2024 biterken ekonomik beklentiler

Yılın son iki günündeyiz. Borsa İstanbul yılı yüzde 34 getiri ile kapatmak üzere. Hisse senetleri bazında getiriler değişkenlik gösterse de, özellikle mevduat faizlerinin cazibesi borsanın üzerinde baskılayıcı unsur oldu. Jeopolitik riskler ve getirisi yüksek altın gibi yatırım araçları da, borsaya olan talebi düşürdü. Altın ise yine bu yılında kazandıranı oldu.
Mevduat getirisinin hemen üzerinde dolar karşısında yüzde 27, Türk lirası karşısında yüzde 51 değer kazandı. Mevduatta ise yüzde 50 üstü getiri, dolarda yüzde 19, euroda yüzde 12 getiri sağlandı. Bugüne kadar Bitcoin ise yüzde 120 değer kazandı.

Yeni yıla girerken yatırımcıların risk algısı yüksek.

20 Ocak itibariyle 2. Trump dönemi başlıyor. Belirsizliğin yüksek olması, fiyatlar üzerindeki oynaklığı artıracaktır. Dolar endeksi bile yılı daha sakin geçirirken, ABD seçimleri sonrasında yüzde 6.56 değer kazandı. Dolardaki değer kazanımı devam edebilir.

TCMB faizi 250 baz puan indirerek 22 ay sonra indirime gitmiş oldu. Politika faizi yüzde 47.5 seviyesine çekildi. Enflasyon – faiz farkına baktığımızda faizin inmesi olası gözüküyordu. 2025 yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 21. Üst bant yüzde 26. Bu seviyelere inmesi zor gözükse de 30-35 bandı muhtemel görünüyor.

Bu ise faizlerin 2025’te yapılacak 8 toplantının çoğunda faiz indirimine işaret ediyor. Yılın ilk toplantısı 23 Ocak’ta olacak. Daha sonra Mart ayındaki toplantıyı bekleyeceğiz.

Asgari ücret 22.104 TL oldu. Muhtemelen Mart ayından sonra asgari yaşam için gerekli miktarın altında kalacak. Hala enflasyonun yüzde 40 üstünde olduğunu düşünürsek, yapılan zammın etkisi, özellikle Ocak ayı zamları sonrasında kaybolacak.

Uygulanan bu diyetlerin sonunun iyiye evrilmesi tek dileğimiz. Fakat sadece düşük ücretlilerin değil, tüm kamu ve halkın uygulayacağı bir diyet ile hedefler yakalanabilecek. Tabiki kalıcı bir düşük enflasyon ise üretim temelli bir model ile sağlanabilecek. Bu konudaki reformları hala reelde göremiyoruz.

Global piyasalarda, Trump’ın başlattığı tarife savaşlarının ülke ekonomileri üzerindeki etkisini 2025’te yakından takip edeceğiz. Çin’in büyümek için daha fazla iç piyasayı teşvik etmesi gerekecek. Bu nedenle yılın ikinci yarısı emtia fiyatları için ilginç olacak.

İlk yarı değerli dolarla baskılanan, daha sonra Çin teşviği ile hareketlenen bir emtia piyasası bizi bekliyor olacak. Altın ve gümüş ayrışabilir. Sanayi metalleri bakır, demir, çelik, alüminyum, kalay, platin, paladyum Çin desteğini bekleyecek.

Avrupa’da ise işler yolunda gitmiyor. Özellikle otomotiv sektörü kan kaybediyor. Avrupa’nın otomotiv endüstrisindeki kriz, gözden kaçan trendlerin, yapısal sorunların ve jeopolitik risklerin karmaşık bir etkileşimiyle ortaya çıkarken, kıtada birçok otomotiv ve yedek parça üreticisinin son dönemde fabrika kapatma ve büyük çaplı işten çıkarmalar açıklaması dikkati çekiyor.

Son yıllarda otomobil endüstrisinde çığır açan teknolojilerin Çin ve ABD’den gelmesi Avrupa kamuoyunda tartışma konusu olurken, kıtanın otomotiv sektörü, Çinli üreticilerin gittikçe artan rekabeti ve elektrikli araçlara geçişin yüksek maliyetleri ile beklenenden yavaş olmasıyla mücadele ediyor. Bir çok otomatik üreticisi ve yedek parça üreticisinde iş çıkarmalar başladı.

