Meyve ve sebzelerin 10 yıl önceki besin değerleri araştırıldı
“Makyajlanmış meyve ve sebze olur mu?” demeyin. Almanya’da her yıl besin maddelerinin içerdiği kimyasal miktarları ölçülür ve arşivlenir. Mesela, sebze haline gelen tüm meyve, sebze türleri bu işleme tabi tutulur. Nereden akıllarına esmişse, yine Alman bilim adamları (Schwarzwald-Sanatorium Obertal)10 yıl önce satılan sebze ve meyvelerin içerisindeki kimyasalları içeren tahlil raporlarını arşivden çıkarmış, sonra da aynı marketten, aynı sebze ve meyveleri alıp, şimdi içerilerindeki kimyasal miktarını araştırmışlar.
Moraliniz bozulmasın ama vitamin değerleri çok düştü
Karlsruhe şehrinde tahlil ettirilen meyve ve sebzelerin test raporu sonucu herkesi şaşırtmış. Niye mi? Mesela brokolinin içinde bulunan kalsiyum miktarı 10 yıl öncesine göre yüzde 68, folik asit yüzde 52, magnezyum yüzde 35 oranında azalmış. Ispanaktaki kayıp miktarı magnezyumda yüzde 68, B6 vitamininde yüzde 59, C vitamininde yüzde 58 olmuş. Muzdaki eksilmeler ise şöyle: Kalsiyum yüzde 12, folik asit yüzde 84, magnezyum yüzde 13, vitamin B6 yüzde 92. Çilekte C vitamini kaybı yüzde 67, elmadaki C vitamini kaybı ise yüzde 80.
Düşünün, bu kayıplar Almanya gibi, denetim mekanizmasının çok sıkı olduğu bir ülkede meydana geliyor. Diğer sebze ve meyvelerdeki, hele yumurtadaki kayıpları yazmıyorum bile. Yazarsam, Almanlar küspe yediklerini öğrenir ve moralleri bozulur.
Bize gelince: En iyisi hiç gelmeyelim. Çünkü, bu konuda ne ciddi bir araştırma var, ne de etkili bir denetim. Ancak, acayip fiyatlara enfes makyajlanmış, içine bir dolu hormon, antibiyotik, haşarat zehri eklenmiş şeyler yediğimiz kesin.