Bilim Kurgu, her zaman fütüristik hayal gücü için bir araç olmuştur. Farklı renkli uzaylılar ve galaksiler arası yolculuk henüz keşfedilmemiş olsa da, Bilim Kurgu dünyası sayesinde artık hayal gücünün ürünü olmayan bir dizi teknoloji mevcuttur.
“Geleceğe Dönüş” ve “Total Recall” gibi ailelerin en sevdiği filmlerde yer alan yaratıcı icatlardan bazıları, artık modern teknolojinin ön saflarında yer almaktadır.
İşte Bilim Kurgu’dan gerçeğe dönüşen en sevdiğimiz teknolojilerden birkaçı:
Star Trek-Uzay Yolu: Cep Telefonları Neredeyse herkesin cebinde olan bir şey.
Cep telefonları, çok sayıda dikkat çekici özellikleri ile modern yaşamda bir zorunluluk haline geldi. İlk cep telefonu, 1973’te Motorola DynaTAC’ta icat edildi. 2.4 libre (1.1 kilogram) ağırlığında ve yaklaşık 35 dakikalık bir konuşma süresi olan hantal bir şeydi. Ve de binlerce Dolar’a mal olmuştu.
Ve şimdilerde bilgisayarların yerini aldı.
Cep Telefonu’nu sadece 90 günde yaratan bir ekibe liderlik eden Martin Cooper’n ilhamını, Kaptan Kirk’ün elde tutulan iletişim cihazını kullandığı Star Trek’in bir bölümünden aldığı yönündeydi.
Ancak Cooper, 2015 yılında verdiği bir röportajda, orijinal ilhamın, karakterin “bilekte iki yönlü telsiz” kullandığı Dick Tracy adlı bir çizgi romandan geldiğini belirtti.
EVRENSEL ÇEVİRMEN
Kaptan Kirk, elinde yabancı dilleri çevirmek için kullanılan bir cihaz tutardı Star Trek’te. Çünkü Uzay Yolu karakterleri, genellikle farklı dillerde uzaylı yaşamlarıyla karşılaşırlardı.
Uzayı keşfederken, Kaptan Kirk ve Mr. Spock gibi karakterler, farklı diller konuşan uzaylı yaşamlarıyla burun buruna gelirlerdi, Galaktik yabancıları anlamak için Star Trek karakterleri, uzaylının olağandışı dilini hemen tercüme eden bir cihaz kullanırlardı. Star Trek’in evrensel iletişimcisi, ilk olarak Mr. Spock’ın biyolojik olmayan bir varlıkla iletişim kurmak için kurcaladığı için ekranda görüldü (Seri 2 Bölüm 9, Metamorfoz).
Star Trek’teki fikir akıllı uzaylı yaşamıyla iletişim kurmak olsa da, dil engellerini aşabilen bir cihaz gerçek zamanlı iletişimde devrim yaratacaktı. Artık Sourcenext’in Pocketalk’u ve Skype’ın yeni sesli çeviri hizmeti gibi ürünler, diller arasında anında çeviri sağlayabilmektedir.
Kusursuz bir gerçek zamanlı iletişim henüz uzak olsa da son 10 yıldaki teknolojik gelişmeler bu başarının ulaşılabilir olduğu anlamına gelmektedir.
TELEPORTASYON
Birini ışınlamanın ardındaki fikir, bir kişinin bir enerji formuna parçalanabilmesi (kaydileştirme) ve daha sonra varış noktasında tekrar maddeye dönüştürülebilmesiydi (yeniden maddeleştirme).
Star Trek’in USS Enterprise’ında insanları bu şekilde taşımak, dizinin en başından beri vardı ve pilot bölümde çıkış yaptı.
Bilim adamları henüz insanları nasıl ışınlayacaklarını çözemediler, ancak fotonlar olarak bilinen enerji toplarını ışınlayabiliyorlar.
Bu durumda ışınlanma, kuantum dolaşıklığı olarak bilinen bir fenomene dayanır. Bu, kuantum mekaniğinde, iki dolaşık parçacığın birbirinden çok uzakta olabileceği, ancak biri üzerinde gerçekleştirilen eylemlerin mesafeden bağımsız olarak diğerini etkilemesi için bağlı kaldığı bir durumu ifade eder.
İki foton arasındaki bilgi alışverişi, ışık hızından en az 10.000 kat daha hızlı gerçekleşir.
3 BOYULU HOLOGRAMLAR
Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker ve C3PO’nun Prenses Leia’nın hologramlarını hatırlıyor musunuz?
Prenses Leia’nın bu hologramında ikonik bir replik yer alıyordu: “Bana yardım et Obi-Wan Kenobi, sen benim tek umudumsun.”
