27 Şubat – 5 Mart Haftası
Yurt içinde geçtiğimiz hafta risk iştahı düşüktü ve seçiminde yaklaşıyor olması belirsizliği artırıyor. Bist 100 endeksi haftayı yatay 5058 puandan kapattı. Bu hafta içeride Tüketici güven endeksi, enflasyon rakamlarını ve deprem bölgesindeki gündemi ve gelişmeleri takip edeceğiz. Dışarıda Euro bölgesi enflasyonu ve ABD’de ise ekonomik aktiviteyi gösteren satın alma müdürleri endeksini yakından takip edeceğiz.
ÖZET
Ülkemizde yaşanan depremde son rakamlara göre 44 bin 374 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Deprem bölgesinde OHAL süresince işten çıkarmalar yasaklandı.
TCMB politika faizini yüzde 9’dan yüzde 8,5 ‘e indirdi.
ABD’de FED’in önem verdiği gösterge olan kişisel tüketim giderleri beklentiyi aşarak aylık yüzde 0.6 artarken yıllık yüzde 4.7 oldu.
Euro bölgesi enflasyonu yıllık yüzde 8.6 oldu.
ABD Merkez bankası faizleri arttırma sinyali vermeye devam ediyor.
Hem içeride hem de yurtdışı piyasalarda risk iştahı düşük bir hafta yaşadık
Özellikle dışarıda ABD Merkez bankasının enflasyon ile mücadele kapsamında faiz arttırımlarına devam edeceği beklentisi dolar endeksinin değer kazanımını sağladı. ABD Merkez Bankası FED’in enflasyon hedefi yüzde 2. Kişisel tüketim giderlerindeki artışın devam etmedi, konut sektöründeki artışların devam etmesi enflasyonu olumsuz etkiliyor.
Enflasyonun düşüşü ise geniş bir sürece yayılıyor. Bu ise ekonomik durgunluk süresini uzatıyor. ABD Merkez bankası ise faiz tarafındaki artışlara devam edeceğine dair söylemleri Mart ve Mayıs aylarında faizi 25’er baz puan arttırabileceği beklentisini yükseltti. Dışarıda faiz ve enflasyon başlığı sıcak.
Yurt içinde depremin üretim, tüketim, istihdam ve birçok kalem üzerinde etkisi değerlendiriliyor. Merkez bankasının bu haftaki kararında ise 50 baz puan indirime gidildi ve yaşadığımız deprem felaketine dem vuruldu. Enflasyonda tahmin edilenin üzerinde artış olabileceği ve büyüme sekteye uğrayabileceği vurgulandı. Ocak ayı enflasyonunda aylık %6,65 artış görülmüştü. Şubat ayı ve sonrasında da bu artışın devam edeceği öngörülebilir.
ABD kanadında bu hafta dayanıklı tüketim malları siparişleri, tüketici güven endeksi ve konut sektörüne dair verileri yakından takip edeceğiz. Özellikle ekonomik aktiviteye dair ip uçları almaya çalışacağız. Enflasyon ve büyümeye dair endişelerin devamına yönelik açıklanacak her veri dolar karşısında diğerlerinin düşmesini tetikleyebilir.
Teknik Görünüm
Borsa İstanbul ( Bist 100) : 5058 puandan hafta kapanışı gelmişti. Hem 5 hem de 21 günlük hareketli ortalama 5062 seviyelerine denk geliyor. Bu hafta hareketine bu seviye üzerinde devam ettikçe yükseliş güçlenebilir. Borsayı besleyecek hikaye yok. Bilançolar pozitif ivme kazandırabilir fakat yetersiz kalıyorlar. Yeni bir hikayeye kadar yatay ve satış baskısı devam edebilir. 4900 – 5000 bandının üzerinde kalması yukarı hareketin devamı için önemli olacak, bu bandın aşağısında ise satış baskısı 4600 seviyesine kadar sürebilir.
Ons Altın : FED’in faiz arttırım söylemlerinin dolar endeksini arttırması ile altın geçtiğimiz hafta baskılandı ve 1810 civarından haftayı kapattı. Hafta içinde yeniden 1820 dolar üzerinde bir fiyatlanma olmadıkça düşüş 1780 – 1790 bandına kadar devam edebilir. Altını destekleyecek senaryo yılın 2. Yarısında konuşulacak olsada 1800 dolar seviyeleri üzerinde kalması pozitif görünümü destekliyor.
Gram Altın : Gram altında düşüş etkisi altında. Uluslararası fiyat 1100 TL altında. Kapalıçarşı fiyatı 1126 TL. Arada 30 TL gibi bir farklılık var. Altın alırken bu farkı gözetmekte fayda var. Teknik olarak ise ons altındaki düşüş ve içeride doların yatay hareketleri gram altının düşüşünü destekliyor. Destek 1040 TL, buranın altına gelmemesini önemsiyoruz. Yukarıda ise yeniden 1150 TL üzerinde ivmelenme görebiliriz.
Güzel bir hafta olması dileğiyle…
Şirin Sarı
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı