Borsa Yükseliyor, Altın Yol Ayrımında

Borsa İstanbul yüzde 2.29 artış ile 9915 puandan haftayı kapatırken, Nisan ayı boyunca iyi bir performan sergileyerek yüzde 8.46 değer kazandı. Yıl başından bu yana yüzde 32.74 değer kazanımı var. Borsa İstanbul, enflasyona karşı bir tercih olurken, yabancı yatırımcı etkisi ve beklentisi ise yatırımcının borsada kalmasını desteklemiş görünüyor.

Gram altında ise geçen hafta yüzde 3’e yakın düşüş vardı. Haftayı 2435 TL’den kapattı. Dolar ise merkez bankası faiz kararı haftası olmasına rağmen tepki göstermedi ve yatay kapanış geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit bıraktı.

Enflasyona dair iç piyasadaki direncin devam ettiği, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki yüksekliğin enflasyonu canlı tuttuğu açıklandı. Faiz artırımı gelmedi fakat diğer aylarda gelebilir. Global merkez bankaları faiz indirim döngüsüne geçmeden içeride son bir faiz artırımı görebiliriz.

Bu hafta içerisinde enflasyon rakamlarını alacağız. Enflasyon Mart ayında yüzde 3.16 ve yıllık yüzde 68.5 olarak açıklanmıştı. Merkez bankası raporundan da enflasyonda katılığın devam etttiğini anlıyoruz. Yükseliş eğiliminin Nisan ayı enflasyon rakamlarındada devam etmesi muhtemel. Hayat pahalılığı devam ediyor.

Bu hafta Avrupa ülkelerinden ve ülkemizde piyasalar 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla kapalı olacak, buna rağmen veri yoğun bir hafta geçireceğiz. Bugün Almanya enflasyon rakamlarını alacağız, aylık ve yıllık bazda yükseliş bekleniyor. Salı günü Çin’den imalat sektörünün durumunu anlatan İmalat satın alma müdürleri endeksi açıklanacak. Almaya büyüme rakamlarını ve Euro Bölgesi enflasyon rakamlarını yine Salı günü alacağız.

Avrupada enflasyonun yıllık bazda yüzde 2.4  olması bekleniyor. Avrupa merkez bankasının enflasyon hedefi olan yüzde 2’ye yakınsamış durumda. Çarşamba günü Amerika Merkez Bankası FED’in faiz kararı izlenecek, toplantıdan çıkan sonuçlar yakından izlenecek.

FED’in faiz indirimini ötelemesi, doların ve tahvil tarafının güçlü kalmasını sağlıyor, bu ise bizim gibi gelişmekte olan ülkelere gelebilecek paranın önünde engel oluşturuyor. O nedenle FED’in faiz indirimi tarafında işaret edeceği ay önemli olacak. Cuma günü ise bizim enflasyon rakamlarımız açıklanırken, ABD’den her ayın ilk Cuması açıklananTarımdışı istihdam rakamları beklenecek.

Teknik Görünüm

Borsa İstanbul: Borsada yukarı seyir devam ediyor. 9500 üzerinde kalıcı olması yükseliş umutlarını artırdı. Bu hafta 5 haneli rakamları görebiliriz. Dolar bazlı endeks hedefleri önemsenecek. 308 dolar seviyesi önemli, fiyat şuan burada. Yukarıda 322 dolar seviyesi var, 10450 seviyesine denk geliyor bu hafta burayı test edebiliriz.

322 dolardan 396 dolara kadar boşluk var. Endeks 10000 üzerinde kalmayı başarırsa hızlıca yüzde 20 getiri ile 12870 puanlara tırmanabilir. Hesaplamada dolar kurunu 32.50 olarak aldım. Kura göre hedefte değişikliler olabilir.

Altın : ABD faiz indirimleri beklentisi ve küresel jeopolitik gerilimler, altın fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkmasına yardımcı oldu. Şu an zirve rakam 2431 dolar. Özellikle ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra 2022 ve 2023 yıllarındaki gibi 2024’ün daha ilk aylarında merkez bankaların altın alımlarına devam etmesi, bireysel yatırımcıların alımlarında kar topu etkisi yarattı.

Başta Çinli vatadaşlarda bu süreç çok etkili. Tüm zamanların en güçlü perakende altın talebi ile karşılaşıldı. Emlak sektöründeki çöküş süreci, deflasyonist süreç, Ortadoğu’daki savaşın etkisi ve Çin’deki ejderha yılında altına olan talebin artması, talebin nedenlerinden bazıları olarak sayabiliriz.

Çin merkez bankasının elindeki ABD tahvillerini eriterek altın talebini artırması fiyat üzerinde etkili oldu. Şangay Vadeli işlem Borsa’sında alın alış pozisyonlarında, Ortadoğudaki savaşın başlamasından bu güne kadar yüzde 50 artış görüldü. Hem vadeli kontratlarda alımlar artıyor hem de fiziki taraftaki talebin yoğunlaşması altın fiyatlarını hızlıca yılın ilk 4 ayında yüzde 15 değer kazanmasını sağladı.

Gram altın tarafında ise zirve 2630 TL seviyelerinden uzaklaşıldı. Ons altındaki gerileme iç piyasada altın fiyatlarını geri çekti. Bir kaç aylık süreçte altında bekleme süreci yaşabilir. Yatayda bir seyir izleyebiliriz. Merkez bankasının liranın güçlü kalmasını sağlaması ile gram altına dolardan pozitif etki gelmeyebilir.

Fakat aksi durumda yıl sonu dolar beklentisi olan 40 TL gerçekleşirse gram altında güçlenme bekleyebiliriz. Yıl sonuna doğru ons altında ise yeniden. İr güçlenme görülebilir. 3000 dolara doğru fiyat hareketi gram altını 3500 TL üzerine çekebilir.

Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…

Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.

Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.

Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.

Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Paylaş

Son Yazılanlar

ABD’de enflasyon düşecek mi?

Borsa İstanbul haftayı 10218 puandan yüzde 0.57 düşüş ile kapattı. 10383 ile yeni rekor geldi. Ons altın haftanın sonuna doğru yeniden toparlandı ve haftayı 60

Eflatun bi başka ruh, bir filozof

Öylece baktım bizimkine, çaresizce, benim için çaresizlik, onsuzluktu, bizimkinin yanımda olamamasıydı, ne hırladım, ne mırladım, “ben sadece seni çok sevdim,” der gibi baktım. Bir tek

Sporda galibiyet öncelikli hedef mi?

Genç kadın galibiyete daha da yakın olan sporcuydu. Karşılaşmanın favorisiydi. Bu karşılaşmada ve turnuva sonunda alacağı puanlar dünya şampiyonası ve sıralamasına da etki edecekti. Üstelik

Hayattayken mülkünü nasıl devredersin?

Sahibi olduğu mülkünü hayattayken bir yakınına vermek isteyenler genellikle satış yoluyla tapu devrini tercih ediyor. Ancak amacınız sizden sonra sorunsuz bir mülkiyet devri ise satış

Jeopolitik risk ve TCBM

Borsa İstanbul haftayı yüzde 1.23 kayıpla 9693 puandan kapattı. Ons Altın 2390 dolar seviyesinden haftayı kapatsada satış baskısının etkisi ile bu haftaya başladı. Dolar 32.59,

Ya tiyatro izlememiş ya tarihten bihaberler

Belki bu yazı yayımlandığında, İsrail, İran’a yönelik misillemesini yapmış olacak. İsrail’in yapacağı misillemenin seviyesine göre belki İran bu kez başka bir saldırı düzenleyecek. Sonuçta burası