Borsa İstanbul haftayı 8026.27 puandan yüzde 0.83 artı ile kapattı. Ons altın rekor aylık kapanış ile 2071.95 puandan, gram altın ise 1925 TL’den kapanış yaptılar. Dolar ise geçtiğimiz hafta hem Cumhurbaşkanı hem de merkez bankası başkanının yaptığı açıklamalar ile TL’nin değer kaybının sonuna gelindiği ifadeleri ile hafif artıda kapattı.
Geçen haftanın kısaca özeti ;
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türk lirasına geçiş zamanının geldiğini düşünüyoruz dedi. Ayrıca algı-kabul-itibar üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyon hedefe ulaşıncaya kadar maliyeti yüksek olsada enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarını bildirdi.
Türkiye ekonomisi 3. Çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü.
S&P, kredi derecelendirme kuruluşu not görünümünü durağandan pozitife revize etti ve döviz rezervlerindeki artışın not artırımı için yakından takip edildiği bildirildi.
Asgari ücret için ilk toplantı 11 Aralık’ta yapılacak. Asgari ücret için taban fiyat 14bin 250 Türk Lirası olarak belirlendi.
Plan Bütçe komisyonu tarafından çalışan emekliye 5 bin Lira ikramiye önerisi kabul edildi.
OPEC+, petrol üretici ülkelerin son yaptığı toplantıda günlük 1 milyon varil üretim kısıntısına gidilecek.
Bu haftanın en önemli verisi ise içeride enflasyon rakamları olacak. Aylık bazda yüzde 3.90, yıllık yüzde 63 olması bekleniyor. Hem aylık hem de yıllık bazda yükseliş bekleniyor. Merkez bankasının yıl sonu beklentisi yüzde 65, 2024 Mayıs ayında ise enflasyonun yüzde 76 ile tavan yapması ve 2024 yılının yüzde 36 enflasyon ile tamamlanması bekleniyor.
Mart 2024 seçimlerine kadar ekonomik aktivitelerde mümkün olduğunca hedefler doğrultusunda bir gidişat görebiliriz. Enflasyon ile mücadelede faiz artırımlarının devam etmesi muhtemel, önümüzde 2 faiz artırımı daha olabilir. Özellikle faiz maliyetinin direkt olarak etkilediği reel sektörde iflaslar ve zor zamanlar geliyor. Enflasyonun düşüş eğilimine geçinceye kadar olan süreç zorlu olacak.
Bu hafta dış gündemde ise ABD’den Cuma günü gelecek olan istihdam rakamlarını takip edeceğiz. Özellikle istihdam piyasasındaki son zamanlardaki veri işe dönüşleri hızlandığını gösteriyor. Bu ise enflasyonist baskının hane halkını çalışmaya itmesi ile açıklanabilir.
ABD kanadından özellikle büyüme endişelerinin tam olarak yer bulmaması, istihdamı sorun haline getirmiyor. Dış gündemde özellike yılın son ayına girilmiş olması daha sakin fiyatlandırmaları beraberinde getirebilir.
Gümüş Performansı Altını Destekliyor
Gümüş, güçlü bir hafta kapanışı yaptı. Sun süredir yatay hareket eden gümüş fiyatları, bu kez altın fiyatlarını destekliyor ve birlikte yükseldiler. Yeşil enerji hikayesi ile önümüzdeki yıllarda değerlenmesi beklenen gümüş, kritik 25 dolar seviyesinin üzerinde. Bundan sonraki hedef 32 dolar olarak hesaplanıyor. Altın fonlarının yanısıra gümüş fonlarıda yatırım yapılabilir fonlar arasında diyebiliriz.
Teknik Görünüm
Borsa İstanbul : Seçim sonrasından beri yüzde 75 değer kazanan borsa için 2024 merakla bekleniyor. Eskisi gibi her hissede değerlenme görülmezken, yatırımcının seçici olması dikkat çekiyor.
Gelecek yatırımları olan, enerji, perakende, gıda, döviz girdisi olan, bilişim, yazılım, iletişim ve bankacılık sektörü ön plana çıkıyor. Mevduat faizlerinin yüzde 50 seviyelerine yaklaşmış olması borsaya girişin önünde engel olsada yabancı yatırımcı tarafında bir hareketlilik söz konusu.
Teknik olarak, 8100 puan seviyesi yakından izleniyor. Üzerinde 8250 ve 8500 puan seviyelerini konuşabiliriz. Dikkat edilmesi gereken destek seviyesi ise 7800 olarak karşımıza çıkıyor.
Gram altın : ons altındaki rekorlar gram altınıda rekora taşıyor. Bir gram için 2000 TL yolculuğu tamamlanmak üzere. 2000 TL üzerinde 2500 TL yolu açılmış olacak. Altın zaman zaman dinlensede yükselişine önümüzdeki yıllarda devam edebilir.
Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…