“Kitap dinlemenin de bir keyfi var”

İnternetin ortaya çıktığı yıllarda başlayan, “Küresel köye dönüyoruz” itirazları, romantik bir isyan olarak tarihin tozlu sayfalarında kalmışa benziyor. Zira, akan nehrin içinde zamanın ruhuna karşı durmak mümkün değil. Ancak, rüzgârı arkanıza alıp buradan mümkün olduğunca az hasarla çıkmanız, dahası bu rüzgârdan bir enerji elde etmeniz de mümkün. Kaldı ki pandemi döneminde, dijital dönüşümlere kayıtsız kalmak artık imkânsız görünüyor.

Hızın her şey olduğu günümüz dünyasına, kitap yayıncılığı da ayak uydurmuş durumda. Artık elimize alıp sayfalarını çevirerek okuduğumuz kitapların yerini dinlediğimiz kitaplar aldı. Son birkaç yılda artan sesli kitap uygulamaları, kitap okumaya zamanı olmayan veya gün içindeki boş zaman dilimlerini en azından kitap dinleyerek değerlendirmek isteyen çok sayıda insanın tercihi…

Bu uygulamalardan en yenisi Boodio’nun yöneticisi Mehmet Arslantunalı’ya “Dinlemek, okumanın yerini tutabilir mi?” diye sorduk. İşte cevapları…

Pandemi döneminde yayıncılık da değişiyor

Klasik yayıncılıktan gelen bir isim olarak sizce, dünyada ve Türkiye’de kitap yayıncılığı nasıl bir dönemden geçiyor?

Dünya genelinde yayıncılık sektörü de pandemi sürecinde arayış ve değişim içinde, dijital yayıncılık hızla yükseliyor. Fiziki kitapların, kitap satan dükkanlardan çok, online satış sitelerinden satıldığını gözlüyoruz.  Ülkemiz de bu süreci en olağan şekilde yaşıyor. E-kitap ve sesli kitap yeni trendler arasında.

Dünyadaki büyük ülkelerin rakamlarıyla karşılaştırınca çok yüksek olmasa da Türkiye’de basılan kitap sayısı her geçen yıl artıyor. Ancak önemli olan nicelik değil nitelik tartışması üzerinden düşünürsek, Türkiye nasıl bir tablo çiziyor?

Ülkemiz kitap üretiminde dünyada 11’inci sırada. Bu, sıralamaya nasıl baktığımız ve ne ürettiğimiz ile ilgili doğrudan bağlantılı. Popüler kültür anlamında hızlı bir dejenerasyon yaşıyor edebiyatımız. Umarım bu hızla değişecektir.

Yeni kuşakta okuma alışkanlıkları değişti

Dünyada, zamanın ruhuna uygun biçimde, artık dijitalleşen iletişim ve yayıncılık araçlarının hâkimiyeti tartışılmaz durumda. Sosyal medya, online yayıncılık gibi. Sizce kitap bu çağda nerede duruyor?

Bu aşamada yaşadığımız coğrafyada da özellikle X ve Y kuşağı bağlamında okuma alışkanlıkları ve sürdürülebilirliği değişiyor. Bu iki kuşak çok daha hızlı ve daha fazla kitap okuma alışkanlığı edindi. Bunda dijitalleşmenin etkisi çok büyük. Bu kuşaklar için teknoloji çok büyük önem taşıyor ve istedikleri okuma listelerini uygulamalar üzerinden ediniyorlar. Ayrıca her türlü içeriğe, daha hızlı ve daha etkin ulaşmak isteyen farklı bir jenerasyon yetişiyor. Yeni kuşakların teknoloji ile hızlı uyumu, bağlantısı ve bağlılığı bu tarz uygulamaların gelişmesini sağladı. Özellikle gün içinde sürekli seyahat halinde olan insanların okuma alışkanlıklarını devam ettirebilmesi için düşünüldü ve hızla genele yayıldı.