Tanım olarak, bir hologram, bir lazerden gelen ışık huzmelerinin 2 boyutlu bir yüzeye girişiminden oluşturulan ve yalnızca bir açıyla görülebilen bir 3 boyutlu görüntüdür.
2018’de Utah, Provo’daki Brigham Young Üniversitesi’nden araştırmacılar gerçek bir hologram yarattılar. Hacimsel görüntüleme adı verilen teknikleri, bir Etch-A-Sketch oyuncağı gibi çalışıyor, ancak parçacıkları yüksek hızlarda kullanıyor.
Lazerlerle, araştırmacılar parçacıkları yakalayabilir ve onları belirlenmiş bir şekle taşıyabilirken, başka bir lazer seti de parçacık üzerine kırmızı, yeşil ve mavi ışık yayar ve bir görüntü oluşturuyor. Ancak şimdiye kadar, bu sadece son derece küçük ölçeklerde gerçekleşebiliyor.
BİYONİK UZUVLAR
Star Wars’tan Luke Skywalker’ın biyonik kolu… Yıldız Savaşları: Bölüm V — İmparatorluk Geri Dönüyor… Hatırlayalım bir yol.
Elinizin kendi babanız tarafından kesildiğini ve yüzen bir binanın dibine düştüğünüzü ve uzun süredir kayıp olan kız kardeşinizin gelip sizi almasını istediğinizi hayal edin.
Gerçekte pek olası değil, ama Star Wars filmlerinde olası. Elini kaybettikten sonra Luke Skywalker, normal bir elin tüm işlevlerine sahip biyonik bir versiyon alır. Bu senaryo artık uygulanabilir.
Georgia, Atlanta’daki Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, amputelerin protez parmaklarının her birini ultrasonik bir sensör kullanarak kontrol etmeleri için bir yol geliştiriyorlar.
Filmde, Skywalker’ın protezi, kaslarına bağlı elektromiyogram sensörlerini kullanıyor. Sensörler farklı modlara geçirilebilir ve kaslarının esnemesi veya kasılması ile kontrol ediliyor Bununla birlikte, Georgia Tech araştırmacıları tarafından oluşturulan protez, ince parmak hareketini tespit etmek için makine öğrenimi ve ultrason sinyallerini kullanıyor.
DİJİTAL REKLAM PANOLARI
Blade Runner’da, Los Angeles’ın distopik metropolünü süslemek için dijital reklam panoları kullanıldı. Blade Runner filminde fütüristik bir Los Angeles manzarası sunulur. Gökdelenleri tararken, binalardan birinde devasa, dijital, neredeyse sinematik bir reklam panosu belirir.
Bu internet öncesi konsept, DOOH.com’un CEO’su Andrew Phipps Newman’ın hayal gücünü ateşledi. Digital Out Of Home anlamına gelen DOOH, dijital reklam panolarını kullanarak canlı, dinamik reklamlar sunmaya kendini adamış bir şirket.
Dijital reklam panoları, DOOH’un 2013 yılında kurulmasından bu yana çok yol kat etti. Bu benzersiz reklam taktiğini kullanmak için Londra ve New York gibi kalabalık şehirlerden yararlandılar. Belki de daha yeni ‘Blade Runner 2049’ bize daha da yeni teknolojiler getirecek.
UZAY İSTASYONLARI
2001… Dünya’nın yörüngesinde dönen Uzay İstasyonu V, astronotların mikro yerçekiminde zıplayabilecekleri alçak Dünya yörüngesinde bulunan büyük bir kuruluş… Bu tanıdık geliyor mu?
Uzay istasyonları 2001: Uzay istasyonunda yürüyen bir astronotun Uzay Odyssey’i. 2001: A Space Odyssey’deki uzay aracının iç tasarımı, ISS ile esrarengiz bir benzerlik gösteriyor.
2001: A Space Odyssey’de Dünya’nın yörüngesinde dönen Uzay İstasyonu V, astronotların mikro yerçekiminde zıplayabilecekleri alçak Dünya yörüngesinde bulunan büyük bir kuruluş… Bu tanıdık geliyor mu?
Uzay İstasyonu V, 1998’den beri Dünya’nın yörüngesinde dönen ve şu anda aynı anda altı astronotu barındıran Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için ilham kaynağı oldu. Uzay İstasyonu V çok daha lüks görünse de, ISS çok daha fazla bilim içerdi.
