Depremi ensesinde hisseden vatandaş, binasını yenilemenin peşinde. Şanslı olanları herhangi bir ek ödeme yapmadan müteahhitle kat karşılığı anlaşarak binasını yeniletiyor. Arsası küçük olup müteahhitin dönüp bakmadığı binaları elbirliğiyle yenilemek için yola çıkanlar ise bir yandan artan inşaat maliyetlerini karşılamak diğer taraftan bina inşaatı tamamlanana kadar kirada oturmak zorunda kalıyor.
İşte bu noktada mülk sahiplerine verilen kira desteği büyük önem taşıyor. Konutları kentsel dönüşüme giren vatandaşlara kira desteği İstanbul’da yüzde 57, diğer şehirlerde yüzde 50 artırıldı.
İstanbul için aylık destek tutarı 3 bin 500 liradan, 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’deki kira yardım tutarı 3 bin liradan, 4 bin 500 liraya yükseldi.
Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımı da 3 bin 750 lira oldu.
Diğer illerimizde de kira desteği 3 bin liraya yükseltildi.
Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşa taşınma desteği de sağlanıyor
İstanbul’da taşınma yardımı 11 bin lira olurken Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de taşınma yardımı 9 bin liraya yükseldi. Diğer büyükşehirlerde de 7 bin 500 lira olarak belirlendi.
Kiracı olarak ikamet edilen konut kentsel dönüşüme girdiyse kiracılar bir defaya mahsus 2 aylık kira yardımı alabiliyor. Kira ve taşınma desteği için konutun bağlı olduğu belediyelere başvuruda bulunmak gerekiyor. Müteahhitin dahil olduğu dönüşümlerde, kira desteği için inşaat şirketleri toplu olarak mülk sahipleri adına başvuruyor. Bürokratik işlemler bu yolla daha kolay yürüyor.
Devletin kira desteği eğer bina çürükse 18 ay boyunca devam ediyor. Riskli alanlarda ve rezerv alanlarında ise kira yardımı 48 aya kadar sürüyor. Düşünsenize Fikirtepe gibi kentsel dönüşüm alanında inşaatın 18 ayda tamamlanması için mucize gerekir.
Bahsettiğimiz kira destek tutarları günümüzün kira fiyatları karşısında bir şey ifade etmiyor olabilir. Haklısınız da. Ama çevremden biliyorum, bu destek küçük görünse de akmasa damlıyor, bir açığı kapatıyor.