Bazen ne kadar şanlı olduğumuzu/olabileceğimizi unutuyoruz. Hatta belki bazenden de fazla unutuyoruz. Oysa çözebileceğimiz ufak tefek sorunlarımızdan şikayet etmek yerine çaba sarfetsek yaşamımız daha güzel olabilecekken. Biz dert olmayacak şeyleri dert edinmeye çalışırken ve sürekli sızlanırken, hayata o kadar da şanslı başlayamayan bazı olağanüstü insanlar kocaman yürekleriyle hepimize ders veriyorlar.
Henüz 19 yaşında bir sporcu
Sümeyye Boyacı henüz on dokuz yaşında, hayatının baharında bir genç kız. S5 engelli sınıfında serbest, sırtüstü ve kelebek dallarında yarışan milli bir sporcu.
Üstelik de sıradan bir sporcu değil. 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde altın madalya, 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda ise aynı kategoride gümüş madalya kazanmış bir şampiyon o.
Sümeyye kolları olmadan doğmuş
Ancak hayata bağlılığını hiç yitirmemiş ve kollarının açığını ayaklarıyla kapatmayı öğrenmiş. Henüz 6 yaşındayken ayaklarını eli gibi kullanmaya başlamış bu olağanüstü genç kızın yetenekleri yüzmeyle sınırlı değil. Resim yapıyor, ebru sanatıyla uğraşıyor, dikiş dikebiliyor, ki dikiş makinasını bir ebru sergisinden kazandığı parayla kendisi almış. Ayrıca yemek yapmayı da çok seviyor.
Kendi ifadesiyle, “gittiği bir akvaryumda gördüğü balıkların kolları olmadan yüzebilmesinden etkilenerek” beş yaşında yüzmeye başlamış. 2013 yılından itibaren antrenörü Mehmet Bayrak ile çalışmaya başlayan Sümeyye Haziran 2016’da, Berlin’de düzenlenen ve kariyerinin ilk uluslararası yarışı olan 30. Uluslararası Alman Şampiyonası’nda yer alıyor.
Her turnuvada ayrı bir başarı
O turnuvada 50 m sırtüstü gençler B S5 kategorisinde altın madalya almasına rağmen 100 m kurbağalama S6, 50 m serbest S5 ve 50 m kelebek S5 kategorilerinde ise eleniyor. Rio de Janeiro’da düzenlenen 2016 Yaz Paralimpik Oyunları’ndaki 50 m sırtüstü S5 kategorisinde 8. sırada yer alıyor.
Hemen ertesi yıl, Avrupa Paralimpik Gençlik Oyunları’nda 50 m sırtüstü S1-5 kategorisinde bronz madalya kazanıyor. Aynı yıl Aralık ayında Meksika’da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda dört farklı kategoride yarışıyor.
2018’de 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde zirveye çıktı
İlk büyük başarısı ise Ağustos 2018’de, Dublin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda geliyor. 50 m sırtüstü S5 kategorisinde zirveye çıkıyor Sümeyye.
O artık Avrupa şampiyonu bir sporcu.
Ertesi yıl Londra’da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda ise gümüş madalyaya uzanıyor.
“İnsanlar kolları veya ayakları olmayanlara engelli diyorlar. Fakat ben engelsizim” diyor Sümeyye. Demekle kalmıyor, başarılarıyla bunu hepimize örnek kılıyor.
“Engelliyim, ancak yaşamak ve yaşamımı bir şekilde sürdürmek zorundayım. Bir yola girdiğimiz zaman o yolu sonuna kadar gitmek gerekir. Maymun iştahlı biri değilim. Bir işe başladığım zaman hedeflediğim yere kadar götürür o zaman sonlandırırım. Azimli ve kararlı biriyim. Kararlarımdan kolay kolay vazgeçmem. Derslerimde de aynı şekilde. En iyi notu almak için çok çabalıyorum.”
Genç şampiyonun hedefi iyi bir psikolog olmak. “İnsanları çok iyi anlayabiliyorum. Bir engelli olarak çok fazla şey yaşadım. Sporcu ve sanatçı olarak da çok fazla şeyler yaşadım.” diye açıklıyor neden bu mesleği hedeflediğini.
Genç şampiyonun en güzel sözleri ise: “Kollarım yok ama iki kanadım var. Biri annem biri de hayata olan tutkum.”