Sesli kitaplar yayıncılık dünyası için nasıl bir dönüşüm anlamı taşıyor?

Dijital dönüşüm yayıncılar için de kaçınılmaz bir durum. Ayrıca yayıncılara artı gelir sağladığı gibi, üretim maliyetlerini düşürmek için önemli bir etken.

Sizce dinlemek, okumanın yerini tutabilir mi?

Bu sebepten biz kendi uygulamamızda her iki deneyimi hibrit olarak kullanıcılarımıza sunuyoruz. Okurken dinleyebilir, dinlerken okuyabilirler. Tercih kendilerine ait.

Siz kitap dinlemeyi mi okumayı mı tercih ediyorsunuz?

Ben uzun zamandır sıkı bir e-kitap okuyucuyum. Dinlemenin de ayrıca bir keyfi var, özellikle trafikte ve uzun yol seyahatlerimde.

Kitaba temas eden herkes hedef kitlemiz

Türkiye’de sesli kitapları en çok hangi kitle tercih ediyor? Bu anlamda sizin hedef kitleniz kimler?

Kitaba temas eden herkes bizim hedef kitlemiz aslında. Tabi ki dijital alanda faaliyet göstermemiz nedeniyle daha çok gençler ve plaza çalışanları yoğun kullanıcılarımız arasında.

Boodio’nun kuruluş öyküsünü ve hedeflerini kısaca anlatır mısınız?

Boodio, book ve audio kelimelerinin birleşmesinden ismini almış, yapa zeka tabanlı dijital bir okuma ve dinleme app’i. İçinde, klasiklerden popülerlere, yeni çıkanlardan, platforma özel yazılmış hikayelere kadar pek çok eser mevcut. Boodio, logosundan da anlaşılacağı üzere kendini, değiştiren, dönüştüren ve öğreten bir içerik bilgesi olarak konumlandırıyor. Kitap kurtları için, okuma deneyiminden yola çıkarak tasarlanmış ara yüzü, kullanım kolaylığı ve içerik yelpazesi ile düzenli okuma alışkanlığı edinememiş kişilerin de ilgisini çekmek amacında. www.boodio.app

Dilek KARAGÖZ

Paylaş

Son Yazılanlar

Putin de olurmuşum ben!!!!

Sizin kırmızı çizginiz nedir ? Hani o çizgiyi geçince savaş ilan edebileceğiniz yer. İşte geçen gün bizim evin “minik” Puta’sına

Farkındayım ama bir şey yapamıyorum

‘Yahuu kafamı bir türlü toplayamıyorum.’ ‘Aslında ne yapmak istediğimi de biliyorum ama elimden mi gelmiyor nedir yapamıyorum.’ ‘Gözlerim kapanıyor, keşke

Eylül’ün en kritik haftası

Borsa geçen haftayı yüzde 4,3 kayıpla 7961 puandan kapattı. Borsada keskin yükseliş sonrasında düzeltme yaşanıyor. Düşüşlerin devamı için bu hafta

Gökhan Abur Abimiz: Benim Yolum!..

16 Eylül 2023 gece yarısı 01:44’de Japonya’da yaşayan kızım Nagihan’ın orada sabah kahvaltısını yaparken, “Müzisyen ve meteoroloji editörü Gökhan Abur

Eskiden biz arabulucuyduk

Kiracı-ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklar dağları aşınca arabuluculuk sistemi zorunlu hale getirilerek uygulanmaya kondu. Düşünün 2020 yılında 27 bin, 2021 yılında

Başak burcunda yeni ay zamanı

İlişkiler içinde kendi değerinin sahibi olmakla alakalı deneyimlerin altının yeniden çizileceği, krallık ve kraliçelik tahtına kimin sahip çıkacağına dair cümlelerin

Dayatılan koşullara direnmek

Ne yaman ikilem; bir yanda, şemsiyesi altında yaşayanlara bağışladığı özgürlüğün tek savunucusu rolünü oynarken, diğer yanda soluksuz çalıştırdığı insanları kendisine