Yabancı vergi mükellefi ne yapıyor?

Evi olup kiraya veren tüm mülk sahipleri ve ticari mülkü olup kendi kullanmayan ve kira geliri elde eden mülk sahipleri 1 Mart ile 31 Mart arasında kira gelirlerini beyan etmek zorundalar.

2023 yılında, konutunuzun kira geliri aylık 1750 TL, yıllık ise 21.000 TL’nin üzerinde ise beyanname vermek zorundasınız. 2023 yılı için vergi istisnası 21.000 TL. Ticari mülkler için ise yıllık istisna tutarı 80.000 TL.

Bu da aylık 6.660 TL’ye denk geliyor. Şimdi hepiniz şunu merak ediyorsunuz; Türkiye’nin hangi il ya da ilçesinde konut kirası 1.750 TL ki, konut sahipleri vergi ödemesin?

Aklınızdan geçenler konusunda çok haklısınız

Mevcut istisna tutarlarının maalesef güncel fiyatlarla arasındaki bağ ciddi anlamda zayıf bir hal almış durumda. Böyle olunca kira geliri elde eden vatandaş vergi peşinde koşan Maliye’ye içten içe kızıyor. Kızmakta haklılar mı, kesinlikle çok haklılar çünkü, bir taraftan emlak vergisi ödüyor, diğer taraftan kira gelir vergisi ödüyorlar.

Zaten son iki yıldır mülk sahipleri yüzde 25 artış zorunluluğu nedeniyle enflasyonun çok altında bir kira geliri elde ediyor. Aslında hesabı şöyle yapmalı, toplam 12 aylık kira alan ev sahipleri bir aylık kira bedelini gelir vergisine, bir aylık kira bedelini de emlak vergisini saymalı.
Yani, nette mülk sahibine on aylık bir kira geliri kalıyor.

Diğer taraftan, Türkiye’de son 10 yıl içerisinde konut alan yabancıların sayısı 357.000’in üzerinde buna ticari mülkler dahil değil. Ticari mülkleri de işin içine kattığımızda yaklaşık 500.000’in üzerinde yabancı vergi mükellefi var. Vergi kanunu gayrimenkul geliri elde eden gerçek kişilerin yerli ya da yabancı olmalarına bakılmaksızın gelir vergisini ödemeyi zorunlu kılıyor.

Kiracılar vatandaşlık görevi gereği e devlet şifresiyle dijital vergi dairesine girip Kiracı Kimlik Formunu doldurmalı.
Ev sahiplerinin kimliği, kontrat başlangıcı, ne kadar kira ödedikleri ve hangi bankaya ödeme yaptıklarını maliye ile paylaşacaklar.

Böylece maliye yabancı mülk sahiplerinden de kira geliri karşılığında vergiyi tahsil edebilecek. Kiracıların bu konuda işbirliği yapmaları adil bir vergi tahsilatı açısından önem taşıyor.

Özetle kira geliri elde edenler beyanname vermeyi unutmasınlar. Çünkü hazine ve maliye bakanlığı sizin beyan etmediğiniz kira gelirinizi kiracınızdan teyit ederek size hem gelir verginizi ödetirler hem gelir verginiz kadar vergi ziyan cezası ödetirler ayrıca iki gelir vergisi kadar da usulsüzlük cezası ödetme ihtimalleri var. Faturayı kabartmamak lazım.

Paylaş

Son Yazılanlar

Ben Dinlerim, Bana Anlat

Sonra diyorum: “İyi ki siz varsınız.” Yani beni okuyanlar. Baksanıza, Uzun beni araştırmış, yapay zekâya sormuş benim hakkımda söylenenleri. Felsefi ve

Tatların Ve Dokuların Şiirsel Diyaloğu

Yemek insanoğlunun hafıza, kültür ve estetikle kurduğu en doğrudan temastır. Bir tabağın karşısına geçtiğimizde yalnızca malzemeleri değil, o malzemeye ruhunu veren

İlişkilerde İspat Paradoksu

İspat paradoksu. Kendini var edebilmek için, kendine zarar vermek. Bir ilişkide görülmek istemek son derece doğal ve insani bir bağ kurma

Cilt Dönüşümünden Doğan Marka

Bu Kore güzellik markası, kurucusunun inanılmaz cilt dönüşümünden doğdu Sosyal medyada viral olan her şeye, özellikle de içinde “vay be” faktörü

Merhamet Kubbelerin Altında Kalmasın

Gündelik hayatın telaşı içinde önünden geçip gittiğimiz camiler, sadece insanların ibadet ettiği mekanlar değildir. Bu topraklarda camiler, yüzyıllar boyunca sadece insana

Gelenekten Geleceğe Tabaktaki Hafıza

Coğrafya, sadece üzerinde yaşadığımız sınırlar ya da harita çizgileri değildir. Aynı zamanda kuşaklar boyu biriken ortak hafızamızın ve kimliğimizin en somut

SpaceX için milyarlarca dolarlık imtihan

   Bu hafta, özellikle teknoloji şirketlerinin yöneticileri ve teknoloji hisselerinin yatırımcıları açısından oldukça tedirgin edici geçti. Yeni haftaya da endişeli giriyorlar.