Bodrum Belediyesi’ne hayvan koruma cezası

Havalar ısınır ısınmaz lahmacun fiyatıyla gündeme gelen Bodrum, bir yandan trafik ve su sorunu, bir yandan 3,6 milyar liraya çıkan birikmiş borç ile uğraşırken bir yandan da sokak hayvanları için kolları sıvadı. Sokaktan aldığı ancak yeterli barınağı olmadığı için kısırlaştırıldıktan ve çip takıldıktan sonra alındıkları yere bırakılan hayvanlar için belediyeye 99 milyon lira ceza kesildi.

Ülkenin önemli turizm beldelerinden Bodrum yeni sezona hazırlanıyor. Bir yılı dolduran genç belediye Bakanı Tamer Mandalinci ki kendisi 31 yaşında ve soyadını bölgeyi mandalin fidesi ile tanıştıran ve  mandalin bahçelerini geliştiren büyük dedesinden alıyor.

Bir yıllık süreçte yaptıklarını, yapmak istediklerini, sorunları ve çözüm yollarını paylaştı.

Mandalinci’nin verdiği bilgiye göre, büyük oranda bilinen, bölgenin en önemli sorunu su ve trafik… Yıllardır devam eden sorunlar için yoğun bir çalışma yapılmış olsa da bu yıl hem sorunu hem de trafik sorunu daha az oranda da olsa yaşanacak.

Çünkü sorunlar tek taraflı kaynaklanmıyor, çözüm için kurumların ortak kararlar alması ve çözüm yollarını ortaklaşa uygulaması gerekiyor.

En basitinden ‘inşaat cennetine’ dönen bir Bodrum olmaması ne yazık ki yalnız belediyenin elinde değil…

Su sorunu için kilometrelerce borunun değiştirlilmesine başlanmış ancak, şimdi turizm mevsimi ile inşaat yasağı başladığı için geçen yıla oranla az da olsa patlayan borular ve kıt olduğu halde sokaklara akan sular görünen manzaralardan olacak. Trafik için de sinyalizasayon çalışmaları ve benzeri gerekli işlemler yapılmış , bazı yollar genişletilmiş ama gidecek kalabalık belirleyecek biraz da trafiği…

Borç almış başını gitmiş

Belediyenin borcu da kendisine göre bir hayli fazla.. Toplam borç 3,6 milyar lira. Bir yıl önce 2,3 milyar lira olan borç faiz ve piyasa borcu 1,3 milyar lira artıyor. Borcun 1,6 milyar liraıs SGK’ya. 1,1 milyar lirası da vergi dairelerine. Peki neden bu kadar borç var denildiğinde bir dokunup bin ah işitiliyor:

Bodrum’un resmi nüfus 203 bin görünüyor. Geçen yıl 198 bindi. İller Bankası’ndan resmi ikametgahı burada olanlara göre para alınıyor. Her ay 60 milyon TL kaynak geliyor ama daha gelmeden 15 milyon lirası kesiliyor. Elde 45 milyon kalıyor ve bunu çevirilmesi çok zor.

Çünkü Bodrum’da kışın bile yaşayan insan sayısı 450 bin civarında. Yani verilen hizmet, hesap yapılarken baz alınan kişi sayısının iki katı kadar. Bir de yazın ikinci adresi olarak kalanlar var ki 680 bin filan oluyor o zaman… En kalabalık olduğu aylarda da 1 milyonu aşan bir nüfus söz konusu.

Hal böyle olunca da hem çalışan sayısı hem harcamlar ikiye hatta üç katlanıyor. Çalışan ücretleri 125 milyon ilar. Yani iller bankasından alınan paranın neredeyse üç katı kadar maaş ödemesi var.

Bu nedenle Bodrum’un 2. ikametle pay alması gerektiğini belirtiyor Mandalinci…

Borçlar nasıl ödenecek?

Mandalinci’nin bu soruya yanıtı da şöyle; 18-20 milyar lira değerinde duran varlıkları var belediyenin. Bunların bir kısmını satarak veya takasla elden çıkarmak mümkün. 1800’ün üzerinde gayrimenkulüm 50 için satış yetkisi alınmış:

“Satıp yemek en kolayı ama kamusal görevinizi yapamaz hale geliyorsunuz. Bakanımızla gerek mahsuplaşma gerek satış ve oradan gelen gelirle ödemek üzerine istişarede bulunduk. Meclis kararı aldığımız arsalarımızı beyan ettik. Milli Emlak ve bölgeden ekipler geldi, 10 gündür piyasa araştırması yapıyorlar.

