Categories: Köşe Yazısı

56 gramın sırrı…

Son günlerde uzmanlar, doğanın eczanesi adı verilen bitkiler dünyasına el attı. Balta girmemiş yağmur ormanlarından, Alaska’nın insan ayağı değmemiş bölgelerine varıncaya kadar bilim seferleri düzenleniyor, orada yaşayan bitki ve canlılar üzerinde araştırmalar yapılıyor. Ayrıca, bilinen dünyamızdaki bitki ve canlılar üzerinde araştırmalar yapılıyor çünkü; gerek genetik, gerekse elektronik alanında meydana gelen beklenmedik hızdaki teknolojik gelişmeler, bilim dünyasına yeni ufuklar ve imkanlar bağışlamış durumda. Mesela, yapılan araştırmalar sonucu, elma içerisinde, şimdiye kadar bilinmeyen yüzlerce enzim, protein ve hormon çeşidi ortaya çıkarıldı.

Sağlık kaynağı

Ülkemizde de yetişen kudret narı (Momordica charantia) bitkisi, Hindistan, Çin ve Orta Amerika ülkelerinde birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.  Mesela kan şekeri düşürmede, bağırsak kurtları, hemoroid tedavisinde bu bitkiye sıkça başvurulur. Kudret narı üzerinde son zamanlarda yapılan araştırmalar, narın etli kısmındaki bazı kimyasalların, insan hücrelerindeki zarın okside olmasını önlediğini ortaya çıkardı. Bu, yaşlılık dahil birçok hastalığın tedavisi demektir. Saint Louis Üniversitesi uzmanlarından Ratna Ray ise ünlü Cancer Reserch adlı dergide yayınladığı bir makale ile, kudret narı özüyle, göğüs kanserinin tedavi edilebileceğini açıkladı.  Açıklamaya göre kudret narının özündeki bazı kimyasallar göğüs kanseri hücrelerindeki intihar mekanizmasını harekete geçirmekte ve kanserli hücrelerin ölümüne neden olmaktadır. Bir başka araştırmaya göre ise kudret narından elde edilen yağın (Linolensaeure) içinde bulunan kimyasalların bazı kanser hücrelerini intihara yönelterek  tahrip ettiğini ortaya çıkardı.

56 gramın sırrı

Şeker hastalığı, ciddiye alınıp tedavisi için gerekenler yapılmazsa bütün organizmayı tehdit eden bir boyut alabiliyor. Mesela sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz damarlar bu hastalık nedeniyle büyük tahribata uğruyor. Hal böyle olunca da tahrip olan damarların beslediği organ ve sistemler ciddi hastalıkların pençesine düşüyor.

Tip-2 Diyabet diye anılan şeker hastalığı damarların iç çeperlerindeki hücrelerin kalitesini bozarak esnekliğini yok eder. Ardından başta damar sertliği, tansiyon, fonksiyon bozuklukları olmak üzere pek çok olumsuz gelişme kendini gösterir. Yale üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. David Katz ve arkadaşlarının bu konuda yaptıkları araştırmaların sonuçlarına göre; Tip 2 diyabet hastalarına 16 hafta süreyle ve günde 56 gram ceviz verildi. Hastalar bu süre içinde hayvansal yağdan az bir beslenmeye tabi tutuldu. 16 hafta sonra yapılan testler sonucunda hastaların damarlarının esneklik özelliğini büyük oranda yeniden kazandıkları ortaya çıktı. Kan kolesterol düzeylerinin azaldığı da görüldü. Hastalar, günde 56 gram ceviz yiyip, artı 366 kalori fazla almalarına rağmen hiç kilo almadı.

Turgay RENKLİKURT
Turgay Renklikurt

Hayat Kimyası

Recent Posts

Hayattayken mülkünü nasıl devredersin?

Sahibi olduğu mülkünü hayattayken bir yakınına vermek isteyenler genellikle satış yoluyla tapu devrini tercih ediyor.…

1 gün ago

Borsa Yükseliyor, Altın Yol Ayrımında

Borsa İstanbul yüzde 2.29 artış ile 9915 puandan haftayı kapatırken, Nisan ayı boyunca iyi bir…

2 gün ago

Umarım bu çağ dijital faşizm üretmez

İçinde bulunduğumuz dijital çağ, dokunduğu her şeyi değiştirip dönüştürmeye devam ediyor. İletişimden eğitime, medyadan sanata…

1 hafta ago

Jeopolitik risk ve TCBM

Borsa İstanbul haftayı yüzde 1.23 kayıpla 9693 puandan kapattı. Ons Altın 2390 dolar seviyesinden haftayı…

1 hafta ago

Sağlığın göstergesi kalp hızı değişkenliği

Prof. Dr. Vahide Savcı bir tıp doktoru. Farmakoloji profesörü olan Savcı aynı zamanda wellbeing-wellaging uzmanı.…

1 hafta ago

Ya tiyatro izlememiş ya tarihten bihaberler

Belki bu yazı yayımlandığında, İsrail, İran’a yönelik misillemesini yapmış olacak. İsrail’in yapacağı misillemenin seviyesine göre…

2 hafta ago