Evden dışarı çıkmazken millet içindeyiz

Kadın kooperatiflerinin ne denli gerekli olduğunu görmek için Bikad (Biga Kadın Çevre Kültür Ve İşletme Kooperatifi) Üye Kadınlarının söylediklerine bakmak yeterli.

“ Evden dışarı bile çıkmazken millet içine çıktık.”

“ Evde elini sıcak sudan soğuk suya sokmayan kocam kendi bulaşığını yıkıyor şimdi.”

“ Kocamın gözünde değerim bir kat daha arttı. “

“ Evde iken işler bir türlü bitmez, başımın ağrısı dinmezdi. Başım çok seyrek ağrıyor, meğer evdeki işler ne kadar da çabuk halledilebiliyormuş.”

“ Ayakkabı alacaktım taksitle. Kredi kartı sordular, yok dedim. Ama BİKAD’ da çalıştığımı söyleyince hiçbir önemi kalmadı. Aldım ayakkabıyı.”

“ Hiç arkadaşım yoktu, birçok arkadaşım oldu.”

“Tek başına imkansız böyle bir iş yapamazdım. Ama birleşince oluyormuş.”

“ Biraz mutfağa katkı yapayım dedim, neredeyse iş kadını oldum.”

“ İlkokul mezunuyum. Not bile alamazdım. Hesapları tutuyorum. Bilgisayarda excel programı ile çalışabiliyorum.”

“ Panayırda satış yapmak olacak iş değildi. Hayal bile edemezdim.”

“ Panayırda başka zaman satış yapsam kocam beni eve almazdı. Kooperatif içinde birlikte olunca hiçbir sorun çıkmadı. Olsun dedi. Çok şaşırdım.”

“ Komşuya bile gitmek için kocamdan izin isterdim. Bana güveni şimdi öyle bir arttı ki, hiçbir şey sormuyor bile.”

“ Burada yer aldım diye dünyayı başıma yıkacaktı. Şimdi eve geç gittiğimde sofrayı kurulu buluyorum.”

“ Çocuğumun dershane parasını ben ödüyorum. Bu bana çok gurur veriyor.”

“ Meğer bende ne işler varmış. Hiç farkında değildim.”

“ Kooperatifçilik toplantısına katıldığımız için listeye adımızı yazmamız istendi. Nasıl korktum. Acaba nerede kullanacaklar diye. Şimdi o halime gülüyorum.”

“ Komşularım neler söyledi. Yapamazsınız, olmaz dediler. Şimdi herkes imreniyor.”

“ Çok şükür Bağkur’u yatırabiliyorum. Emeklide olacağım.”

“ Pazarda satış yaparken kocam, komşular görecek diye ödüm kopuyordu.

Üniversite eğitimi dört -beş yıl biz burada senelerdir eğitimlerle üniversitelileri geçtik.

 

Yukarıdaki cümleler,

BİKAD (BİGA KADIN ÇEVRE KÜLTÜR VE İŞLETME KOOPERATİFİ) üyelerine ait.

Kooperatif kurucusu Ayfer Baykal ile  öyleşi yapmak üzere bir aradayız.

Ayfer Hanım bize önce kendinizi daha sonra Bikad kooperatifinizi tanıtır mısınız ?

Ben Ayfer Baykal 1957 Biga doğumluyum. Kız meslek lisesi mezunuyum. Evliyim iki kızım, üç torunum var. Kendimi sosyal girişimci olarak ifade ediyorum. Hayatımın büyük bir bölümü STK çalışmalarıyla geçti. Çeşitli kurumlarda değişik pozisyonlarda, her düzeyde görev aldım.

Kooperatifin kuruluşunda ilk amaç, birlikte üretmek, güçlenmek miydi?

Ekonomik olarak güçlenmek , sosyal ve kültürel olarak güçlenmek, çocuklarımızın eğitimini sağlamak. Sermayemiz yoktu ama en büyük sermayemiz gücümüz ve inancımızdı. Hep birlikte küçük bir adım attık, sonra adımlar büyüdü. 2005 yılında 7 arkadaş KEDV ( Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) nın desteği ile kurulduk, daha sonra her aşamada KEDV ile birlikte hareket ettik.

