Sanatseverlerin buluşma noktası CRR

Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan, CRR’yi sadece bir konser salonu değil, sanatın farklı disiplinlerinin yer aldığı sanat eğitiminin de verildiği bir kültür sanat merkezine dönüştürme hedefinden 2023 itibarıyla yer alacak etkinliklere dair bilgileri paylaştı. Konser salonuna gelen genç sayısının arttığını kaydeden Orhan, 2023’te 100 büyük Türk müzisyenini farklı günlerde anacak konserler düzenleyeceklerini söyledi.

Farklı yaş gruplarından sanatseverlerin buluşma noktası CRR

Göreve gelmenizin üzerinden hemen hemen bir yıl geçti. Bu bir yıl nasıldı sizce?

Geçen yılki başlangıcın bir meyvesinden bahsedeyim. Ekip olarak Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun 2009’dan günümüze yer alan bilet satış bilgilerini gözden geçirdik. Bizim sezonumuz Şubat ve Mayıs ayları arasındadır, 2009’dan beri gerçekleşen tüm konserlerin gişe bilgilerini saydık.

Pandemiyi saymazsak son 13 yılın, yani 11 sezonun en yüksek doluluk oranına sahip olduk geçtiğimiz sezonda. 82 konserin 31’i biletleri tamamen tükenen konserler. Bu sayı da bize çok büyük bir mutluluk verdi. İçinde bulunduğumuz sezonda da bunu aşmayı planlıyoruz. Konserlerimize olan ilginin arttığını görüyorum.

GENÇ İZLEYİCİ BİZİM İÇİN TAZE KAN DEMEK

Bunu ben de görüyorum. İzleyicilerin çoğunluğu gençlerden oluşuyor.

Çok sevindirici. Bunu ben de klasik müzik konserlerinde bölüm aralarından gelen alkışlardan anlıyorum. Bu bölüm arasındaki alkışlar aslında bizim için olumlu bir durumun habercisi. Normalde bu durum sanatçılar tarafından pek sevilmez, ben de doğru bulmuyorum. Fakat bu durum konserlere yeni yeni gitmeye başlayan insanlar olduğunun habercisi. Normalde yazılı olmayan bir kuraldır, bölüm aralarında alkışlamamak. Ama benim görünce hoşuma gidiyor. Çünkü onlar yeni. Bizim için yeni seyirci taze kan demek.

Bir yandan da gençlerin kulağını besleyecek isimleri ağırlıyorsunuz. Bunlardan birisi de geçtiğim günlerde ağırladığını caz sanatçısı Kenny Garrett.

Biz yelpazemizi çok geniş tutmaya çalışıyoruz. Dünya müziği, klasik müzik, caz ve Türk müziğinin türlerini kapsayacak şekilde bir repertuar oluşturuyoruz. Ve farklı yaş gruplarına hitap etmek istiyoruz. Kenny Garrett’tan bahsettiniz, örneğin Soft Machine de 1970 ve 1980’lerin çok ünlü bir grubu. 9 Aralık’ta ağırlayacağımız bu grup Türkiye’ye ilk kez gelecek ve onları CRR’de ağırlayacağız.

55. Yıl turneleri kapsamında gelecek bu grup orta yaş grubundan müzikseverlerin rağbet göstereceği bir konser olacak. Mesela 21 Ekim’de modern cazın önemli isimlerinden Mark Guiliana daha çok gençlere hitap eden bir isim. Yani gelecek sanatçıları her yaş grubuna hitap edecek şekilde seçmeye çalışıyoruz.

Bir yandan geçtiğimiz günlerde uluslararası bir piyano yarışmasına da ev sahipliği yaptı CRR.

Evet 18 Kasım’da 5. Uluslararası Piyano Yarışması’na ev sahipliği yaptık. Şefliğini Orçun Orçunsel’in üstlendiği Orchestra’Sion’un bir konseri vardı. Bu tür etkinlikler gençleri dünya sahneleriyle buluşturmak için önemli. Düzenlenen yarışma da herhangi bir piyano yarışması değil.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği bir festival. Ve bu yarışma Dünya Uluslararası Müzik Yarışmaları Federasyonu’nun da üyelerinden biri. Jean-Yves Clément başkanlığındaki jüride Toros Can, Antonio di Cristofano, Eliane Reyes, Olivier Moulin, Gülsin Onay ve Pierre Réach gibi önemli piyanistler bulunuyor.

