Uzman Psikolog Zehra Erol
Çift terapisti ve aile danışmanı Uzman Psikolog Zehra Erol, başkalarıyla gerçek bir yakınlık kurabilmenin yolunun kendimize karşı samimi olmamızdan geçtiğini belirtiyor.
Olduğumuz gibi kabul görmek önemli
Psikolog Zehra Erol, “Romantik ilişkilerde hızla fiziksek temasın yaşanması, öpüşme ve seks, ilişkide yakınlığa neden olur mu? sorusunun cevabını, net olarak evet diye cevaplayamayız” diyor ve ilişki dinamiklerine ilişkin şunları anlatıyor. “İlişkilerde gerçek yakınlık sevgilimiz tarafından olduğumuz gibi görülmek ve kabul edilmekle ilgilidir. Kabullenmek sık kullandığımız ve kolay bir deneyim gibi ifade edilse de aslında belli aşamaları olan bir süreçtir. Hepimizin neşeli, anlayışlı, sevgi dolu zamanları olduğu gibi üzüntülü, alıngan, kırılgan anlarımızda vardır. Bazen daha konuşkan, bazen içe dönük olabiliriz. Bu süreçler kendi kişisel özelliklerimiz, yaşadığımız olaylar ve durumlara göre de değişebiliyor. Kendimizde memnun olmadığımız tepkilerimizi, yanlarımızı ve deneyimlerimizi başkasına açabilmek çok da kolay değildir. Özellikle ilişkinin başlarında bunu göstermemek için de çabalarız. İlişki zamansal olarak ilerledikçe de kendimizi açamamak gerçek bir yakınlık oluşması önünde en önemli engeldir.
Kendimize karşı dürüst olmalıyız
Başkasıyla gerçek bir yakınlık kurabilmemiz kendimize karşı samimi ve açık olmamızla mümkündür.
İlişkilerle ilgili beklentilerimizi açık ve net olarak görebilmek, endişelerimizi anlayabilmek, davranışlarımızın kendimizi ve birlikte olduğumuz insanı nasıl etkilediğini fark edebilmek kendimize karşı açık olmamızı sağlar. Ayrılık endişesini yoğun yaşayan birinin bu kaygısını görmezden gelerek birlikte olduğu kişinin geçmiş ilişkilerini sorgulaması, ilişkiden emin değilim diyerek az araması, az görüşmeye çabalaması, karşısından yoğun bir ilgi beklemesi gerçek bir yakınlık kurulmasını zorlaştırır. İlişki deki aksaklıkları partnerine yüklese de aslında kendi kaygısı ile yüzleşme zorluğu hem kendine hem de sevgilisine olan duygusal mesafenin açılmasını sağlar. Elbette ki kendimizle yüzleşmek zor ve zaman acı veren bir deneyimdir. Ama bir süre sonra kendi iç dünyamızdaki huzuru da sağlar.
Bu süreçte ilişkilerdeki tepkilerimizi anlamak gerçek bir yakınlığın oluşumunda önemli yer tutar
Bununla ilgili kendimize yardımcı olabilecek bazı sorular vardır. Kısaca bunlardan bahsedersek;
-Kendimizle ilgili neleri göstermekten kaçınıyoruz? Bu kaçınmalar ilişkimiz de nasıl mesafe oluşturuyor.
-İlişkiyi sürdürmek için daha çok çaba sarf ederseniz, ilişkinizin yaşamınızda kapladığı alanı arttırırsanız kendinizin birçok tutum ve davranışını ilişki içinde sergilemek durumunda kalacaksınız. Bu sizi korkutuyor mu? Neden?
-Birlikte olduğunuz kişinin sizinle yakınlaşma çabalarını görebiliyor musunuz? Yoksa kendi kaygı ve endişelerinizle aşırı meşgul olduğunuz için bu yakınlaşma çabalarını baskı olarak hissedip sıkıntı mı yaşıyorsunuz?
Bu soruların cevabını anlamak öncelikle kendinizle ilişkiniz, sonrasında da birlikteliğiniz için gerçek bir yakınlık kurma ihtimalini sağlar.