Katlanabilir ekranlı telefonlar: Hayaller gerçek oldu mu?

Katlanabilir ekranlı telefonlar ilk çıktığında ‘hayallerimiz gerçek oluyor, filmler hayata geçiyor’ diye sevinmiştik. Peki aradan geçen sürede bu teknoloji neler sundu?

Bir telefonu katlayarak cebimize koymak kulağa çok futuristik gelse de geçtiğimiz yıllarda bu teknolojiyi kullanmaya başladık bile. Halen Samsung’un başını çektiği birçok üretici bu teknolojiyi kullanan telefonlar üretmeye devam ediyor.

Peki gelinen noktada hayaller ve gerçekler örtüştü mü?

Ya da beklediğimiz gibi bir teknoloji oldu mu bu katlanabilir ekranlar. Bu soruya evet demek zor. Yine de günümüzde sayıları çok olmasa da katlanabilir ekranlı telefonları kullanabiliyoruz. Özellikle kamera kullanımına farklı bir yorum getiren bu telefonların genelde iki ekranı bulunuyor.

Ve yine genelde 2 farklı şekilde karşımıza çıkıyorlar: Birincisi Flip olarak adlandırılan dikey olarak katlananlar. İkincisi ise kitap şeklinde yatay katlanan ekranlı telefonlar. Yatay olanlar biraz daha kalın oluyor ve kapladıkları alan biraz daha fazla. Tabi onları tablet benzeri bir kullanımda görmek de mümkün oluyor.

Flip olanlar ise daha küçük ve katlandığında bile az yer kaplayabiliyor. Ben kişisel olarak dikey katlanan bu telefonları daha fazla seviyor ve tercih ediyorum.

Yine de gelinen noktada katlanabilir ekranların telefon kullanımında radikal bir değişiklik yaptığını söylemek zor. Az sayıda örnekler sıradan modellerden fazla satamadı. Ayrıca katlandığında küçülmeleri de bazıları için biraz sıkıntı oldu.

Elbette bu tarz telefonları seven ve çıktığından bu yana kullananlar da vardır. Zaten onların sayesinde seri üretim devam ediyor. Samsung ve benzeri bir iki marka düzenli olarak yeni modeller üretmeye devam ediyor ve her modelde özellikler biraz daha gelişiyor.

Katlanabilir ekranların bilgisayarda kullanımı da hayatımıza girdi fakat o da fazla yaygınlaşmadı. Lenovo ve benzeri bir iki markanın bir iki modelini saymazsak bu tarz bilgisayarların sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Bunun en öneli sebebi maliyetlerin yüksek olması. Bu tarz bilgisayarlar sıradan muadillerine göre çok daha pahalı oluyor. Bu yüzden herkesin alıp kullanabileceği modeller değil.

Katlanabilir ekranlar hayal ettiğimiz noktalara gelmese de seri üretimde bu tarz telefonları görmek benim için güzel bir dereyim oldu. Halen üretimi devam eden modellerin önümüzdeki yıllarda farklı cihazlara ilham olacağını da düşünüyorum.

Özgür Çetin

Paylaş

Son Yazılanlar

Hoşçakalın gittim ben…

Siz bu satırları okuyorsanız artık aranızdan ayrılmışım demektir. Ne çok konuştu o gece bizimki benimle. Aylardır ilk defa hıçkırarak ağladı. Yapabilecek bir şey kalmamıştı çünkü.

Bir Öğünle Dünyayı Değiştir!

Son yıllarda mutfaklarımıza ve sohbetlerimize giderek daha fazla dâhil olan “bitkisel mutfak”, aslında çok daha geniş ve derin bir olgunun sadece bir yüzü. Vegan yaşam

Bana bir yaşam öyküsü gerek

Bazı dağlar vardır, ne bir ot biter üzerlerinde ne bir ağaç tutunur. Bir ayak izi, kanat gölgesi düşmez yamaçlarına. Hayattan bir iz bulunmaz; ibadet, yakarış,

Sahte Sofralarda Gerçekle Yüzleşmek!

Son yıllarda market raflarına baktığınızda, gerçek ile sahte arasındaki sınırın giderek belirsizleştiğini gözlemlemek mümkün. Bu durum, yalnızca ekonomik bir hile değil, aynı zamanda kültürel ve

Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin!

Türk mutfağı, yüzyıllardır sürdürülebilirlik ve israf karşıtı yaklaşımıyla örnek olmuş bir mutfaktır. Geleneksel yemeklerimizin özüne bakıldığında, her malzemenin bir şekilde değerlendirildiğini ve mutfakta israfın en

Ne güzeldi o eski bayramlar

Şeker bayramını kutladığımız bu günlerde Paskalya bayramının da yaklaştığını görüyoruz. Çocukluğumdan beri kendimi çok şanslı olarak düşünürdüm. Çünkü örf ve adetleri seven bir ailede doğdum.