Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftayı yüzde 3.6 artış ile 7716 puandan kapattı. Merkez bankasından şok etkisi yaratan 750 baz puanlık faiz artırım kararı doların 25.27 seviyelerine kadar geri çekilmesini sağladı. Merkez bankası politika faizini yüzde 25’e yükseltti.
Dolar ise bu seviyelerde kalıcı olamadı. Gram altın ise 1561 lira seviyelerine kadar geriledi. Bu fiyatlar uluslararası piyasadaki fiyatlar. Serbest piyasada bu rakamları hiç görmedik. Gerçekten dolar ve altın almak istesek fiyat farklılıkları oluştu.
Ekonomi gündemi merkez bankasının faiz politikası, enflasyon ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarına getirilen düzenlemeler ile şekilleniyor. Mevduat faizleri yeniden yüzde 40 üzerinde ve KKM’den mevduat faizine dönüşlerin arttığını söyleyebiliriz.
Yüksek faiz KKM hesaplarında çözülmeyi hızlandırabilir. Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 120 Milyar doların üzerinde para park etmişti. Ciddi bir rakam ve bu paranın yön değiştirmesi gitti yerde trend oluşumuna neden olabilir. Borsaya gitme beklentisi yükseliyor. Borsa İstanbul’un 300 milyar dolara yakın değeri olduğunu düşünürsek KKM, borsada uzun süren bir ralliyi tetikleyebilir.
Bu paranın altın tarafına geçmesi, iç ve dış piyasa arasındaki fiyat farklılığını artırabilir. Dövize girişi ise yeniden dolarda 30 ve üstü rakamları gündeme getirebilir. KMM hem merkez bankasına olan maliyeti ile hem de potansiyel güç olması ile piyasaları tedirgin ediyor. KKM yatırımcının hangi tarafı seçeceği önemli olacak yakın gelecekte.
Kısaca merkez bankasının faiz artırım kararına değinecek olursak
Politika faizi yüzde 25 oldu, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58, 2024 yılında ise enflasyon beklentisi yüzde 33. Faiz- enflasyon makasında şimdilik uzaklaşma var ama merkezin faizi yüzde 30’ara çıkarması 2024 yılı için en azından kurtarıcı olabilir. Bu ikilide tutarlılık yabancı sermayenin girişi içinde gösterge olacaktır.
Dövizini dışarında getiren, ülke ekonomisine katkı sağlayan dış yatırımcılara ihtiyacımız var. Bu yatırımcıların ikna edilmesinde merkez bankasının aldığı kararlar her geçen gün önemini artırıyor.
Bu hafta iç piyasa ve dünya gündeminde önemli gelişmeleri takip edeceğiz. Salı günü ABD’den iş imkanları ve Personel değişim oranını ve Tüketici Güven Endeksini, Çarşamba günü Almanya TÜFE, ABD’den özel sektör istihdam piyasasına yönelik veriyi ve ABD 2. Çeyrek büyüme rakamlarını takip edeceğiz. Cuma günü ise ABD’den istihdam piyasasın yönelik bir veri olan Tarımdışı istihdam verilerini takip edeceğiz.
Teknik Görünüm
Borsa İstanbul : 5100 puandan 7900 puana kadar olan yükselişin düzeltmesi olmadı. Düzeltme beklentisi artıyor. Bu hafta içerisinde 7800 puan üzerinde fiyatlamalar göremezsek düşüş hızlanabilir. 7500 kritik destek seviyesi ve bu seviyenin altında düşüşler devam edebilir. Sağlık bir yükseliş için 6800 puana kadar olan düşüşler normal kabul edilebilir.
6800 – 7100 puan aralığı kritik ve takip edilecek. Yukarıda ise 320 dolar direnci 8500 seviyelerini işaret ediyor. Yükselişler yatırımcıların iştahınada bağlı. Riski seven ve borsayı da alternatif yatırım aracı olarak gören yatırımcı sayısı artıyor. Yükselişler iç piyasa tarafında desteklenebilir. Yabancıların ciddi anlamda girişini görmedik. 2 milyar dolar gibi giriş oldu, bir miktarı çıktı. Aşağıda 7500, yukarıda 7800 seviyelerini takip etmeye devam edeceğiz.
Altın : Altın uluslarası piyasalarda düşüş etkisinde ve ons altın 1930 dolar seviyesinin altında işlem görüyor. Bu ise içeride gram altını baskılıyor. Orta ve uzun vadede altın pozitif, kısa vadeli zaman zaman düşüler görebiliriz.
Dolar : Merkez bankasının faiz hamlesi ile hızlı bir düşüş yaşandı. Kalıcı olunamadı. Önümüzdeki 2-3 aylık süreçte globalde dolarda değerlenme yaşayabiliriz. Bu ise iç piyasayada yansıyabilir. KKM hesaplarının dövize dönmeside bir noktada yeniden dövizin yükselmesi anlamına gelecektir. 2024 yılının ilk çeyreğinde seçim gündemi var. Döviz tarafında beklenmedik ani hareketler olabilir aşağıya ve yukarıya.
Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…
Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı
YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.
Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.
Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.
Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.