Sınıfımızın yazarı ‘Bir Cumhuriyet Çocuğu’

Arkadaşımla gurur duyuyorum. Bu yaşta böyle güzel bir kitap. Prof. Dr. A. Necmettin Akyildiz Kulak Burun Boğaz doktoru, kendi yaşam öyküsünü anlatan Ben bir Cumhuriyet çocuğuyum isimli kitabını zevkle okudum.Kitapta kendisinin liseyi parasız yatılı sınavıyla bitirdiğini söylüyor.

Tıpkı benim Kandilli’ye girişim ve bitirmem gibi. O yıllarda bizim gibi pek çok Anadolu çocuğu vardı. Biz aynı dönemde aynı ruhla yetişmiş Atatürk’ün Cumhuriyet çocuklarıyız. İyi ki o dönemleri yaşamışız.

Onun kitabını okurken bir anlamda kendi hikayemi de okudum

Atatürk’ün 33 Reformu olarak bilinen Eğitim reformuyla 1000’e yakın Yahudi bilim insanını okurken bugün her yerde açılan onlarca üniversiteyi görmek acı veriyor. İyi ki o dönemlerden geçtim.

Altı yıl aynı sıralarda okuduğumuz sınıf arkadaşımı ne yazık ki şimdi elimdeki kitaptan tanıyorum. O zaman bizim sohbete vaktimiz olmazdı, sadece ders çalışırdık. Tabii ki abimin de etkisiyle sınıfın erkekleriyle çok konusmazdık. En büyük eğlencemiz Çemberlitaş sineması ve Vefa Bozacısıydı.

Çemberlitaş sineması ve Vefa Bozacısıydı

Necmettin’in atalarının Saraybosna’da başlayan hikayesinde beni en çok etkileyen babasının küçük bir sedef kutuda var olan istiklal madalyasını, annesinin uslu dururlarsa göstermesi. Babası mesleğini çok seven bir terziymis ve içine kapanık, çevresiyle diyaloğu olmayan bir babaymış.

Aralarında diyaloğun gerçekleştiği anlar, kumaş kesimi yaptığı anlarmış. O zaman mezrosunu boynuna atan babası, gözlüklerini takar ve bir sürü kumaşa ve aldığı ölçülere bakarmış.

Bu anlarda dili çözülür, yumuşak ve sorulara yanıt veren bir adam çıkarmış ortaya. Cetvel, gönyesi ve sabunu ile kumaşa şekiller çizerken anılarını da birer birer sıralarmış. Bu anları komşular da kaçırmaz, terzi kesim yapacak diye toplanırmış.

Onun kitabı benim için hey gidi günler dedirten tarzdan. Kendisi dünyaya gözlerini açtığında Cumhuriyet dört yaşındaymış. Bir Profesör olarak ondan fazla mesleki kitabı yayimlanmis. Özellikle vertigo konusunda yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitapla adını duyurmuş. Mesleğinde ki ilkler ve başarılar bir yana. Onun hala yazmaya devam etmesi ve yaşam oykusunu anlatan hikayesiyle, ben arkadaşımla gerçekten gurur duydum.

Dr. Mürüvvet Meryem Turkili

Paylaş

Son Yazılanlar

Cumhuriyet, Geleceğe Verilen Söz

Dostlar, arkadaşlar, bir gülen yüze hasret kalanlar, Bakın yağmur yağıyor, Ekim’de sokaktan başlıyor temizlik, Sokakları süpüren kadın bugün süpürgesine dayanmış, Okul

Dolgu: Güzelliğin Karanlık Bedeli

Geçen gün X’de Danla Biliç’in vücudunun felç olmuş gibi tamamen kilitlendiği ve ambulans çağırdığı görüntüleri seyrettim. Defalarca ameliyat masasına yattığını okumuştum

Sabah sabah tüm uyur-giderler…

Sabahları oradan oraya gidip gelen onca insanın yeni bir güne başladıklarını algılamaktan biraz uzak olduklarını düşünüyorum. Otomatik olarak yola koyulup, fiziksel

Telefon Üreticileri Araba Yapıyor

Telefon Üreticileri Araba Yapıyor, Peki Araba Üreticileri Ne Yapıyor? Geçtiğimiz yıllarda bir akıllı telefon üreticisinin kendi otomobilini sıfırdan tasarlayıp seri üretime

Tahran’ın Köklü Lezzet Hafızası

Geçtiğimiz günlerde, Tarihin Tenceresinden kitabının yazarı sevgili dostum Z. Petek Çırpılı’nın nazik daveti vesilesiyle Tahran’ın köklü lezzet hafızasını İstanbul’a taşıyan mekân,

Uğraş, çalış, başar… Ya sonra?

“Sözün bittiği yer” derler ya, anne babalar olarak o noktadayız. Çocuklarımızın geleceğini düşünüyor, onlar için imkanlarımızı zorluyor, doğru kararları vermeye çalışıyoruz.