Bu yıl bu festivale Cemal Reşit Rey Özel Ödülü koyduk. Her yıl yarışmanın üç finalistinden biri bu ödüle layık görülecek. Yarışmacılar kendi seçtikleri eserlerle birlikte Cemal Reşit Rey’in aynı eserini çalarak performansını değerlendirecek. Bu sayede Cemal Reşit Rey’in adının bir kez daha ölümsüzleşecek olması bizim için çok değerli.

Konserlerin öncesinde bilgilendirici olan Girişte Solda Sohbetleri devam edecek mi?

Evet, Müzikolog Ersin Antep’in moderatörlüğündeki bu sohbetler devam ediyor. Geçen yıl oldukça güzel tepkiler almıştık, bundan dolayı bu yıl da sohbetlerin sayısını artırarak devam ediyoruz. 19 Kasım’da konuk olan illüstratör Sedat Girgin, bize müzik ve resim ilişkisini anlattı.

10 Aralık’ta Pelin Batu, 24 Aralık’ta Ünsal Ünlü gelecek. Müziğin farklı disiplinler olan ilişkisini konuşuyoruz. Müziğin Ruhu ve Felsefesi temasıyla düzenlediğimiz söyleşiler var. Bu söyleşiler Mayıs’a kadar devam edecek. Bu söyleşilerin ortaya çıkmasında da asıl kahraman Prof. Dr. Mehmet Yusuf Örnek.

Kendisi bir felsefeci ve müziğin ruhuna, detaylara inebilmiş bir hatip. Ekim ayında Wagner ve Nietszche’yi konuştuk. 26 Kasım saat 18.30’da Heidegger ve Mozart’ı konuşacağız. 24 Aralık’ta ise Schweitzer ve Bach’ı ele alacağız. Yani bestecilerle etkilendikleri felsefecileri konuşacağız. Bu etkinlikler de ücretsiz şekilde gerçekleşiyor.

2023’TE CAZ VE DANS’TA SÜRPRİZ İSİMLER VAR

Bu yıl çocuklara yönelik etkinliklerin sayısında da bir artış var.

Evet dönüşümlü olarak gerçekleşiyor bu etkinlikler. Bu yıl Bale Masalları’nı ekledik. Çünkü çocuklara yönelik etkinlikler içerisinde müzik ve opera vardı. Baleyi de dahil etmek istedik. Çünkü CRR’de müziğin yanında önemli dans ekipleri de konuk oluyor.

2023 yılında CRR’de repertuar nasıl olacak?

Her ay bir dans ekibinin yer alacağı bir repertuar hazırladık. Çok önemli dans toplulukları 2023’de CRR’de olacak. Fakat 22 ve 23 Aralık’ta Moskova Devlet Bale Topluluğu iki gece üst üste sahnede olacak. Üçüncü bir gösterim daha yapmak isterdik fakat 24 Aralık’ta dünyaca ünlü bir mezzosoprano Maria Viotti’nin CRR Senfoni Orkestrası ile bir konseri olacak.

Konserde tenor İlker Arcayürek de yeni yıl temalı bu konserde yer alacak. Kendisi de yıldızı parlayan genç bir sanatçımız. Yeni sezonda caz sanatçılarına da dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bunların arasında modern dansın devi Vertigo, caz piyanisti Kenny Barron olacak. Klasik müzikte de kontrtenor Andreas Scholl CRR’de olacak. Jerusalem Quartet ile birlikte Nisan’da sahne alacak.

Dünyaca ünlü isimleri ağırlamanın yanında sanatsal anlamda yüksek fakat fazla dinleyiciye ulaşmamış sanatçıları da CRR’de yer veriyoruz. Bu anlamda vefakar bir yer olmak istiyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında 100 büyük Türk sanatçısını anmak için temalı konserler ayarlıyoruz. O kadar değerli insanlar var ki tarihimizde fakat farklı müzik türlerinden sanatçılarımızı bu konserlerde anacağız.

