Akdeniz’in buğulu üzümü Cinsault

 

 O yaz çok sıcaktı. Eşimle  Fransa seyahatindeydik. Önce Güney Fransa’nın Atlantik kıyısındaki tipik, şık, seçkinlerin tatil beldesi Biarritz, oradan ver elini Aix-en-Provence. Burası da Fransızların “Provence”  dedikleri, güney sahilini tamamen içine alan Akdeniz’in tüm özellikleriyle anılan bölgesinin sembol şehri. Bu bölgede mimariden, yeme, içmeye, bitki örtüsünden yaşam tarzına kadar her şey Akdeniz.

Güney Fransa’da  sıcak günlerin serin içkisi, Roze Şaraplar

Güneşin cömertçe şımarttığı verimli topraklarda yetişen meyveler ve sebzeler tatlı, sulu ve lezzetli. Çalılarla kaplı tepelerdeki bodur, yeşil otlar, hafif meltemin serinliği… Yolculuk boyunca kekik, lavanta kokulu yollardan geçiyorsunuz. İki tarafta uzanan  üzüm bağları bakımlı, düzenli. Evinde kaldığımız Christine şehrin dışında bir gezi teklif etti. Gideceğimiz yer üzüm bağlarının içinde, taş bir bina. Sahipleri butik şarap imalatçısı, böylece mini bir şarap tadımı da yapabileceğiz. Gezi mükemmel geçti. Türk misafirperverliğini aratmayan bir yakınlık ve ilgiyle ağırlandık.

O günden hatırımda kalan bağdaki iri taneli, buğulu, mavi-siyah renkli üzümlerdi. Adını sorduğumda “ Cinsault” dediler. Damağımda kalan lezzet ise, bu üzümden yapıldığını öğrendiğimiz pembe, soğuk roze şarabın tadı. Şarap gözü okşayan pembelikte, Akdeniz’in parlak güneşinin sıcaklığını serinletecek kıvamda önceden dolapta soğutulmuş olarak küçük kadehlerde servis edildi.

Damağımızdaki hoşluğa burnumuzu gelen kırmızı meyve, badem ve fındık aromalarının kokusunu da eklerseniz, yaşanan keyfi biraz olsun tarif edebilmiş olurum. Son günlerin  pek moda tabiriyle  “müthiş bir keyif ve lezzet günüydü”.

Gelelim yediğimiz yemeğe

Tam adı “ Moules Marinières”

Denizci usulü midye. Yapılması kolay, yemesi eğlenceli. Aşağıda  mutfak ölçülerinde tarifini vereceğim. Ben asıl bu yemeğin masadaki servis şekli ve yemek  seramonisinden bahsetmek istiyorum. Pişirmek için, simsiyah dökme demirden yapılmış, oval bir tencere gerekli. Adı “Marmite”

Tarifimdeki gibi hazırlanmış midyeler piştikten hemen sonra sıcak sıcak tencereyle masaya getiriliyor. Birinci midyeyi  kabuğundan çatalla çıkarıp ağzınıza atıyorsunuz. Elinizde kalan içi boş midye kabuğunu bundan sonra pense gibi kullanabiliyorsunuz ve kalan midyeleri bu kez kabuk penseniz ile dikkatlice çıkarıp ağzınıza atıyorsunuz. Bu arada, soğutulmuş roze şarabınızı da yudumlamayı unutmamalısınız. Provence gezisinde tanıştığım Cinsault üzümlerini ve iyice soğutulmuş bir bardak roze şarabı hep keyifle hatırlarım.

 

 CİNSAULT

Aslında Kuzey Afrika kökenli bir üzüm cinsi. Şarap dünyasının literatüründe “Akdenizi temsil eden en iyi  Sepaj olarak” adı  geçiyor. Zamanla Avrupa’nın diğer Akdeniz kıyısı ülkelerine gelmiş. İlk olarak Fransa’da denenmiş. Ülkemizde sadece Tekirdağ, Mürefte, Şarköy tarafında yetiştirilmekte. Ancak daha çok kırmızı şaraplarda kullanılmakta.

Fransa Provence’da taze, sofralık üzüm olarak da tüketiliyor. Çok tatlı, çok sulu.Hoş kokulu. Kabuğu gevrek,i çi etli. Monosepaja fazla yatkın değil. Sadece az asitli, az tanenli, az alkollü şaraplara elverişli. Ama Carignan ya da Grenache la karıştırıldığında mükemmel roze şaraplar elde ediliyor.

Sıcak günlerin  serinletici  içkisi Roze şarabın Fransızca karşılığı “  le vin rose “ dir. Ancak arkadaşım küçük bir dil oyunu yapıyor ve bu şaraba ,Edith Piaf’ın unutulmaz şarkısı “La vie en rose” (pembe hayat ya da tatlı hayat olarak tercüme edilebilir SG) dan ilham alarak, “ Le vin en rose “ adını veriyordu. Bu isim bu şaraba çok yakışıyor. Rengi de tadı da gül kadar güzel, hoş ve zarif.

