İçeride TCMB, Dışarıda FED

Borsa İstanbul haftaya düşüş ile başladı. 9000 puan seviyesinin altında satışlar baskısı devam edecektir. Şimdilerde 8700 puanın hemen üzerinde seyrediyor. Yerli ve yabancının ilgisi son haftalarda azaldı. Özellikle Mart ayına girilmesiyle risk iştahının düştüğünü izliyoruz.

Dolar 33.30 TL, Euro 36 TL, Sterlin 42 TL’den işlem görüyor. Gram altın Kapalıçarşı’da 2475 TL, faiz yüzde 50-55 bandında seyrediyor.

Bu hafta ekonomi ajandasında merkez bankalarının açıklamalarını takip edeceğiz. Japonya ve  Avustralya Merkez bankaları kararlarını açıkladı fakat İngiltere, ABD ve Türkiye merkez bankalarının faiz kararlarını bekliyoruz.

Japonya bu sabah yaptığı açıklama ile 17 yıl sonra değişikliğe gitti. Japonya Merkez Bankası, 8 yıldır uyguladığı negatif faiz politikasına son vererek, faiz hedefini yüzde 0-0.1 aralığında belirleme kararı aldı.

1 yıl daha tahvil alımlarına devam edeceğini belirtse de, Japonya artık faiz odaklı bir politikaya geçmiş oldu. Avustralya Merkez bankası ise faizi değiştirmedi ama bir sonraki sefere indirim işaretleri içeren bir rapor yayınladı. Merkez bankalarının faiz adımları her geçen gün daha önemli hale gelmeye başlıyor.

Yarın Amerika Merkez Bankası FED’in faiz kararı takip edilecek

FED’ten uzun süredir faiz indirimine dair açıklamalar takip ediliyor. Çünkü dolardaki global bir değer kaybı ayrıca tahvil tarafından çıkabilecek paranın, bizim gibi gelişmekte olan ülkelere girişini hızlandıracağı beklentisi var. Gelişmekte olan ülkelere bu yıl 200 milyar dolar girmesi bekleniyor.

FED kararında ise faizde değişiklik beklenmiyor fakat enflasyona ve olası faiz indirimlerine dair yapılacak açıklamalar ve beklentiler önemli olacak. Fiyatlamalar açısından önemli bir karar olacak.

Perşembe günü bizim merkez bankamızın faiz kararı var. Politika faizimin yüzde 45. Bu toplantıda faizi değiştirmesi beklenmiyor. Sürpriz gelebilir. Faizi yüzde 50 ye çekerek, merkez bankası sürpriz yapabilir. Seçim öncesinde yapılan faiz artırımı piyasa şok etkisi yaratarak kur üzerinde daha etkili olabilir.

Özellikle seçim sonrasında ön plana çıkması beklenen mevduat faizine bir işaret olur. Br temennin dışında ülkeye yabancı girişi istiyoruz. Sadece biz değil, yabancıda peşi sıra yayınladığı raporlarda bunu belirtiyor. Risk iştahı yüksek küresel yatırımcı kendine yeni pazarlar arıyor. Not artırımı bir sinyaldi.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek not artırımları yabancının isteğini açıkça anlatacaktır. Notumuzun bu kadar düşük olmasını da haketmiyoruz, oda ayrı bir konu. Ama 12 yıl sonra not veren kurumlar harekete geçtiyse ya biz çok iyi olduğumuzdan ya da avcının ava ihtiyacı olduğundandır. Küresel sermayeye yeni avlar lazım. Merkez bankasının enflasyona dair açıklamaları önemli olacak.

Piyasada ise seçim durgunluğu var

Kredi kartı, nakit avans ve ek hesaplara getirilen faiz ve taksit düzenlemesi sıkılaşma adımı olarak görülüyor. Nakte sıkışmak artık daha pahalı. Hayat pahalılığı uzadıkça yaşam şekilleri değişiyor. Bir çok kişi için ev, araba, mal sahibi olmak hayal edilemez oldu. Enflasyon kaygısı sohbetlerimizin katık maddesi. Eski günlere dönmek ise hayal oldu. Tamda bu noktada vatandaş ve ekonomi yönetimi ikiye ayrılıyor. Altın ve dolar almayın ve dolar düşecek diyen yöneticiler.. Çıldırmışcasına varını yoğunu altın yapan vatandaşlar, şirketler…Kazanan kim olacak seçimden sonra göreceğiz sanırım.

Teknik Görünüm

Bist100: Borsa istanbulda düşüş devam ediyor. 8700-8800 kritik bir bölge. Buradan toparlanmalar olursa güçlü bir yükselişten artık bahsedebiliriz. Bu seçim sonrasına kalabilir. Bu bandın aşağısında ise satış baskısı artacaktır. 8100 seviyesini destek olarak takip edeceğiz.

Altın: Altın yatırımcısı şuan tüm risklere açık sokakta dolaşıyor. Güvenilir yerlerden ve darphane damgalı ürünleri satın almak bu riski düşürecektir. Altın talebi devam ediyor. Hızlı bir düşüş gelmedikçe talep artmaya devam edecek gibi görünüyor. Enflasyonda görülebilecek düşüş eğilimine kadar altın popüler kalacaktır.

Dünya gündemine baktığımızda Mart – Nisan daha çok düşüş ağırlıklı, Mayıs ise yeniden yükseliş için fırsat verebilir. Ons altın 2150 dolar seviyesinden, gram altın ise televizyonda 2240 TL’den Kapalıçarşı’da 2485 TL’den geçiyor. Altında fark daha çok açılabilir.

Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…

Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir.

Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.

Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.

Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.

Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

 

Paylaş

Son Yazılanlar

Jeopolitik risk ve TCBM

Borsa İstanbul haftayı yüzde 1.23 kayıpla 9693 puandan kapattı. Ons Altın 2390 dolar seviyesinden haftayı kapatsada satış baskısının etkisi ile bu haftaya başladı. Dolar 32.59,

Ya tiyatro izlememiş ya tarihten bihaberler

Belki bu yazı yayımlandığında, İsrail, İran’a yönelik misillemesini yapmış olacak. İsrail’in yapacağı misillemenin seviyesine göre belki İran bu kez başka bir saldırı düzenleyecek. Sonuçta burası

Tebrikler Fenerbahçe kadın basketbol

Bir sporcu için en büyük hedeflerdir bunlar. Yerelde şampiyonluk, bölgesel şampiyonluk, kıta şampiyonluğu ve uluslararası büyük turnuvalarda şampiyonluk. Zordur. Çok zor. Büyük sporcular, büyük takımlar

Yaygınlaşan yoksulluk yoksullaşan yaşlılık

İnsan bizim gibi bir ülkede yaşıyor ve azıcık da ekonomi ile ilgileniyorsa mutsuz oluyor, bu kesin… Bayramların gelişine, yaş alıp emekliliğe yaklaştığına, çalışmak zorunda olmayacağı

Gayrettepe’de İtalyan lezzetleri

Bu yazıda tanıtacağım mekan Akdeniz yemekleri, Akdeniz mutfağı ve özellikle İtalyan mutfağı sevenlere … Bir ülkenin geleneğini öğrenmenin en iyi yollarından bir tanesi o ülkenin yemek

Borsa ve altının gidişatı

Borsa İstanbul hızlı bir toparlanma ile haftayı yüzde 5.21 artış yaparak 6918 puandan kapandı. Yeni haftaya ise yükseliş ile başladı. Seçim haftasında borsanın kapalı olacak