’nın ardından üçüncü sırada yer alıyorduk.

Cezayir’deki oyunlarda ise bu yazının kaleme alındığı an itibariyle 19. oyunların en çok altın madalya kazanan ülkesi durumundaydık. Bu sayının daha da artacağına hiç şüphe yok. Bugüne kadar en başarılı olduğumuz oyunlar 2013 yılında Mersin’de düzenlenen olmuştu. 47 altın, 43 gümüş, 36 bronz olmak üzere toplam 126 madalya ile tamamlamıştık o oyunları. Cezayir’de ise bitime iki gün kala 38 altın madalyaya ulaşmış durumdayız. Arkamızdaki İtalya’nın ise şu an için 31 altın madalyası mevcut.

Üst düzey sporcular yarışıyor

Evet, dünyada üst düzey sporun ve sporcuların takvimi giderek daha da sıkışık bir hal alıyor. Gerek organizasyonların gerekse sporcuların sponsorları daha fazla görünürlük ve başarı talep ediyorlar. Olimpiyatlar, dünya kupaları / şampiyonaları dışında izleyiciyi çekecek farklı turnuvalar icat ediliyor. Dolayısıyla hemen her branşta üst düzey sporcuların yarışma sıklığı artıyor. Bu da form durumunu ve sakatlık riskini yakından etkiliyor. Bazı turnuvalar talî hale geliyor. Akdeniz Oyunları da bu tip turnuvalardan olmaktan kurtulamıyor maalesef.

Ülkeler bu oyunlara genellikle ikinci takımları ya da gelecek vaat eden, tecrübe kazanmasını hedefledikleri sporcularıyla katılıyorlar. Bu tercihi yapmak ya da en üst seviyedeki sporcularla katılmak madalya sırlamasındaki yerinizi yakından etkiliyor.

 

Türkiye de bu tercihini karma bir şekilde kullanıyor. Bazı dallarda ikinci diyeceğimiz tercihleriyle, bazılarına ise en üst seviyedeki sporcularıyla katılıyor. Sporda son derece güçlü olan ABD, Rusya, Çin, Almanya, Brezilya gibi ülkelerin de Akdeniz Oyunları’nda doğal olarak yer alamamaları sayesinde bu turnuvada yüzümüz daha çok gülüyor.

Akdeniz Oyunları, Akdeniz havzası ülkeleri arasında dört yılda bir düzenleniyor

Fikir ilk kez 1948 Londra Olimpiyatları sırasında ortaya çıkıyor. Fikir babası bize yabancı birisi değil. Hatta bizden birisi olduğu söylenebilir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi asbaşkanı ve Mısır Olimpiyat Komitesi başkanı Muhammed Tahir Paşa’dan geliyor öneri. Türkiye ile birlikte dokuz Akdeniz ülkesi daha bu öneriyi benimsiyor. Böylece Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi kuruluyor.

İlk oyunlar 5-12 Ekim 1951 tarihleri arasında Mısır İskenderiye’de düzenleniyor. Türkiye bugüne kadar yapılan oyunların tamamında yer alıyor. İlk kez 1971’de 6. Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapıyor. Oyunlar İzmir’de gerçekleşiyor. 2013 yılında ise 17. Akdeniz Oyunları’na Mersin ev sahipliği yapıyor.

Oyunlara katılan ülkeler arasında Andorra, Makedonya, San Marino gibi doğrudan kıyısı olmasa da Akdeniz ülkesi sayılanlar varken, Akdeniz ülkesi olmalarına rağmen katılmaya iki ülke de bulunuyor: İsrail ve Filistin. Eski Yugoslavya’dan dağılan / ayrılan ülkeler ise katılıyorlar.

Türkiye’nin son oyunlarda spor branşı çeşitliliği de artmış durumda

Olimpiyatlar, dünya şampiyonları gibi organizasyonlarda güreş, halter, boks gibi madalya aldığımız sporların yanı sıra badminton, okçuluk, artistik jimnastik, kadın güreş ve kadın boks, yüzme, atletizm gibi bir çok farklı spor dalında da başarılı sporcular çıkartabiliyoruz artık. Kadın voleyboldan bahsetmedim, onlar zaten ülkenin yüz akı durumundalar. Akdeniz Oyunları’na ikinci takımla katıldık, zira asıl takım aynı tarihlerde Uluslar Ligi’nde mücadele ediyor. Ancak “ikinci takım” dediğime bakmayın. Onlar da finale kaldılar. Büyük ihtimalle altın madalyayı da alacaklar.

Bu sene Akdeniz Oyunları’nı takip ederken varlığını bile bilmediğim bir spor dalı daha keşfettim. Daha doğrusu madalya kazanan sporcularımız sayesinde haberdar oldum: Bocce…

Hemen hemen gülle boyutundaki bilyeleri merkeze en yakına atmak üzerine kurgulanan bir spor dalı. Kış olimpiyatlarındaki körlingin yaz versiyonu bir nevi…

Türkiye bu dalda dört altın, bir gümüş, bir bronzla 19. oyunların en başarılısı oldu.

Umarım yazının girişindeki öngörü gerçekleşir ve bu oyunları zirvede kapatırız. Türkiye’de sporun gelişimi ve sporcularmızın özgüveni açısından böyle bir başarıya ihtiyaç var.

Behçet Üstün

Paylaş

Son Yazılanlar

Bedeli pahalı bir dünya kupası

20 Ağustos 2023, Sidney’de Stadium Australia’da önemli bir organizasyonun, Kadınlar Dünya Kupası’nın finalinin son düdüğü ile birlikte İspanyol futbolcular büyük

Putin de olurmuşum ben!!!!

Sizin kırmızı çizginiz nedir ? Hani o çizgiyi geçince savaş ilan edebileceğiniz yer. İşte geçen gün bizim evin “minik” Puta’sına

Eskiden biz arabulucuyduk

Kiracı-ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklar dağları aşınca arabuluculuk sistemi zorunlu hale getirilerek uygulanmaya kondu. Düşünün 2020 yılında 27 bin, 2021 yılında

Dayatılan koşullara direnmek

Ne yaman ikilem; bir yanda, şemsiyesi altında yaşayanlara bağışladığı özgürlüğün tek savunucusu rolünü oynarken, diğer yanda soluksuz çalıştırdığı insanları kendisine

Azim, kararlılık ve mücadele

Değerli Bi’nevi Gazete okurları, Özel sebeplerden ötürü uzun bir süredir sizlerle değildim. Bu yüzden öncelikle siz değerli okurlardan, sonra da

Küçük “Puta”lar işini bilir

Siz onları bilmezsiniz. Acındırarak, yardıma muhtaç bir şekilde girerler hayatınıza. Bi mağdur, bi zavallı, bi güçsüz. Tatlı tatlı masum masum

“Cumhuriyet vazgeçmemektir!”

Haçadur Kelleci… Türkiye’nin yetiştirdiği dünya çapında mücevher ustalarından biri… Dünyanın en büyüleyici ve renkli merkezlerinden biri, Kapalıçarşı’da ve Çuhacı Han’da