Şampiyonluk her sporcu için önemlidir. İster en üst seviyede olun, isterseniz daha alt seviyedeki turnuvalarda. Şampiyon olmak, altın madalya almak bulunduğunuz seviyenin zirvesidir. Şimdi bir de uluslararası arenada şampiyon olduğunuzu düşünün. Mesela Avrupa şampiyonu olduğunuzu…
Mükemmel değil mi?
Ya yedi kere Avrupa şampiyonu olmuşsanız? İnanılmaz. Yeryüzünde bu zirve istikrarını sağlayabilen sporcu sayısı tahminlerinizin çok çok altında. Bu istisnai sporcuların birisi de ülkemizden çıktı. Ne kadar gururlansak azdır. Yasemin Adar…
Adar, Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 2016, 2017, 2018, 2019, 2022 ve 2024 yıllarında altın madalya kazandı. Ayrıca kariyerinde iki dünya şampiyonluğu ve 2020 Tokyo Olimpiyatları üçüncülüğü bulunuyor.
1991 Balıkesir doğumlu Adar Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun. 2011 yılından beridir profesyonel güreşçi olan Adar aynı zamanda beden eğitimi öğretmenliği yapıyor.
“Balıkesir Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi’nde okurken beden eğitimi öğretmenim beni atletizme yönlendirdi. Vücut yapımın uygun olduğunu söyledi. Benim atletizme başladığım sırada Bursa’dan Remziye Çıtak Kurt adında yeni bir öğretmen geldi. Gülle antrenörüydü. Beni gülleye yönlendirmek istedi. Ben başta istemedim. Sonra ikna oldum ve çalışmaya başladım.
O zaman daha küçüktüm. Hiçbir şeyin farkında değildim. Benim için aktivite olur diye gidiyordum. Ardından Remziye öğretmenin tayini Bingöl’e çıktı. Ama eşi Kemal Kurt güreş antrenörüydü. Beni eşine emanet etti. Spora devam etmemi istiyordu. Güreş yapmasan bile kuvvet antrenmanları yaparsın demişti. Olur dedim.
Babam çok destekledi. Babam ‘Gideceksin yapacaksın’ dedi. Babama futbolcu olacağım, erkek takımına gireceğim desem ‘git oyna’ der. Babamın desteği çok, sağ olsun.”
Başlayalı dört ay olmuşken Türkiye şampiyonasına katılan Adar ikinci oluyor. Ardından milli takım kampları başlıyor.
Yasemin Adar dünya şampiyonu olduğunda, daha minderdeyken erkek arkadaşından evlenme teklifi alıyor.
“Herkes senin haberin vardı diyor. Benim haberim yok, olsaydı izin vermezdim. Ben biraz daha utangacım. Herkesin önünde olmasını istemezdim.”
Şampiyon olmanın kolay, şampiyonluğu korumanın zor olduğunu söylüyor Yasemin Adar.
Her gün üçer saatten çift antrenman, yani altı saat antrenman, yediklerine azami dikkat gibi mecburiyetleri var başarının. “100 gram için arkadaşlarımın saçını kestiğini biliyorum” diyor Adar.
“Şampiyonluğum bir iken artmaya devam ederek yedi oldu. Elimden geldiğince skorumu devam ettirmeye çalışıyorum ama benim için önemli olan 2024 Paris Olimpiyatları’nda altın madalya kazanmak. Çünkü, her zaman kendime yeni hedefler koyan bir sporcuyum. Azimliyim, canla başla mücadele eden biriyim”
Özel hayatıyla gündeme gelmek istemediğini belirten Adar bu konudaki tek açıklamasında Paris Olimpiyatları’nda altın madalya aldıktan sonra çocuk yapmayı düşündüğünü söylüyor.
“Başarı beni çok mutlu ediyor. Başardığımız zaman minderde bayrağımızla beraber ‘zafer koşusu’ yapıyoruz. Bu koşu esnasında sanki ayaklarım havadaymış, yukarıda süzülüyormuşum hissine kapılıyorum. O tutkuyu tekrar tekrar yaşamak istediğim için başarım geliyor. Bu sayede başarılı olduğumu düşünüyorum.”
Yasemin Adar olimpiyat madalyası kazanan tek Türk kadın güreşçisi.
“Biliyorsunuz, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda yine bir ilki başarmıştım, tarih yazmıştım. Şimdi de 2024 Paris Olimpiyatları’nda bu başarımı altın madalyayla taçlandırmak istiyorum.
Orada da İstiklal Marşımızı okutup, bayrağımızı dalgalandırmak istiyorum. Gerçekten zorlu mücadeleler beni bekliyor, bunun farkındayım. Çünkü artık teknoloji çağındayız, herkes birbirini çok iyi tanıyor ve analiz yapabiliyor. O yüzden saniyeler, saliseler bizim için çok önemli.”
Başarılı olmak her sporcu için en önemli hedef. Adar gibi sporcular için ise şampiyonluk sanki bir bağımlılık.
Yedi kez Avrupa şampiyonluğu…
Dile kolay.