Sıcak ayların serin içkisi roze şarabını yemeklerinizde  sek içebileceğiniz gibi, kokteyl olarak  sangria örneği  kokulu meyvelerle hazırlayabilirsiniz.

Kolay bir kokteyl tarif: ( 6-8 kişilik )

3 şişe roze sek şarap

4 kokulu şeftali, 4 kayısı, 250 gr kokulu çilek, bir portakal (veya greyfurt), 1 ufak kadeh konyak

Bütün meyveleri soyun, ufak doğrayın. Geniş bir kasede şarapla karıştırın. Dolapta bekletin. Servisten önce buz ve konyağı ekleyin.

Roze şarapla yapabileceğiniz bir tavuk yemeği :

8 adet tavuk budu

Bir kadeh roze sek şarap

7 domates

3 soğan

4 kaşık zeytinyağı

Maydanoz, tuz, biber, yarım kaşık limon suyu

Tavuk butlarını tuz ve biberle ovalayın.Tavada kızdıracağınız yağda çevirerek kızartın.

Rendelenmiş soğan ve domatesi, kıyılmış maydanozu, limon suyunu ekleyin, 1-2 dakika daha çevirin.

En son şarabı dökün, kısık ateşte sos suyunu çekene kadar 30-35 dakika pişirin.

 MOULES MARINIERE  ( BALIKÇI USULÜ MİDYE )

1,75 kg midye

1 diş sarımsak, ince kıyılmış

2 arpacık soğan, ince kıyılmış

15gr  tereyağı

maydanoz, kekik ve defne yaprağından oluşan bir buket garni

100ml sek beyaz şarap veya elma şarabı

120ml krema

bir avuç maydanoz yaprağı, iri kıyılmış

 Midyeleri bol soğuk ve  akan su altında yıkayın. Hafifçe sıkıldığında kapanmayan açık olanları atın.

Sıkıca kapatılmış kabukların arasından çıkan sert, lifli sakalları çıkarın ve midyeleri büyük bir bıçakla kesin. Küçük kabuk parçalarını çıkarmak için midyeleri bir kez daha hızlı durulayın. Tüm midyeleri alacak kadar büyük bir tavada  tereyağında ,sarımsak, soğan ve  buket garni  hep  beraber  çevirin .

 Midyeleri ve şarabı veya elma şarabını ekleyin, ısıyı yükseltin, ardından örtün ve 3-4 dakika kendi sularında buharda açın. Tavayı ara sıra iyice sallayın. Buket garniyi çıkarın, kremayı ve kıyılmış maydanozu ekleyin ve ocaktan alın. Isıtılmış dört büyük kaseye paylaştırın ve  kızarmış  ekmekle servis yapın.

 SEVİM GÖKYILDIZ

 

Paylaş

Son Yazılanlar

Bedeli pahalı bir dünya kupası

20 Ağustos 2023, Sidney’de Stadium Australia’da önemli bir organizasyonun, Kadınlar Dünya Kupası’nın finalinin son düdüğü ile birlikte İspanyol futbolcular büyük

Putin de olurmuşum ben!!!!

Sizin kırmızı çizginiz nedir ? Hani o çizgiyi geçince savaş ilan edebileceğiniz yer. İşte geçen gün bizim evin “minik” Puta’sına

Eskiden biz arabulucuyduk

Kiracı-ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklar dağları aşınca arabuluculuk sistemi zorunlu hale getirilerek uygulanmaya kondu. Düşünün 2020 yılında 27 bin, 2021 yılında

Dayatılan koşullara direnmek

Ne yaman ikilem; bir yanda, şemsiyesi altında yaşayanlara bağışladığı özgürlüğün tek savunucusu rolünü oynarken, diğer yanda soluksuz çalıştırdığı insanları kendisine

Azim, kararlılık ve mücadele

Değerli Bi’nevi Gazete okurları, Özel sebeplerden ötürü uzun bir süredir sizlerle değildim. Bu yüzden öncelikle siz değerli okurlardan, sonra da

Küçük “Puta”lar işini bilir

Siz onları bilmezsiniz. Acındırarak, yardıma muhtaç bir şekilde girerler hayatınıza. Bi mağdur, bi zavallı, bi güçsüz. Tatlı tatlı masum masum

“Cumhuriyet vazgeçmemektir!”

Haçadur Kelleci… Türkiye’nin yetiştirdiği dünya çapında mücevher ustalarından biri… Dünyanın en büyüleyici ve renkli merkezlerinden biri, Kapalıçarşı’da ve Çuhacı Han’da