Piknik sepetinizde neler var?

Dünyaca ünlü şeflerin piknik sepetlerinde neler var ?

 Kış mevsiminin sonuna geldik, ilkbaharı karşıladık bile. Bahar demek; açık hava, ılık güneşli günler, yeşeren doğa, çiçek açan ağaçlar… Karanlık, soğuk, kasvetli günlerin bitmesi, neşe veren içimizi ısıtan, bahçelere, kırlara çıktığımız günlerin gelmesi değil mi ?

Açık hava, bol gıda  prensibinde mükemmel bir aktivite

Deniz kenarı olabilir, ya da dağ, orman alanı… Şehrin sıkıntısından, betonun soğukluğundan, kirli havadan uzakta geçen saatler. İtiraf etmeliyim, benim gibi oburlar için piknik aynı zamanda  evde masa başında yiyemediklerimi yemek demektir.

Değişik yemekler, daha hafif ya da daha havalı… İyi organize edilmiş gezilerde sabah erkenden hareket edilir, öğle yemeği için bahçeli, rustik havalı, tahta masalı, yöresel tatların olduğu küçük samimi kır lokantası seçilir.

Manzara, temiz hava, damak tadı hepsi bir arada

Bazen bütün bunlar olmayabiliyor. Yol üzerinde yemek yiyecek uygun, temiz bir yer yok. Bu durumda hemen bir “piknik kutusu” ( ya da sepeti denilebilir) na baş vurulabilir. Bizde piknik denildiğinde hemen mangal ve ızgara akla gelirse de benim anlatacağım pikniklerde sadece önceden hazırlanmış yemek /salata ve tatlılar yer alacak. Eski romantik pikniklere pek itibar eden kalmadı. Şimdilerde kır lokantaları revaçta. Herşey hazır geliyor, bir masada yiyorsunuz.

Ama kırda, çimenler üzerinde kendi  ellerinizle hazırladığınız lezzetleri sevdiklerinizle paylaşmak da bir başka keyif. Bu arada orta yaş üzeri sinema severlerin hatırlayacağı “Piknik“ filminden bahsetmeden olmaz. Güzel sarışın Kim Novak, genç kızların kalbini çarptıran Willam Holden… Piknikte başlayıp sonu acı biten bir aşk ..

Hazır Yemek Kutuları

Pikniğe gelenlere kutular dağıtılır, iştahla, merakla açarsınız kutuyu. Her biri ayrı paketlenmiş değişik kuru yiyecekler, börek, sandöviç, kuru köfte, yanında yine kuru bir tatlı ya da meyve…Yıllar önce, çalıştığım firmanın personeli için tertip ettiği bir piknikte dağıtılan, üzerinde “Konyalı” yazılı beyaz karton kutudaki kuru köftenin lezzetini hala unutamam. Talaş böreği, haşlanmış yumurta, kuru köfte, peynirli sandviç ,mis kokulu ekmekler… Hatırladıklarım.

Konyalı gibi  bugün bir çok yemek mekanı, lokanta, katering şirketi  piknik kutuları hazırlıyor.İçindekilere siz karar veriyorsunuz.Standart bir kutu örneği yok. Elbette fiyatlar da seçiminize göre belirleniyor.

 Dünyaca ünlü şef Ducasse’ın bile piknik sepeti var!

 Şimdiye kadar ülkemizdeki mütevazı, ufak bütçeli  piknik yemeğinden bahsettik. Bir de bunun dünya sosyetesindeki şekline bakalım.Yani piknik kutularının da şık ve pahalı olanı var.

Fransa’da katıldığım tarihi yerleri keşif gezisinde, dağıtılan kutu açmadan çekici idi. İngilizce adıyla  “lunch box“ , açık  sarı renkli, üzerinde gösterişli harflerle “Alain Ducasse” yazılı. Evet, kutu “Ducasse” imzalı, hani şu Monaco’da “Louis XV” , Paris’te “Plaza Athenée”. New York’ta “Essex House” ların Michelin 3 yıldızlı dünyaca ünlü şefi.

Parlak servis takımları, porselen tabaklar, kristal bardaklar saten  örtülü masalarda yemek yiyemiyorsunuz ama ne gam, piknikte bile yedikleriniz  meşhur “Ducasse imzalı. İçindekileri tek tek sıralayacağım, sonuçta değerlendirme size ait olsun !

Kutu açık sarı, çok kalın bir kartondan yapılmış. Saplı, kare şeklinde ,ufak bir valiz. Sıkı kapanmış, emniyet  kapaklı plastik kaplarda neler var ? Hafif pütürlü bir havuç çorbası, tadı, tuzu,sosları yerinde bir Sezar salatası, ekmeği çok lezzetli iki  çeşit sandviç jelatin ambalajında. Zeytinyağı soslu sardalya, kuru salamura domatesli ve fesleğenli. Tatlı olarak kocaman bir Donut, yanında üzerleri çikolata kaplı lolipoplar

İşte lokantasına gidip yemek yiyemeyenler için, A.Ducasse imzalı bir kır yemeği. Fiyatını tam olarak  öğrenemedim. 40  Euro civarında tahmin  ediyorum. Plastik kutu ile Villeroy porselen tabak farkı bu olacak elbet !