Bir noktada Avrupa’daki enflasyonun daha hızlı düşüşüne şahit olurken, üretim kaynaklı düşüşün sevindirici olmayacağıda açık. Dünya kabuk değiştirirken, teknolojiye ve yapay zekaya ayak uydurabilen ayakta kalırken, ayak uyduramayanın tarihe karıştığı bir dönemden geçiyoruz.

2025’te global merkez bankaların faiz indirim döngünün devam etmesi bekleniyor.

Yine gelecek yıl ABD ve Çin arasındaki tarife savaşlarının, daha önceki yıllardaki gibi tedarik zincir sorunu yaratabileceği öngörüsü varki bu ise enflasyonu yükselten bir etki yaratabilir.

Çin ekonomisindeki yavaşlama ile baştada söylediğim gibi emtia fiyatlarında ve petrolde düşüş baskısı yaratabilir.

Zor geçen 4 yıllık dönem sonrası 2025 daha ılımlı bir yıl olabilir. Bu ise sevindirici taraf diyebiliriz.

Teknik Görünüm

Borsa İstanbul : 10 bin puan üzerindeki kapanışlar olumlu algılanıyor. Yeni yılda 11 puan üstüne ve yeni zirveler görebiliriz.

Altın: Bekleme sürecini yaşıyoruz. Kısa vadede düşüşler alım fırsatı yaratabilir. Ons altında 3000 dolar ve gram altında 4000 TL seviyeleri hala hedefte duruyor.

Dolar: Dolarda kademeli yükselişler görüyoruz. Kontrollü yükselişin devamı yeni yıldada sürebilir.

Euro/Dolar: Ticari anlaşmalar için en önemli fiyatların euro aleyhine gelişmesi söz konusu olabilir. Özellikle Avrupa’dan beklenen faiz indirimleri euroyu kırılgan yapabilir.

Mevduat Faizleri : Merkezin faizi kademeli indirmesi söz konusu olacağı için sabit getiri arayan yatırımcılar için hala cazip olabilir. Kur korumalı mevduat konusu kapanınca, faiz indirimi konusunda merkez bankasını hiç bir şey tutamaz.

Konut sektörü : 2025 hala naktin değerli olacağı bir yıl olması bekleniyor.

Otomotiv sektörü : 1 yıl önceki hızlı fiyat artışlarının olduğu yıllar geride kaldı, ihtiyaç dışında otomotiv tercih edilmesi uygun olmayabilir.

ABD Borsaları : Yeni zirveler görmeye devam edeceğiz.

Kripto Paralar : Trump’ın göreve gelmesi ile hareketli bir kripto piyasası görebiliriz.

Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…

Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.

Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır.

Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Paylaş

Son Yazılanlar

Trump 2.0 kazandı, dünyada ne olacak?

Borsa İstanbul haftanın ilk iş günü 10 bin puan üzerinde kapanış yaptı. Altın, haftaya yatay başladı, ons 2700 dolar seviyelerinde, gram altında ise 3100 TL

Türk Gastronomisinin Altın Kaşıkları

Mutfak Dostları Derneği’nin 2018’de onur ödülü vererek başlattığı Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri bu yıl çok önemli bir kategoriyi de Yılın Servis ödülü başlığı altında değerlendirmelerine

Kadın emeğinin gastronomiye yansıması

Senelerdir severek yaptığım iş gastronomi yazarlığı ve bunun gibi yeme içmeye, damak tadına ilişkin konulardaki  etkinlikler. Resmi bir tanımı yok, verilmiş unvan da  değil. Sadece 

Gastronominin evrensel gücü

Altın Kaşık Ödülleriyle Mutfak Dostları Derneği’nin ödüllendirdiği yaratıcılık, FSUMMIT 2025’in vizyonuyla sektöre kazandırdığı yenilikler ve Husin belgeselindeki derinlemesine hikâye, gastronominin sınırları aşan gücünü gözler önüne

Prada dertsiz başına dert mi arıyor?

Tasarımlarından marka kimliğine, müşteri portföyünden sattığı hayallere kadar birbirinden çok farklı iki marka hakkında bir söylenti dolaşıyor lüks moda sektöründe… İtalyan moda devi Prada’nın, Capri

Sofralarımızın Ortak Dili

Yemek sadece fiziksel bir gereksinim değil; kültürel kimliğimizi şekillendiren, tarihimizin sessiz tanıklığını yapan ve insanlar arasındaki bağları güçlendiren evrensel bir unsurdur. Her ülkenin, her yörenin