Şeker hastası nasıl olunur?

Prof. Dr. Canan Karatay, sütü, peyniri, eti seven şişman kişileri sevindiren bir diyet önerdiği zaman bütün şişmanlar bayram yapmıştı. Çünkü, şeker, un, tatlı yemeden istenildiği kadar et, süt, peynir, yumurta, sucuk hatta işkembe çorbası(kelle paça dahil) yiyerek kilo düşülebileceğini sempatik Prof. Dr. Karatay ısrarla savunuyordu.

Hele, “Karatay Diyeti” adını verdiği bu beslenme düzenini takip edenler, haftada üç defa 20 dakika spor yaparlar ve sebze meyve de yerlerse, sağlıklı kilo vermeleri kesindi. Prof. Dr. Karatay 20 dakikalık sporun nasıl yapılacağı, yüklemenin dozajı hakkında sorulanlara gerçi yeterli bilgi sunamıyordu ama isteyen istediği gibi spor yapabilirdi. Tabii günde 20 dakika. Ne eksik ne fazla. Peki neden 20 dakika da 35 ya da 45 değil konusunda ise Karatay soruları duymazdan geliyordu.

Bilindiği üzere bizim millet et, Süt, yumurta düşkünü

Bunları yiyerek kilo düşeceği söylenince çoğu kişi Karatay diyeti yaptı. Bir Adanalı olarak ben bile, 1 metrelik Adana kebabı 0.5 metrelik ciğer şiş ile Karatay diyeti yapmaya başladım. Eşim ne zaman, “Kan, ürik asit oranı, gut” dese, ben hemen, “Bunu söyleyen hem doktor hem profesör, ondan iyi mi bileceksin?” diyor ve akşamları doğruca arkadaşlarımla Adana kebapçısı Sami’nin (isim değiştirilmiştir) yerine gidiyor, Karatay diyeti yapıyordum. Ancak, diyete bir şalgam suyu ve 3 bardak aslan sütü ekliyorduk. 3 haftada göbek ve elimiz yüzümüz şişince eşim olaya el koydu ve bizim bir metrelik Adana kebaplı, Karatay diyeti son buldu.

Karatay diyetine hekimler ses çıkarmayınca ben de konuyu araştırmadım. Sadece ufak bir dokundurmada bulundum.

Ancak, ne zaman “Universiteat Paris-Süd-Villejuit” uzmanı Dr. Gay Fagherazzi ve arkadaşlarının, 66.485 kadın öğretmen üzerinde yürüttükleri araştırma sonuçlarını okuyunca kafam karıştı. Çünkü, et, süt, yumurta gibi kanın asit değerini yükselten, böbreklere olumsuz etki yaratan beslenme Diyabet-2 riskini artırıp, böbrekleri perişan etmekteydi. Bu araştırmaya katılanlar arasında Diyabet-2 geliştiren 1372 kişi olmuştu. Kilolu kadınlarda Diyabet-2’ye yakalanma riski ise iki kat artmıştı.  Araştırmaya göre, sütte bulunan”A1 Beta Casein” adlı protein, bağırsaklardaki kimyasal dengeyi bozarak, Diyabet-1 meydana gelmesine neden oluyordu. Ayrıca fazla protein alımına bağlı olarak meydana gelen asit ortamı (Kan Ph dengesi) organizmada kalsiyum kaybına neden oluyordu. Bu ise kemik ve sinir sistemi bozukluğunu tetikliyordu.

Karatay Diyeti’nin öngördüğü bütün yiyecekler, “Arachi-donseaure” adlı bir kimyasal yönünden zengindir. Bu, kimyasal kalp-damar sistemindeki damar hücrelerinin çeperlerini tahrip edip kronik kalp dolaşım bozuklukları yaratıyor. Uzun sözün kısası eğer ağız tadıyla ölmek istiyorsanız ete, süte, peynire, sakatata devam edin diyor bilim insanları.

Turgay Renklikurt

Paylaş

Son Yazılanlar

Hoşçakalın gittim ben…

Siz bu satırları okuyorsanız artık aranızdan ayrılmışım demektir. Ne çok konuştu o gece bizimki benimle. Aylardır ilk defa hıçkırarak ağladı. Yapabilecek bir şey kalmamıştı çünkü.

Bir Öğünle Dünyayı Değiştir!

Son yıllarda mutfaklarımıza ve sohbetlerimize giderek daha fazla dâhil olan “bitkisel mutfak”, aslında çok daha geniş ve derin bir olgunun sadece bir yüzü. Vegan yaşam

Bana bir yaşam öyküsü gerek

Bazı dağlar vardır, ne bir ot biter üzerlerinde ne bir ağaç tutunur. Bir ayak izi, kanat gölgesi düşmez yamaçlarına. Hayattan bir iz bulunmaz; ibadet, yakarış,

Sahte Sofralarda Gerçekle Yüzleşmek!

Son yıllarda market raflarına baktığınızda, gerçek ile sahte arasındaki sınırın giderek belirsizleştiğini gözlemlemek mümkün. Bu durum, yalnızca ekonomik bir hile değil, aynı zamanda kültürel ve

Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin!

Türk mutfağı, yüzyıllardır sürdürülebilirlik ve israf karşıtı yaklaşımıyla örnek olmuş bir mutfaktır. Geleneksel yemeklerimizin özüne bakıldığında, her malzemenin bir şekilde değerlendirildiğini ve mutfakta israfın en

Ne güzeldi o eski bayramlar

Şeker bayramını kutladığımız bu günlerde Paskalya bayramının da yaklaştığını görüyoruz. Çocukluğumdan beri kendimi çok şanslı olarak düşünürdüm. Çünkü örf ve adetleri seven bir ailede doğdum.