ISS, 1998’de inşaatının başlamasından bu yana mikro yerçekimi araştırmalarının temelini oluşturmuştur. Uzay İstasyonu V, sadece bu dünya dışı bir tatil deneyimi değildi, aynı zamanda Ay’a ve diğer uzun süreli uzay destinasyonlarına seyahat etmeden önce bir pit-stop olarak da kullanıldı.
Önerilen Derin Uzay Geçidi, benzer bir amaca hizmet edecek olan Ay’ın yörüngesinde dönen bir istasyon olacaktır.
Uzay İstasyonu V, 1998’den beri ‘yörüngesinde dönen ve şu anda aynı anda altı astronotu barındıran Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için ilham kaynağı oldu. Uzay İstasyonu V çok daha lüks görünse de, ISS çok daha fazla iş başardı.
ISS, 1998’de inşaatının başlamasından bu yana mikro yerçekimi araştırmalarının temelini oluşturmuştur. Uzay İstasyonu V sadece bu dünya dışı bir tatil deneyimi değildi, aynı zamanda Ay’a ve diğer uzun süreli uzay destinasyonlarına seyahat etmeden önce bir pit-stop olarak da kullanıldı.
TABLETLER
Filmde Dr. David Bowman ve Dr. Frank Poole, ‘haber defteri’ adını verdikleri düz ekranlı bilgisayarlarından haber güncellemelerini izliyorlar. Samsung, bu haber defterlerinin, ilk iPad’in 2010’da gelmesinden 40 yıl önce bir filmde yer alan orijinal tablet olduğunu iddia etti.
UÇAN KAYKAY
Back to the Future’dan Marty McFly’ın bir uçan kaykay tuttuğunu gösteren ekran görüntüsü var. Marty McFly, uçan kaykay ile herhangi bir yüzeyin, hatta suyun üzerinde gezinebiliyordu. (Geleceğe Dönüş Bölüm II.)
Geleceğe Dönüş üçlemesi, zaman yolculuğu maceralarının son derece keyifli bir üçlüsüdür.
SÜRÜCÜSÜZ ARABALAR
Total Recall’dan Arnold Shwarzenegger’in Johnny Cab tarafından kontrol edilen sürücüsüz bir arabada oturduğunu gösteren görüntüsü meşhurdu Johnny Cab, hedefi olmadığı sürece hareket edemedi ve sonunda ölümüne yol açtı.
2084 yılında geçen 1990 yapımı filmde, Total Recall’un ana kahramanı Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger tarafından canlandırılıyor) kendini Mars’a bir bilim kurgu hesaplaşmasının ortasında buluyor. Bir sahnede Quaid kötü adamlardan kaçıyor ve sürücüsüz bir arabaya atlıyor. Önde, otomobilin yerleşik bilgisayar sistemi olan Johnny Cab var.
Yerleşik uydu navigasyonunu kullanarak sizi hedefinize götüren bir arabaya sahip olma fikri giderek daha popüler hale geldi. Sürücüsüz otomobiller ile ehlikeli ve ölümcül kazalarla sonuçlanan insan hataları ve dikkatsizliği ortadan kaldırmak isteyen Waymo.’nun gere duyduğu tek şey arabayı hedeflenen yere götürmek için bir adres.
HEPSİ BU LİSTEDE
Bilim Kurgu’da öngörülen mevcut teknolojilerin listesi, başta edebiyat ve film olmak üzere her ortamı içermektedir. 1964’te Sovyet mühendis ve yazar Genrikh Altshuller, zamanın bilim kurgu teknolojilerini kataloglamak için ilk girişimi yapmıştır.
Liste, belirli bir teknolojinin ilk tahmininin yanı sıra, icadına kadar ondan bahseden sonraki tüm çalışmaları içerebilir. Liste, bilim kurguda ortaya çıkmadan önce kurgusal olmayan eserlerde ilk kez ortaya konan ve iyon itici gibi sonraki icatları içeren teknolojileri içermektedir.
Tekrarlardan kaçınmak için liste, aynı tahminleri içeren film uyarlamalarını hariç tutmaktadır. Ayrıca yaygın olarak bulunmayan yeni teknolojileri de hariçtir.
Bazı modern icatların isimleri (atom bombası, kredi kartı, robot, uzay istasyonu) kurgusal öncülleriyle tam olarak eşleşmektedir. 1903’teki ilk sürekli havadan ağır uçak uçuşu ve 1945’teki ilk atom bombası patlaması gibi gibi teknolojilerin ortaya çıkacağı yıllar da doğru bir şekilde tahmin edilmiştir.