“8 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN BESTELERİNİ GÖRMEK HEYECAN VERİCİ”

28 Kasım’da yer alan Şeytan Kemancı konseri de ilgi çekici.

Normalde şeytan kemancı kimdir, Paganini. Konserde Paganini eserlerini seslendirecek Özcan Ulucan da ülkemizde yetişmiş değerli keman sanatçılarından birisi. Bu konserde Paganini’nin solo keman için bestelediği 24 caprice’i vardır. Bunların hepsini konserde seslendirecek Özcan UIucan. Hatta sonraki gün de bu 24 caprice’in masterclass’ını yapacak. Masterclass’lara katılmak için de sosyal medyada duyuru yaptığımızda bize bir video göndermelerini istiyoruz. İzleyici olarak katılmak isteyen tüm müzikseverlere de izleyebilir.

CRR’yi kültür sanat ve sanatsal buluşma merkezi haline getirmek için CRR Akademi ismiyle eğitimlere başladınız. CRR Akademi’de durum nedir?

Çok verimli. 8 yaşındaki çocuklar yaptıkları besteleri bize gösteriyor. Burada besteden kastım müzik diliyle konuşmayı çabalamak. Akademide Hasan Uçar, Turgay Erdener, Armağan Durdağ, Güç Başar Gülle gibi değerli müzik insanları yılların birikimini 8-13 yaş arasındaki çocuklara anlatıyor. Çocuklar seçtikleri şiiri bestelemeye çalışıyor ve bu çok değerli. Bu eğitimler de gelecek sezonlar devam edecek. Yaz aylarında da yoğun eğitimler düzenlenecek.

11 Kasım’da sona eren Refik Aziz’in Yeditepe İstanbul sergisi de CRR’deydi. Yeni sergi var mı?

Yeni bir sergi hazırlığı var, konser salonunun fuayesinde gerçekleşecek.

Bireysel olarak yaptığınız çalışmalar da var.

Nâzım Hikmet’in Kuvây-ı Milliye Destanı’nı sahneye taşıdığımız Kuvây-ı Milliye İnsan Manzaraları’nı bir oda orkestrasıyla ele alıyoruz. Burada da destanda yer alan insan hikayelerine odaklanıyoruz. Burada temel olarak Nâzım’ın bir dehası var. Kronolojik olarak Nutuk’la paralel giden, savaşı anlatan bir destan ama bir yandan da kendi tabiriyle savaşın içindeki “isimsiz kahramanları” da anlatıyor. Bu konserlerin sonuncusunu Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleştirdik. Sezon içerisinde de bu konserlere devam edeceğiz.

Ahmet Çağatay Bayraktar

Paylaş

Son Yazılanlar

Putin de olurmuşum ben!!!!

Sizin kırmızı çizginiz nedir ? Hani o çizgiyi geçince savaş ilan edebileceğiniz yer. İşte geçen gün bizim evin “minik” Puta’sına

Farkındayım ama bir şey yapamıyorum

‘Yahuu kafamı bir türlü toplayamıyorum.’ ‘Aslında ne yapmak istediğimi de biliyorum ama elimden mi gelmiyor nedir yapamıyorum.’ ‘Gözlerim kapanıyor, keşke

Eylül’ün en kritik haftası

Borsa geçen haftayı yüzde 4,3 kayıpla 7961 puandan kapattı. Borsada keskin yükseliş sonrasında düzeltme yaşanıyor. Düşüşlerin devamı için bu hafta

Gökhan Abur Abimiz: Benim Yolum!..

16 Eylül 2023 gece yarısı 01:44’de Japonya’da yaşayan kızım Nagihan’ın orada sabah kahvaltısını yaparken, “Müzisyen ve meteoroloji editörü Gökhan Abur

Eskiden biz arabulucuyduk

Kiracı-ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklar dağları aşınca arabuluculuk sistemi zorunlu hale getirilerek uygulanmaya kondu. Düşünün 2020 yılında 27 bin, 2021 yılında

Başak burcunda yeni ay zamanı

İlişkiler içinde kendi değerinin sahibi olmakla alakalı deneyimlerin altının yeniden çizileceği, krallık ve kraliçelik tahtına kimin sahip çıkacağına dair cümlelerin

Dayatılan koşullara direnmek

Ne yaman ikilem; bir yanda, şemsiyesi altında yaşayanlara bağışladığı özgürlüğün tek savunucusu rolünü oynarken, diğer yanda soluksuz çalıştırdığı insanları kendisine