Toksik ilişkilerden kaçının!

Bugünlerde her yerde toksik ilişkiler konuşuluyor. Özellikle “gaslighting” 2022 yılının kelimesi seçildiğinden beri ilişkilerde psikolojik manipülasyonlar daha bir dikkat çekmeye başladı. Karşıdaki insana çeşitli oyunlar oynayarak zamanla kendisinden şüphe etmesini sağlamasına yönelik olan bir psikolojik işkence/manipülasyon, modern çağda ilişkileri zehirleyen yöntemlerden sadece biri.

İster bu yöntem, ister hayaletleme olarak çevirebileceğimiz; romantik ilişkileri herhangi bir açıklama, uyarı olmadan aniden iletişimi keserek sonlandırma diye adlandırabileceğimiz “Ghosting” olsun… Kendimizi suçlamamıza neden olurken öfke, acı ve anksiyete içinde başa çıkmakta zorlandığımız duygusal bir boşluğa bizi sürükleyebiliyor .

Çift ilişkilerinde derin yaralar

Bu “havalı” kavramlar çıkmadan çok öncesinden de psikolojik şiddet çift ilişkilerinde derin yaralar açıyordu. İlişkide güç kazanmak ve ilişkinin kontrolünü ele almak amacıyla aşırı eleştirmek, tehdit etmek, kıskançlık, aşağılamak, utandırmak, hiç iletişime geçmemek, yalan söylemek, küfretmek, küçümsemek, görmezden gelmek hep gördüğümüz yöntemlerdendi.

Hatırlıyorum da 1997 yılunda, babam Prof. Dr. Halim Hattat ile ilk çalışmaya başladığım zaman cinsel problemlerle başvuran (eğitimli, gelir seviyesi oldukça yüksek) çiftlerde ne kadar çok psikolojik şiddetle karşılaştığımızı görüp şaşırıyordum. Eğitim ve gelir seviyesini özellikle belirttim çünkü bu konuları genellikle bu kategorilerde çiftlerin yaşamadığını düşünüyoruz. Oysa bu doğru değil!

Emin olun, nasıl dijital ortamlarda başlayan ilişkilerde rastladığımız duygusal şiddet sadece gençlere özgü değilse, çiftleri etkileyen ve bir tarafın kendinden şüphe etmesine neden olan, kendi hayatı ya da herhangi ortak bir konuda kendi başına bir karar vermesi gerektiğinde endişelenmesi veya korkmasına sebep olan duygusal şiddet de eğitimle gelirle yaşla alakalı değil.

Partnerlerini hassas olmakla suçluyorlar

Duygusal şiddet uygulayan kişiler genellikle partnerlerini “aşırı hassas” olmakla suçlarlar. Her ne kadar partnerlerini gerçekten incitmiş ve kırmış olsalar da hatayı kendilerinde bulmazlar. Partnerlerinin abarttığını iddia ederek onları “aşırı hassas” olmakla suçlarlar. Böylece kendi hatalarını örtmeye çalışırlar. Aynı şekilde genellikle yaşadıkları tüm olumsuzluklardan partnerlerini sorumlu tutarlar.

 

Aslına bakarsanız bunların hiç biri sizin suçunuz değil. Belki de tek suçunuz karşınızdakine biraz hızlı güvenip duvarlarınızı biraz  hızlı indirmek. Bu nedenle hangi olumsuz duygular sizi aşağı çekerse çeksin 2023 yılı için “Adsız Alkolikler”Gruplarının alkolizm probleminden çıkmaya çalışan üyelerinin kullandığı şu cümleleri aklınızdan çıkarmayın diyorum: “

DEĞİŞTİREMEYECEĞİM ŞEYLERİ KABULLENEBİLMEM İÇİN HUZUR;

DEĞİŞTİREBİLECEKLERİM İÇİN CESARET;

VE ARALARİNDAKİ FARKI KAVRAYABİLMEM İÇİN DE AKIL DİLİYORUM!”

Çünkü her ne kadar dikkatli olursanız olun, karşınıza bağlanma ve özgüven sorunu olan, sorunlarla yüzleşmek yerine kaçmayı tercih eden, ilişkide ancak sizi ezdiğinde kendi önemini gösterebilen biri karşınıza çıkabiliyor. Öyle ki bu kişi sizi kendi duygu ve düşüncelerinize yabancılaştırıp, kendinizi sorgulamanıza yol açabiliyor.

Çözüm kendinizde

Öncelikle böyle bir zehirli ilişkide olduğunuzu fark etmekle kalmayıp bunu kendinize itiraf etme cesareti göstermeniz gerekiyor. Özellikle yavaş gelişen manipülasyonlarda bazen uzun sürelerde psikolojik olarak ne kadar yıprandığımızı göremeyebiliyoruz. Peki diyelim fark ettik. Bu ilişkiyi en az zararla bitirmek, bu tecrübelerin Sizi yerle bir etmesine izin vermemek, sağlam yere basmak en önemlisi. Yapabileceklerinizi, yeteneklerinizi ve hayallerinizi küçümsemeyin!

İrem Hattat

Paylaş

Son Yazılanlar

Ne kadar sefalet o kadar dolar milyarderi

Kapitalizmin kuralı budur, birilerinin çok ama çok zengin olması için on binlerin aç kalması, gerekirse savaşlarda ölmesi gerekir. Sosyal adalet arayışları, yardımsever sivil toplum örgütlerinin

Herhangi Bir Yağmur Betiği

Çakılların üzerine yağmur damlaları düştükçe, bu ufalanmış, sere serpe, ne yana düşse öylece kalmış taşların her yüzeyinden, duruşundan farklı bir tını yükseliyor; yağmurun dinmeyen, alçalıp

Zamanı Mayalayan Altın Kaşıklar

Mutfak Dostları Derneği’nin 35. yılını kutladığı ve 7. Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’nin sahiplerini bulduğu o özel geceyi, Four Seasons Hotel Sultanahmet’in tarihi atmosferinde solumak benim

Mahallenin Sürprizi: Mr. North Meze Evi

Maraş’lı  kadınların el yapımı lezzetleri kapımıza yakın geldi  Evimiz kadar yaşadığımız mahalle de hayatımızda önemli bir yer tutar. Aynı mahalleyi paylaşmak çoğu zaman, insanlar arasında

Emekli en düşük aylıkta eşitleniyor

Emekli ve memur zamlarının belli olmasının ardından, ülkenin en önemli gündemlerinden biri haline gelen, en düşük emekli aylığı da belirlenme yolunda. Ancak, hükümet tarafından atılan

Asmaların Altında Zamanı Durdurmak

Kadıköy’ün kalbinde, Kuşdili Caddesi’nin o hiç bitmeyen telaşının ortasında, yıllardır sığındığım bir liman var: Asmalı Bahçe. Burası benim için yeni bir keşif değil; aksine, her

Aydınlığa çıkamayan bir toplumun hesabı

Dil; insanın vazgeçilmez iletişim aygıtıdır. Konuşmak; zekanın göstergesidir. Anlaşmak ise insan olmanın en temel gereğidir. Ama biz, ne yazık ki toplum olarak konuşamıyoruz. Konuştuklarımız çoğu