Borsa, Döviz ve Altın nereye gidiyor?

Borsa İstanbul işlem gördüğü Pazartesi gününü 5759 puandan, gram altın 1610 Türk Lirası ve dolar 25.96 seviyesinden kapanışlar yaptı. Uzunca bir sürenin ardından kapalı olan borsada ve dolarda güçlü bir yukarı ivme görebiliriz.

Merkez Bankası kararları

İç piyasada merkez bankasının faiz kararının yansımalarını izliyoruz. Merkez, piyasanın beklentisini karşılamamış olsada faiz artırımı ile rasyonel politikalara dönüş patikasına girmiş görünüyor. Faiz kararı ile piyasaların bir miktar rahatlaması söz konusu olabilir.

Ancak döviz girdisi hala soru işaretleri barındırıyor. Kısa süreliğine döviz piyasasının rahatlayıp doların gerilemesi bir çözüm olurken, uzun vadeli aynı sıkıntıların yaşanabilecek olması ve yapısal reformlardan bahsedilmemesi ekonomideki kırılganlığı artırıyor.

Ekonomi eşittir güven demektir. Döviz hesaplarındaki dolar ve euro miktarları artıyor. Seçim sonrasında bir miktar gerileme olması beklensede, merkez bankasının yeni girdiği yolda piyasaları ikna etme sürecinin devam ettiğini görüyoruz. Döviz hesapları artarken, enflasyon beklentisi dövizin yukarı gidişi ile canlı kalıyor. Yıl sonu beklentisi yüzde 35-40 aralığında iken yüzde 50 seviyelerine yaklamış durumda.

Özellikle bu ay açıklanacak merkez bankası enflasyon beklenti raporunu yakından takip edeceğiz. Enflasyon – faiz makasında faizin esneme kabiliyeti için sinyaller alacağız bu raporda. Yatırımcı ekonominin dinamiklerine güvenerek döviz yerine yatırım tarafını tercih edecek mi yoksa döviz hesaplarındaki miktarlar artmaya devam mi edecek izleyeceğiz.

Bu haftaki ekonomik veri akışında bugün Tükiye, Almanya, ingiltere ve ABD’den ekonomik aktivitenin durumunu gösteren ve 50 seviyesi üzerinde olması beklenen Satın Alma Müdürleri endeksi PMI rakamlarını izleyeceğiz.

Çarşamba Türkiye enflasyon rakamları izlenece, yıllık rakamlarda yüzde 39.47, aylıkta ise yüzde 4.84 artış bekleniyor. Ayrıca ABD’den Haziran ayı FED tutanaklarını izleyeceğiz. Perşembe ve Cuma günü ABD iş gücü piyasasına yönelik özellike Tarım dışı istihdam verisini takip edeceğiz. İstihdamda 200 binlik bir artış olması bekleniyor.

Teknik görünümde ise;

Borsa İstanbul, yükselişini bu hafta 6000 seviyesinin üzerine taşıyabilir. 5700 seviyesinin üzerinde kalmayı başardıkça 6140 seviyelerine kadar yükseliş ivmesi artıyor. Kur korumalı mevduat ve döviz tarafındaki yoğunluk dolayısıyla yerlinin ilgisi yabancılara kaymış durumda ve seçim sonrası hafta ile birlikte yabancı girişleri görüyoruz.

Hala ülke risk primi CDS’lerin 500 sınırının hemen altında olması yabancının takibinde. Borsa 5700 üzerinde tutunamazsa 5500 desteğine kadar gerileyebilir.
Döviz girdisi olan, global işlere yatırım yapan şirketlerin tercih edilmesi orta ve uzun vadede kazançlı olacaktır. Özellikle enerji üzerine ciddi yatırımlar yapan borsaya kota şirketler ön plana çıkabilir.

Altında yükseliş devam ediyor. Gram altın artık 1500 seviyesine deine oturmuş durumda. Ons altındaki gerilemeye rağmen dolardaki yükseliş gram altını güçlü tutuyor. Bu seviyeler alım için uygun mu söylemek zor olacaktır ama uzun vade için altın ve gümüş portföylerin köşesinde dursa iyi olabilir. Döviz ve altın ile borçlanmak hala risk taşıyor. Döviz ve altın borcu olanlar için her fiyattan alım yapmak uygulanabilecek en doğru strateji gibi görünüyor.

Dövizde 28 TL beklentisi kuvvetli. Hem borsa, hem döviz hem de altın yükseliyor. Şüphesizki dolardaki yükselişin durması enflasyon artışına karşı beklentileri törpüleyecektir. Ücret fiyat sarmalının sona ermesi zaten piyasalarda yeniden umudun yeşerdiği bir süreci işaret eder. Dolarda anlık düşüşler mümkün ama aynı şartlar altında yükselişlerde mümkün görünüyor.

Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…

Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.

Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.

Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Paylaş

Son Yazılanlar

Çocuklarımızın Geleceğini Tüketmemeliyiz!

Üretim ile tüketim arasındaki dengeyi bulmak önemli. Tabii ki ihtiyaçlarımız var ve tüketmek zorundayız. Ancak, sürekli olarak daha fazlasını tüketmek yerine, ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi sorgulamalıyız.

Lavanta ve altın otu dünyası

Küçüklüğümden hep hatırlarım. Açtığım her dolap çekmecesinde lavanta kokusu sarardı beni. Gardıropta, elbiselerin arasında, el işlemeli keselerin içinde, yatak çarşaflarının arasında, yastıklarda, bembeyaz keten masa

Dünya Ekonomisi Büyüyemiyor

Borsa İstanbul haftaya düşüş ile başladı. 10 bin 200 seviyesi altında seyrini sürdürüyor, yatırımcı ise tercihini mevduattan yana kullanmaya devam ediyor. Ons altın 2685 dolar

Ana Arı Kraliçenin Gıdası Arı Sütü

ANAERKİL KOVANLARDA DÜNYA VARLIĞINA VE İYİLİĞİNE ÇALIŞAN ARILAR Uzun ömür ve doğurganlığın sırrı arı sütü nedir ? Arı sütü, genç işçi arılar tarafından üretilen beyaz,

Kavanozlarda sakladığım yaz lezzetleri

Eylül ayına geldik ve yavaş yavaş yaza veda ediyoruz. Sonbahar hafifçe esen rüzgârlarıyla, arada sırada çişeleyen yağmuruyla kendini belli etmeye başladı. Mevsimlerden en sevdiğim sonbahar

Narsisizm Hakkında Sık Tekrarlanan 10 Yanlış

1. Narsisistiklerin özgüvenleri fazladır. Narsisizmin temelinde özgüven eksikliği vardır. Dışarıdan bakınca özgüvenli gibi görünen tutum ve davranışlar, özgüven eksikliğine karşı geliştirilmiş defansif işlemlerdir. Övünme, böbürlenme