Hani, “İnsan etten kemikten ibarettir!” derler ya, doğru bir söz bu. Gerek kaslarımız, gerekse kemiklerimiz sağlıklı olduğu takdirde kaliteli bir yaşamımız olabilir. Kaslarımız, kemiklerimiz eğer her gün 300 defa uyarılıp, aktif hale getirilmezse, hemen güç ve kitle kaybına uğrar.
Kas sistemi nasıl bozuluyor?
Mesela, ünlü Köln Spor Hekimliği ve Dolaşım Sistemi Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmaya göre, formda bir sporcu 9 gün müddetle antrenman yapmayıp, hareketsiz yaşarsa, kas sistemi gücünden yüzde 21 oranında kayba uğruyor ve kalbi de yüzde 10 oranında büzülüyor. Evet, yanlış okumadınız, 9 hareketsiz gün sonunda bu düşüş meydana geliyor.
D vitamini eksikliği hayati önem taşıyor
Son yapılan araştırmalarda ise, kış günleri kaslarımıza ve kemiklerimize onları sağlıklı tutacak bilinçli yüklemeler yapılmadığı için, dolaşım sistemimizde, kalbimizde aşırı kitle ve güç kaybı oluşuyor.
Ayrıca, kış günleri yeterli miktarda güneşlenme imkanı bulunmadığından organizmada D vitamini eksikliği oluşuyor. Eğer, tam da bu zaman kesitinde yeterli C vitamini alınmazsa hayati öneme sahip hormon üretimi (HGH) azalıyor; sonuçta yaşı ne olursa olsun felç geçirme riski artıyor.
Uykusuzluk depresyonu tetikliyor
Bu arada, Rochester Üniversitesi uzmanlarınca yapılan araştırmaya göre, hareketsizlik nedeniyle meydana gelen kas, kemik kaybı nedeniyle geceleri fazla tuvalete çıkma oluyor. Bu, uyku kaybı yaratıyor. Uyku kaybı depresyonu, güç düşümünü, kemik yoğunluğu azalmasını tetikliyor. Sonuçta kalça kemiği kırılması ve enfarktüs geçirme riski yüzde 180 artıyor. ÇARE: Hemen yürüyüşe başlamak, kültür fizik yapmak, güneşlenmek ve bol C vitamini almak. Hem de her gün.