İşte listelerin listesi:
Ay Devletleri ve İmparatorlukları’nın Komik Tarih
Cyrano de Bergerac 1657
UZAY ROKETİ
Yanan Dünya
Margaret Cavendish 1666
DENİZALTI
Giphantie
Charles-François Tiphaigne de la Roche 1761
FOTOĞRAFÇILIK
Symzonia: A Voyage of Discovery
Adam Seaborn 1820
JET MOTORU
Probable Tall Tales
Thaddeus Bulgarin 1824
BASKI-BASIM ARAÇLARI
The United Worlds, a Poem, in Fifty Seven Books
Mark Drinkwater 1834
ANDROİD
The Year 4338: Petersburg Letters
Vladimir Odoyevsky 1835
HIZLI ULAŞIM
The Wicked Prince
Hans Christian Andersen 1840
HAVA GEMİSİ
From the Earth to the Moon
Jules Verne 1865
GÜEŞ YELKENLERİ
The Brick Moon
Edward Everett Hale 1869
UZAY MERKEZİ
Deniz Altında 20 bin Fersah
Jules Verne 1870
ELEKTRİKLİ DENİZALTI, DEŞARJ TÜPÜ
The Great Electric Diaphragm
Robert Duncan Milne 1879
RADYO
The Senator’s Daughter
Edward Page Mitchell 1879
THERMO-ELEKTROD
Mizora
Mary Bradley Lane 1880
SENTETETİK – KİMYASAL ET
Robur the Conqueror
Jules Verne 1886
OTOJİR, HELİKOPTER
Looking Backward
Edward Bellamy 1888
KREDİ KARTI
In the Year 2889
Jules Verne 1889
VİDEO-TELEFON, FONO-TELEFON
Electric Life
Albert Robida 1891
TELEVİZYON
Six Thousand Years Hence
Milton Ramsey 1891
MAKİNE ÇEVİRİ
The Great Brown–Pericord Motor
Arthur Conan Doyle 1891
İNSANSIZ ARAÇLAR
The Angel of the Revolution
George Griffith 1893
RADAR-SONAR
A Journey in Other Worlds
John Jacob Astor IV 1894
ULUSLARARASI TELEFON ŞEBEKESİ, GİZLİ KAMERA, RADAR HIZINDA TABANCA, KİMYASAL SİLAH
The Crack of Doom
Robert Cromie 1895
ATOM-HİDROJEN BOMBASI
The Island of Dr. Moreau
- G. Wells 1896
ORGAN NAKLİ
The War of the Worlds
- G. Wells 1898
LAZER, KİMYASAL SİLAHLAR
When the Sleeper Wakes
- G. Wells 1899
ASKERİ HAVACILIK, OTOMATİ KAPI, ASKERİ HELİKOPTER
The Imp of the Telephone
John Kendrick Bangs 1902
VİDEO KASET KAYDI
The Land Ironclads
- G. Wells 1903
JOYSTİCK İLE ATEŞLEME, ZIRHLI ARAÇLAR
With the Night Mail
Rudyard Kipling 1905
UÇAKLARARASI Air-MailAirmail
The Last Miracle
- P. Shiel 1907
HOLOGRAM
Red Star
Alexander Bogdanov 1908
NÜKLEER MOTOR
The War in the Air
- G. Wells 1908
ASKERİ UÇAK FİLOLARI
The Machine Stops
- M. Forster 1909
SİNEMA-TV GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ
The Emperor of the Air
George Glendon 1910
PİSTONLU MOTOR
Ralph 124C 41+
Hugo Gernsback 1911
GÜNEŞ ENERJİLİ CİHAZLAR
The Great Aeroplane. A Thrilling Tale of Adventure
Frederick Sadleir Brereton 1911
JET TEPKİLİ ÇALIŞTIRMA
The World Set Free
- G. Wells 1914 A
ATOM BOMBASI
Beyond the Earth
Konstantin Tsiolkovsky 1920
YAPAY CEKİM
R.U.R.
