Şimdi Söz Merkez Bankası’nda

Borsa İstanbul haftayı yüzde 1 azalışla 7993.85 puandan kapattı. Ons altın ise yüzde 0.76 yükseliş ile 2000 puan üzerinde kapatırken, dolar 29 liranın üzerinde bir hafta geçirdi. Son günlerde kripto paralara girişin devam ettiğini görüyoruz.

Borsadaki yatay seyir ilginin azaldığını gösterirken, mevduat faizlerinde yüzde 50 üzerindeki getiri ilginin bu noktaya kaymasını sağlıyor. 2024 yılı için sabit getirili ürünler ön plana çıkacak.

Bu hafta iç gündemde TCMB faiz kararı bulunuyor. Perşembe günü 14:00’ te açıklanacak kararda politika faizinin yüzde 40 seviyelerinden 42.5’a çekilmesi bekleniyor.

Merkez bankası söylemlerinden son 1 yada 2 faiz artırımı daha olacağını anlıyoruz. Merkez yılın son toplantısında 250 baz puanlık artış ile faiz adımını sonlandırabilir. Sonrasında enflasyon rakamlarını yakında takip edeceğiz. Özellikle enflasyonun 2024 yılı Mayıs ayında yüzde 75 ile zirve yapması bekleniyor.

2024 yılını ise ortalama yüzde 36 enflasyon ile tamamlaması bekleniyor. Enflasyonun yüzde 40’a yaklaşması ve altında kalması yılın 2. Yarısına kalabilir. Bu da bir süre daha enflasyona maruz kalmamız demek. Zaruri olmayan tüketimin azalması fiyata artışlarının önünde engel olurken, asgari ücretin yılda bir kez artırım yapılması kararlaştırıldı. 31 Mart seçimleri yılın ilk çeyreğini kilitliyor.

Seçim başlığı birçok konunun ertelenmesini sağlayacaktır. Buda ekonomide çarkların dönüşünü yavaşlatabilir.

Asgari ücret tespit komisyonu bu hafta yeniden toplanacak ve şu an 11 bin 402 lira olan asgari ücret için 2024 yılı rakamları belirlenecek. Yüzde 40 – 50 arasında zam beklentisi daha yüksek bu ise 15 bin 962 lira ile 17 bin 103 lira arasında olabileceğini gösteriyor.

Yine dünya gündemindeki gelişmelere baktığımızda bu hafta Euro bölgesi enflasyon rakamları önemli. Salı günü gelecek TÜFE’nin yıllık yüzde 2.4 olması bekleniyor. Çarşamba günü ise İngiltere’den enflasyon rakamlarını alacağız. Yüzde 4.6’dan 4.4’e inmesi bekleniyor. Dünya genelinde enflasyon rakamlarında düşüş eğilimi devam ediyor. Enflasyona dair endişeler yerini büyümeye, üretime bırakıyor.

Jeopolitik riskin enerji fiyatlarını yukarı taşımaması da ülkelerin enflasyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Perşembe günü bizim merkez bankamızın kararı sonrasında ABD büyüme rakamlarını alacağız. 3. Çeyrekte ABD’nin yüzde 5.2 büyümesi bekleniyor. Cuma günü ABD Merkez Bankasının enflasyon göstergesi olarak yakından takip ettiği Kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi takip edilecek.

Cuma itibariyle Noel tatili başlıyor ve piyasalar daha sakin iki hafta geçirecek. Cuma günü Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda piyasaları kapalı olacak.

Teknik Görünüm

BIST100 : Borsa İstanbul’da bazı temel hisselerin önderliğinde yükselişler görüyoruz. Cuma günkü hızlı yükselişi umut vericiydi. Cuma akşamı kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s  kararı bekleniyordu fakat bir açıklama yapılmadı. Bankacılık ve teknoloji sektörü öncülüğünde yükselişler gördük.

Bu hafta 8000 puanın üzerinde kapanış yapması önemli olacak. Çünkü 8500 puan bu durumda yeniden test edilebilir. Yabancı girişi olması yükselişi destekliyor. 7800 puan altında temkinli olmakta fayda var.

Altın: 2000 dolar üzerinde seyrine devam ediyor. 2000 – 2100 bandındaki hareketi bir süre daha izleyeceğiz. Özellikle global merkez bankalarının faiz artırımlarına son vermesi altının üzerinde bir yük olmaktan çıkıyor. Yükseliş eğiliminde ama zaman zaman baskılanan fiyatlar göreceğiz.

Gram altın için düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Dolar ve ons altındaki yükselişler gram altını zirvelere taşıyabilir.

Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…

Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.

Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.

Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.

Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Paylaş

Son Yazılanlar

Çocuklarımızın Geleceğini Tüketmemeliyiz!

Üretim ile tüketim arasındaki dengeyi bulmak önemli. Tabii ki ihtiyaçlarımız var ve tüketmek zorundayız. Ancak, sürekli olarak daha fazlasını tüketmek yerine, ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi sorgulamalıyız.

Lavanta ve altın otu dünyası

Küçüklüğümden hep hatırlarım. Açtığım her dolap çekmecesinde lavanta kokusu sarardı beni. Gardıropta, elbiselerin arasında, el işlemeli keselerin içinde, yatak çarşaflarının arasında, yastıklarda, bembeyaz keten masa

Dünya Ekonomisi Büyüyemiyor

Borsa İstanbul haftaya düşüş ile başladı. 10 bin 200 seviyesi altında seyrini sürdürüyor, yatırımcı ise tercihini mevduattan yana kullanmaya devam ediyor. Ons altın 2685 dolar

Ana Arı Kraliçenin Gıdası Arı Sütü

ANAERKİL KOVANLARDA DÜNYA VARLIĞINA VE İYİLİĞİNE ÇALIŞAN ARILAR Uzun ömür ve doğurganlığın sırrı arı sütü nedir ? Arı sütü, genç işçi arılar tarafından üretilen beyaz,

Kavanozlarda sakladığım yaz lezzetleri

Eylül ayına geldik ve yavaş yavaş yaza veda ediyoruz. Sonbahar hafifçe esen rüzgârlarıyla, arada sırada çişeleyen yağmuruyla kendini belli etmeye başladı. Mevsimlerden en sevdiğim sonbahar

Narsisizm Hakkında Sık Tekrarlanan 10 Yanlış

1. Narsisistiklerin özgüvenleri fazladır. Narsisizmin temelinde özgüven eksikliği vardır. Dışarıdan bakınca özgüvenli gibi görünen tutum ve davranışlar, özgüven eksikliğine karşı geliştirilmiş defansif işlemlerdir. Övünme, böbürlenme