Piyasa araştırması yapılan mülklerimizi satarsak 2 milyar TL gelir elde ediyoruz. Vergi yapılandırmasına ilişkin duyumlarımız var ve bunun faydalı olacağını umuyoruz. Bu sayede ana borcumuzu ödeyip devletimize karşı görevimizi yerine getirmeye devam ederiz.”

Sokak hayvanları güvende

Bodrum Belediyesi,Torba’da 3 bin 150 metrekare alanda her biri 2 katlı modern barınaklar inşa emiş durumda. Ameliyathane, bakım, canlandırma ve gözlem odalarıyla…

Benzer iyileştirmenin, Turgutreis Barınağı’nda da yapılması planlanıyor. Şu anki barınaklar Bodrum sınırları içindeki sokak hayvanlarına yetmediği için belediye yaptığı hizmetten dolayı 100 milyon liraya yakın ceza yemiş durumda. Tabiri caizse öldürmeme cezası…

Çünkü sokaktan alınan, ancak yeterli barınak olmadığı için tedavi edilip, kısırlaştırılıp çip takılarak ya doğal hayata ya da alındıkları yere bırakılan sokak hayvanları için belediyeye kesilen ceza 99 milyon lira.

Biraz da kültür; kilisenin müze yapılma planı

Tamer Mandalinci, Aya Nikola Kilisesi’ni müzeye dönüştürmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat ettiklerini belirterek, “Buranın tahsisini bize versinler. Devletten para istemiyoruz.

Burası geçmişe saygı ve mirası ayakta tutma projesi olacak. Bodrum’un doğasını, kültürünü korumak için mücadele ediyoruz. 2025 sadece bir turizm sezonu değil; sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınma dönemi” diyor.

Deniz Demir

Paylaş

Son Yazılanlar

Lezzet de yapay zekayla buluştu

Gastronomi’nin geleceği… Lezzetin yapay zekaya geçmesi ve sürdürülebilirliğin yolculuğu… Gastronomi dünyasına ve lezzete yıllarını vermiş biri olarak gastronominin sadece damak tadı değil aynı zamanda kültür,

‘Kulüp gibi kulüptür’ Fenerbahçe

Olimpik bayrak taşıyıcı olduğundan ‘kulüp gibi kulüptür’ Fenerbahçe Bu yazıyı okuyanlardan bir bölümü her zamanki gibi, “Her konuda mantıklı bir yaklaşımın var, ancak konu Fenerbahçe

Ayvalık’ta Lezzet Ve Kültür Buluşması

Ayvalık, Ege’nin incisi, zeytinyağının altın sarısı damlalarıyla bezeli bir sahil kasabası. 30 Mayıs – 1 Haziran 2025 tarihlerinde Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde ilk kez düzenlenen Ayvalık

İplere bağlı yaşamın ucunda

Eşiğinden hop diye aşırılmış bir akşamın döküntüsü içinde, birbiri üzerine eklenmiş parçacıklarımla, bir köşeye öylece bırakılmış hissediyorum. Tüm gün ne kadar çabalasam bir bütün haline

Karpuz, peynir ve yaz…

Mahallerimizin manav dükkanlarında kesilmiş kıpkırmızı mis kokulu karpuzu gördük mü yaz başlamış demektir . O bıçağın kabuğu delip karpuzun içine girdiğinde çıkan o çıtırtı sesi

Mutfakta İnovasyon Ve Sürdürülebilirlik

Unilever Food Solutions, ev dışı tüketim sektörüne yön veren önemli bir adım atarak, “Geleceğin Menüleri Trend Raporu”nun üçüncüsünü yayınladı. Bu rapor dünya genelinde 1600’den fazla

Gastronominin Kalbi Antalya’da Attı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da FoodFest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali’nde moderatör olarak yer almak, benim için büyük bir keyifti. Üç gün boyunca Karaalioğlu