Karel Čapek 1920
ROBOTLAR
The Devolutionist
Homer Eon Flint 1921
YAPAY İNSAN KALBİ
The Secret of Artificial Reproduction
Clement Fezandié 1921
KLONLAMA
Number 87
Eden Phillpotts 1922
FRANSİYUM ELEMENT’NİN KEŞFİ
The Absolute at Large
Karel Čapek 1922
NÜKLEER REAKTÖR
Men Like Gods
- Wells 1923
E-MAL, VOICE-MAIL
We
Yevgeny Zamyatin 1924
YILDIZLARARASI MESAJ
Metropolis
Thea von Harbou 1925
ROBOT MAKİNELERİ
In a Thousand Years
Vadim Nikolsky 1926
ATOM BOMBASI TESTİ
The Garin Death Ray
Aleksey Tolstoy 1927
LAZER
Amphibian Man
Alexander Belyaev 1928
OKSİJENTÜPLÜ DALIŞ GİYSİSİ
The Struggle in Space
Alexander Belyaev 1928
MOBİL TELEFON
Electropolis
Otfrid von Hanstein 1928
MİKRODALGA FIRIN
Evans of the Earth-Guard
Edmond Hamilton 1930
ROKET TÜPLERİ
The Black Star Passes
John W. Campbell 1930
SOLAR MOTOR
The Message From Space
David M. Speaker 1930
VİDEO-TELEFON
Brave New World
Aldous Huxley 1932
4 BOYUTLU FİLM
Pygmalion’s Spectacles
Stanley Weinbaum 1935
AKILLI GÖZLÜK
The Star KETS
Alexander Belyaev 1936
UZAY İSTASYONU, UYDU
Sugar in the Air
Ernest Charles Large 1937
YAPAY FOTOSENTEZ
Helen O’Loy
Lester del Rey 1938
DOMESTİK ROBOT
Blowups Happen
Robert Heinlein 1940
NÜKLEER GÜÇ TESİSİ
Coventry
Robert Heinlein 1940
SOLAR TAŞITI
Solution Unsatisfactory
Robert Heinlein 1941
ATOM BOMBASI, DENETİMLİ PATLATMA
Fakaofo Atoll
Ivan Yefremov 1944
SUALTI TELEVİZYONU
Shadow of the Past
Ivan Yefremov 1945
HOLOGRAM
Logic Named
Joe Leinster 1946
BİLGİSAYAR, İNTERNET, SERVER
Space Cadet
Robert Heinlein 1948
MOBİL TELEFON
The Veldt
Ray Bradbury 1950
OTOMASYON
Will Come Soft Rains
Ray Bradbury 1950
ROBOTİK TEMİZLEME
Foundation
Isaac Asimov 1951
CEP KALKÜLATÖRÜ
Rock Diver
Harry Harrison 1951
OSCİLLOKOP
The Pedestrian
Ray Bradbury 1951
OTOMATİK ARAÇ
Islands in the Sky
Arthur C. Clarke 1952
UZAY İSTASYONU
Fahrenheit 451
Ray Bradbury 1953
KULAKLIKLAR, DÜZ EKRAN TV
The Caves of Steel
Isaac Asimov 1953
PARMAKİZİ TARAYICI
The Star Beast
Robert Heinlein 1954
CEP TELEFONU
The Magellanic Cloud
Stanisław Lem 1955
İNTERNET
The City and the Stars
Arthur C. Clarke 1956
MERKEZ BİLGİSAYAR
The Naked Sun
İSAAC Asimov 1956
3 BOYUTLU TELEVİZYON
Andromeda: A Space-Age Tale
Ivan Yefremov 1957
JEOLOJİK BOMA
The Man Without Heart
Oles Berdnik – Yuri Bedzik 1957
YAPAY İNSAN KALBİ
Prospector’s Special
Robert Sheckley 1959
UYDU TELEFON
Return from the Stars
Stanisław Lem 1961
SESLİ KİTAP
The Way You Will Be
Arkady ve Boris Strugatsky 1961
4 BOYUTLU FİLM
Razor’Edge
ivan Yefremov 1963
GÜNEŞ IŞINI POMPAL LAZER
The Age of the Pussyfoot
Frederik Pohl 1965
CEP TELEFONLARI
The Final Circle of Paradise
Arkady ve Boris Strugatsky 1965
PAINTBALL
The Moon Is a Harsh Mistress
Robert Heinlein 1966
BİLGİSAYAR-İNTERNET KARTI
2001: A Space Odyssey
Arthur C. Clarke 1968
BİLGİSAYAR TABLETİ
Stand on Zanzibar
John Brunner 1968
LAZER PRİNTER
The Scarred Man
Gregory Benford 1970
BİLGİSAYAR VİRÜSÜ
Imperial Earth
Arthur C. Clarke 1975
ARAMA MOTORU KOMSOLU
One Hundred Years Ahead
Kir Bulychev 1978
E-OKUYUCU
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Douglas Adams 1979
OTO-ÇEVİRİ
Audio translation device[16] Babel fish
“Burning Chrome” William Gibson 1982 Internet[57]
Friday
Robert Heinlein 1982
İNTERNET
The Descent of Anansi
Steven Barnes, Larry Niven 1982 T
İNTERNET BAĞLANTISI
Back to the Future ve Back to the Future Part II
1985, 1989
TABLET BİLGİSAYAN, YASSI TV, PARMAK İZİ TARAYICI
Star Trek: The Next Generation
1987–1994
AKILLI SAAT
Halit Kakınç