Geçtiğimiz haftayı İsrail’in 50 yıl sonra resmen savaş ilan etmesinin gölgesinde geçirdik. Borsa İstanbul, yüzde 4.1 değer kaybı ile 8113 seviyesinden, ons altın yüzde 5.45 değer kazanarak 1932 dolar seviyesinden, petrol yüzde 7.8 artarak 90.90 seviyesinden, dolar ise 0.6 değer kazanımı ve yeni rekor denemesi ile 27.76 seviyelerinde kapanış yaptı. Yeni hafta fiyatlamalarında dolar 27.83 zirveyi zorlarken, ons altında gerileme olduğunu görüyoruz.
Borsa olumsuz etkilendi
Cuma günü İsrail’in karadan operasyona başlayacağına dair açıklamaları, coğrafi konum açısında yakın olan olmamız dolayısıyla borsamızı olumsuz etkiledi ve düşüşler derinleşti. Borsa İstanbul’da satış baskısı hakim oldu.
Dışarıdan bir göz olarak tüm dünyadaki fiyatlandırmaları değerlendirmek gerekirse yatırımcı kararsız bir süreç yaşıyor. Tahvil faizleri ABD’de son 17 yılın zirvelerine ulaşırken, dolar endeksinde hızlı toparlanma ve borsalarda geri çekilme görüldü.
Bu hafta içeride ve dışarıda ekonomik veriler belirleyici olacak. Salı günü ABD’den ekonomik aktivitenin içinde tüketicinin davranışlarını gösteren perakende satışlar verisini takip edeceğiz. Aylık ve çekirdek veride Eylül ayında düşüş bekleniyor. Çarşamba sabahı Çin’den büyüme verilerini alacağız. Yüzde 6.3’ten 4.4’e düşerek büyümede gerileme bekleniyor.
Dünya ekonomisi için Çin’in büyümesi çok önemli. Çin’in büyümesindeki aksaklık ise tüm dünyanın büyümesi önünde engel oluşturuyor. Ayrıca aynı gün Çin’den sanayi üretim verisini alacağız ve gerileme bekleniyor. Yine çarşamba günü İngiltere’nin enflasyon rakamları takip edilecek. Eylül ayında enflasyonun yüzde 6.7’den 6.5’e düşmesi bekleniyor.
Faiz artırımlarına uzun süreden sonra geçen ay ara veren bankanın bir sonraki faiz adımı için enflasyon verisi önemli olacak. Çarşamba günü Euro bölgesinden de enflasyon rakamlarını alacağız. Yıllık bazda yüzde 5.2 ‘den 4.3’e düşmesi bekleniyor. Ayrıca aynı gün ABD’den inşaat izinleri verisi önemle takip edilecek. Perşembe günü ABD’den FED Başkanı Powell konuşmasını ve Cuma günü bazı FOMC üyelerinin ekonomiye dair değerlendirmelerini takip edeceğiz.
Dünya ekonomisini zorlayana en önemli başlık ‘enerji’ diyebiliriz. Savaş deyince ve özellikle Orta Doğu olunca petrolün olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Fakat İsrailin petrol üretiminde zayıf kalması, petrol fiyatlarını 90 dolar üzerine taşısa da dizginledi.
Diğer komşu ülkelere savaşın sıçraması olayın seyrini değiştirebilir. Öyle bir şey olursa petrol fiyatları üzerine etkisini görebiliriz. Rusya- Ukranya arasındaki çatışma ile 130 dolarları gören petrol aynı tepkiyi geçen hafta göstermedi. Yükselişler sınırlı kaldı. Petrolün 100 dolar ve üzerindeki seyri, merkez bankalarının yol haritasınıda yakından ilgilendiriyor.
Teknik Görünüm
Borsa İstanbul : Bist100, 8000 – 8100 bandının üzerinde kalıcılığını sürdürüyor. Savaş düzeltme için bahane oldu. Satışların derinleşmesi için 8000 altında hareketlenme görebiliriz. 8000 altına gelirse temkinli olmakta fayda var. 8000 altına düşme çabası olacaktır, kapanışlar 8000 üstünde oldukça panik yapmamakta fayda var. Bu hafta 8000 üstü mü altı mı yola devam edilecek, dikkatle takip edilecek. Yeni halka arzların gelmesi, borsa motivasyonunu canlı tutuyor.
Altın: Gram altından 1720’nin üzerinde yeni rekor geldi. Serbest piyasada 1800 TL’den satıldı. Talebin fiyat üzerinde etkisi fazla. Ons altın ise 1930 dolar üzerine çıkarsa uzun vadeli belirsizlik fiyatlamaları başladı diyebiliriz. Bu hafta savaşta yeni gelişmeler olmadıkça ons altın baskılanabilir.
1930 dolar seviyesinin altında mı devam edecek yoksa üstünde kapanışlar görecek miyiz, yakında takip edeceğiz. Bu hafta borsa, altın ve petrol fiyatları yakından izlenecek.
Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…
Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı
YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.
Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.
Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.
Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.