Başlangıçta üretim araçlarını evlerden getirdik. Sofralar, oklavalar, bıçaklar, tepsiler gibi… Tamamen ev mutfağı araç-gereçleriyle önce soğuk, sonraları sıcak üretim ve pazarlamayı genişlettik. Bugün geldiğimiz nokta ürünlerimiz yerel marketlerde, kooperatif mekanlarında, büyük marketlerde, internet üzeri  vs. satıştadır.

Kooperatif çalışmalarımızı ana başlıklarda toplarsak

Üretim

Hizmet ( lokantalarımızda )

Erken Çocuk Bakım vr Eğitimi Hizmetleri

Sosyal Kültürel faaliyetler ( Festivaller, Fuarlar gibi)

Kadınlar için Bilgi Merkezleri

İlk olarak en kolay pazarlanabilecek, kolay üretilebilecek gıda ürünlerinden başladık. Erişte, yufka gibi unlu mamuller, daha sonra üç ayrı köyde süt üreticisi kadınlarla peynir üretimi başladı. Hizmet  konusunda da büyük aşamalar kaydettik. Halen iki lokantamız mevcut.

Erken Çocuk Bakım ve Eğitimi  Son derece faydalı, Biga’da yaşayan kadınlarımızın kültürel ve eğitsel gelişimini sağlayan bir proje. Etkinlikleri arasında Mahalle anneliği, Oyun Odaları, Çocuklar için etütler, kadınlar için bilgilendirici eğitim programlarını hayata geçirdik.

Sosyal Kültürel faaliyetlerimiz geziler, festivaller, fuarlara katılım oldu ve ilgiyle karşılandı. KEDV nin bilgilendirme ve eğitim programları; internet erişimi, ulusal düzeyde yapılan toplantılar ve benzeri çalışmalara katılım oldu.

Hayata geçirdiğimiz projeler:

Unlu Mamüller Atölyesi,

Pazar Yeri Kafe,

Biga ve Gümüşçay’da Kafeterya

Gümüşçay Şubemizde Peynir Üretimi

Diğer  3 Köyde Peynir Üretim Atölyeleri

EceKöy Mobil Karavan

Özel Biga Anaokulu

Sevim Gökyıldız

İletişim : [email protected]

 

Paylaş

Son Yazılanlar

Hoşçakalın gittim ben…

Siz bu satırları okuyorsanız artık aranızdan ayrılmışım demektir. Ne çok konuştu o gece bizimki benimle. Aylardır ilk defa hıçkırarak ağladı. Yapabilecek bir şey kalmamıştı çünkü.

Bir Öğünle Dünyayı Değiştir!

Son yıllarda mutfaklarımıza ve sohbetlerimize giderek daha fazla dâhil olan “bitkisel mutfak”, aslında çok daha geniş ve derin bir olgunun sadece bir yüzü. Vegan yaşam

Bana bir yaşam öyküsü gerek

Bazı dağlar vardır, ne bir ot biter üzerlerinde ne bir ağaç tutunur. Bir ayak izi, kanat gölgesi düşmez yamaçlarına. Hayattan bir iz bulunmaz; ibadet, yakarış,

Sahte Sofralarda Gerçekle Yüzleşmek!

Son yıllarda market raflarına baktığınızda, gerçek ile sahte arasındaki sınırın giderek belirsizleştiğini gözlemlemek mümkün. Bu durum, yalnızca ekonomik bir hile değil, aynı zamanda kültürel ve

Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin!

Türk mutfağı, yüzyıllardır sürdürülebilirlik ve israf karşıtı yaklaşımıyla örnek olmuş bir mutfaktır. Geleneksel yemeklerimizin özüne bakıldığında, her malzemenin bir şekilde değerlendirildiğini ve mutfakta israfın en

Ne güzeldi o eski bayramlar

Şeker bayramını kutladığımız bu günlerde Paskalya bayramının da yaklaştığını görüyoruz. Çocukluğumdan beri kendimi çok şanslı olarak düşünürdüm. Çünkü örf ve adetleri seven bir ailede doğdum.