Batı ülkelerinde  piknik dekoru, genel olarak  berrak  bir akar su kenarında yemyeşil, tertemiz çimenlere yayılmış kareli örtü, üzerinde  kapağında tabaklar, içinde çatal, kaşık, bardak, termos bulunan  hasırdan örülmüş kare çantadır..

Internetteki sitelerin hemen hepsinde, piknik bilgileri, piknik aksesuarları ve satışları var. Ama onların bu işi ne kadar ciddiye aldıklarını sayfaları okudukça anladım. Elde taşınan, sırtta taşınan büyüklü küçüklü çantalar, battaniyeler, termoslar, sızdırmaz kaplar. Yere yayılacak her çeşit örtü, yastık ve çanların içinde her tür servis takımı..

Bir sayfa sonra  doktorlar konuya giriyorlar. “Piknikte neler yemeliyiz?  “  sorusuna cevap hazır. Sepetinizde karbonhidrat gereksinimi için hamur işleri, mısır, pirinç, kuru sebze. Vitaminler için yaş sebze ve meyve. Proteinler için, et, balık, tavuk, yumurta. Kalsiyum içim peynir yoğurt çeşitleri olmalıdır.

Evet, işte size mükemmel bir piknik için hazırlanacak yemeğin malzemeleri. Sayfanın sonunda piknikte yiyebileceğiniz bir salata tarifi bile verilmiş.Derin ve sıkı kapaklı bir saklama kabına koyacağınız  salatanızı piknik sepetinize eklemeyi  unutmayın. A.Ducasse imzalı kutunun içindekiler hem mideye hem cüzdana  fazla  ağır gelebilir üstelik bulunması zor, “Four Seasons” otelinin şık piknik kutusu fazla sofistike hem de pahalı.

Siz yine yukarıdaki basit, lezzetli, ucuz salatayı ve kolay basit tuzlu kurabiyeyi deneyin.İsterseniz yanına zeytinyağlı dolma, kuru köfte, haşlanmış yumurtanızı da ekleyin.Bol çeşit içecekler zaten ya kutuda ya şişede iyi ambalajlı. Geriye kalan temiz, sessiz, sakin bir  doğa parçası bulup, çimenlerin üzerine bir battaniye sermek ….

Pirinçli, elmalı, tavuklu salata

250 gr haşlanmış ve küp küp kesilmiş tavuk eti

250 gr haşlanmış kokulu  jasmin pirinci

2 elma (soyulmuş küp kesilmiş)

1 küçük kereviz (soyulmuş küp kesilmiş)

1 marul

Saklama kabınızın dibine marul yapraklarını serin, üzerine sırayla tavuk etleri, elma, kereviz parçaları ve pirinci yayın. Zeytinyağı ve limonla yapacağınız sosu dökün. Kapağı sıkıca kapayıp, piknik sepetinize yerleştirin.

Tuzlu kurabiye

 125 gram tereyağı

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta.

1 yemek kaşığı şeker.

1 çay kaşığı tuz.

1 tatlı kaşığı sirke.

1 paket kabartma tozu.

3 su bardağı un.

Üzerine bir  adet çırpılmış yumurta , çörek otu

Önce sıvıları derin bir kapta birleştirin.Unu eleyerek ekleyin. Pütürsüz hamur haline getirin . ½  cm kalınlığında inceltin. Kalıpla ya da bardakla parçalara kesin. Üzerlerine yumurta sürün , çörek otu serpin .  Yağlanmış tepsiye dizin ve  180 C fırında 15 dakika pişirin.

Sıcaklar basmadan sepetinizi hazırlayın.İyi piknikler…

Sevim  Gökyıldız

 

 

 

Paylaş

Son Yazılanlar

Trump Ekonomisi Enflasyona İşaret Ediyor

Borsa İstanbul geçen haftayı yüzde 3.37 artışla ile 9184 puandan kapattı. Gram altın 3062 TL’den ve  Ons altında düşüşle 2684 dolardan kapanış yaptı. Dolar 34.30, Euro

Kadın kooperatifleri tek platformda

Son sayılarda kadın kooperatifleri ve kadın emeği üzerine yazılar yazıyorum. İlgi duyduğum, özellikle bizim toplumuzda üzerinde durulmasını gerekli bulduğum bir konu Günümüzde Kadın emeği, dünyanın

Barcelona’nın ağırbaşlı kuzeni Madrid

Barcelona’yı Mayıs ayının denizden gelen iyot kokulu esintileri arasında bırakıp, Madrid’e doğru yola çıkıyoruz. İki şehir arasındaki 505 km mesafeyi iki buçuk saat gibi bir

İtalyan Edebiyatı’nın sesi Cendey

Eren Cendey, kırk yıldır İtalyan Edebiyatı’nın sesi. 150 kitap. Onun çevirdiği kitaplar, benim için yazarla yüz yüze buluşmak gibi. Çevirmenin “ihaneti” yok. O kitaplarda çevirmen

Türk Gastronomisi Gastromasa İle Dünya Sahnesinde

Bu yıl dokuzuncu kez 13-14 Kasım’da düzenlenecek olan Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, Türk mutfağının dünya gastronomi arenasındaki en önemli buluşma noktalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Tarazlanmış günlükler…

Kendinden hoşnut olma haline yabancı olmadığım ‘’bir zamanlardan’’ ne kadar uzun zaman geçtiğini düşünmeden edemiyorum. Şu kadarcık ipucu bile birçok insana; nerede yaşadığım, neler yaptığım,