Irkçılığa Sıfır Tolerans Bir Masal Mı?

Ukrayna ile Rusya arasında uzun zamandır süregelen gerilim sıcak savaşa dönüştü. Kim haklı, kim haksız, savaşın haklısı olur mu vs bizim konumuz değil. Konumuz spor. Ama ya savaş spora da girdiyse?

Batı dünyası savaşın başlamasıyla birlikte Rusya ve küçük biraderi Belarus’a yaptırımlar uygulamaya başladı. Ancak bir nedenle bu yaptırım işi “kim daha çok ve daha farklı alanda yaptırım uygulayacak yarışmasına” evrildi kısa sürede. Yaptırımın etkili olup olmamasından ziyade manşetleri süslemesi daha önem kazandı adeta. Giderek daha da saçma bir aldı bu iş üstelik. Olmaz demeyin, Zaytung haberi değil, gerçek:
“Bir hamle de Uluslararası Kedi Federasyonu’ndan (FIFe) geldi. Ukrayna’da yaşananların ardından bir araya gelen FIFe yönetiminin aldığı kararlar şu şekilde:
– Rusya’da yetiştirilen hiçbir kedi, Rusya dışındaki hiçbir soy kütüğüne kaydedilemeyecek.
-Rusya’da yaşayan katılımcıların kedileri, tüm ülkelerdeki FIFe fuarlarından men edildi.”

Savaş spora da sıçradı

Konu yine dağılmaya başladı, toparlayayım. Spor dünyası da birçok yaptırım kararı aldı. Zaman zaman aceleden kafa karışıklıkları da yaşanmadı değil.

Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV), Rusya ve Belarus’un milli takım ile kulüplerine uluslararası müsabakalardan men cezası verdi. İlk açıklamada Rusya ve Belarus’un millî takım, kulüp, sporcu ve hakemlerinin uluslararası müsabakalara katılamayacağı açıklandı. Bu farklı Avrupa kulüplerindeki Rus sporcuları da kapsıyor anlamına geliyordu. Tepkiler üzerine “sporcular” ibaresi “plaj ve kar voleybolu sporcuları” şekline çevrilerek düzeltildi.

 

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) önce bu ülkelerin sporcularının oyunlarda tarafsız statüde mücadele edebileceğini duyurdu, son anda çark ederek tamamen men etti.

Diğer yaptırımlar ise;

FIFA ve UEFA bir sonraki duyuruya kadar Rusya’yı tüm müsabakalardan men etti. UEFA, Belarus kulüpleri ile Belarus Milli Takımı’nın iç saha maçlarını tarafsız sahada oynayacağını duyurdu.

Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP), Kadınlar Tenis Birliği (WTA), Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), dört grand slam turnuvası ABD Açık, Avustralya Açık, Fransa Açık ve Wimbledon yönetimleri Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya birtakım yaptırımlarda bulunulacağını açıkladı.

ITF, Belarus ve Rusya Tenis Federasyonu’nun üyeliklerini askıya aldıklarını ve uluslararası takım turnuvalarından men ettiklerini duyurdu.

ATP ve WTA de ekim ayında Moskova’da düzenlenmesi planlanan turnuvanın iptal edildiğini bildirdi.
Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) ve Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV), Rusya ve Belarus’un millî takım ile kulüplerine uluslararası müsabakalardan men cezası verdi. Rusya ve Belarus’un millî takım, kulüp ile hakemleri uluslararası müsabakalara katılamayacak. Plaj ve kar voleybolu sporcuları da organizasyonlarda yer alamayacak. Rusya ve Belarus Voleybol Federasyonu yetkililerinin ise CEV’deki üyelikleri askıya alındı.

Formula 1 yönetimi, Rusya Grand Prix’sinin sözleşmesini feshederek yarışı takvimden çıkardı. Bu yıl 23-25 Eylül’de Soçi’ gerçekleşmesi planlanıyordu.

Dünya Atletizm Birliği (World Athletics), Rusya ve Belarus vatandaşı sporcuları müsabakalardan men ettiğini açıkladı. Birlik, kararın Dünya Atletizm Şampiyonası, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası ve Dünya Yürüyüş Takımlar Şampiyonası’nı da kapsayacağını duyurdu.

Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA), Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenmesi beklenen Dünya Gençler Şampiyonası’nı iptal etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verilen FINA Nişanı da geri alındı.

Dünya Badminton Federasyonu (BWF), Rusya ve Belarus vatandaşı sporcuların gerçekleştireceği uluslararası karşılaşmaları askıya aldığını duyurdu. Rusya ve Belarus’ta yapılması planlanan uluslararası badminton etkinliklerinin de iptal edildiği açıklandı.

Dünya Tekvando Federasyonu (WT), Rusya ve Belarus vatandaşı sporcuları müsabakalardan men etti.
Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu, Uluslararası Kano Federasyonu, Uluslararası Bisiklet Birliği, Dünya Kürek ve Uluslararası Spor Tırmanışı Federasyonu, Rusya ve Belarus vatandaşı sporcuları yarışmalarından men etti. Yüzme (FINA), bisiklet (UCI) gibi diğer sporlar, IOC’nin Rusya’yı yasaklama önerisine uymadı, sporcuların tarafsız olarak yer alabileceğini ifade etti.

Birçok spor federasyonu ve konfederasyonu ırkçılıkla mücadeleyi manifestolarının en başına koyarken sporculara karşı topyekün bir men kararının çok tartışılması gerekiyor. Zira bu sporcular içerisinde yaşı yetmediğinden oy dahi kullanamayanlar, ülkelerindeki iktidarlarlarla sıcak ilişkisi olmayanlar, siyasetle hiç alakası olmayanlar var. Hem de çok sayıda.

Ne yazık ki Ukrayna’da yaşananlar, olayın doğrudan ya da dolaylı tüm tarafları için sıcak savaşın kendisinden çok bir propaganda savaşına dönüşmüş durumda.

Hiçbir suçu yokken insanlara sadece milliyetine göre yaptırım uygulamak düpedüz ırkçı bir yaklaşımdır. Spor dünyasının ‘zero tolerance to racism’ politikası tümüyle sınıfta kalmış durumda.

Behçet Üstün

Paylaş

Son Yazılanlar

Bella ve Ava’nın hikayesi…

Son dönemin popüler filmi, yönetmen Yorgos Lanthimos’un yeni rüyası “Poor Things” üzerine bir yazı diye başladım. Emma Stone’un çok haklı olarak Oscar kazandığı performansı üzerinden

Seçim haftasında yatırımın yönü

Borsa İstanbul haftayı yüzde 3.20 artışlar 9111 puandan kapattı. Borsada yabancı çıkışı beş haftadır devam etsede, olumsuz bir haber akışı yok. 9450 zirve seviyeler sonrasında

Seksin son kullanma tarihi var mı? 

Seks nedir? Temastır.. Neye temastır? 5 Bedene temastır. Her insanın madde beden ve madde dışı beden olmak üzere temelde 2 bedeni vardır.Madde bedene fiziksel beden

İçeride TCMB, Dışarıda FED

Borsa İstanbul haftaya düşüş ile başladı. 9000 puan seviyesinin altında satışlar baskısı devam edecektir. Şimdilerde 8700 puanın hemen üzerinde seyrediyor. Yerli ve yabancının ilgisi son

Taraftar var, taraftar var

Sporda izleyicilerin, ama daha da ötesinde taraftarın önemi tartışılmaz. Günümüzde üst düzeyde spor yapabilmek tümüyle paraya dayanıyor. Elbette eskiden de mali destek önemliydi, ama günümüz