Sosyal medyada dolaşan kronik kalp hastaları aşı yaptırmasınlar algısı, kalp hastalarının aşı yaptırmamalarına neden oluyor. Sosyal medyada dolaşan, kan sulandırıcı /ağrı kesici ilaç alanların, ilaçları bıraktıktan 10 gün sonra aşı olmaları gerektiği, aksi halde aşı etkisini göstermez bilgisi tamamen gerçek dışı bir algı yaratıyor. Oysa Kovid yaşam süremizi bir yıl azalttı. Kovid-19 kalp hastalığı, kanser ve diğer koşullardan kaynaklanan ölümleri etkiliyor. Girişimsel Kardiyolog Prof. Dr. Ali Metin Esen ile konuştuk.
COVID-19 aşısı kalp hastalığı veya kardiyovasküler risk faktörleri olan kişiler için güvenli midir?
C0VID-19 aşısı, kronik kalp hastalığı, kalp krizi veya kardiyovasküler risk faktörleri geçmişi olan kişiler için güvenlidir. Üstelik bu gruptaki hastalar COVID-19 enfeksiyonunu daha ciddi geçirme riski ile de karşı karşıya.
15 Ocak 2021’de Amerikan Kalp Derneği, kalp hastalarına ve kardiyovasküler risk faktörlerine sahip bireylere yönelik olarak kendilerini, ailelerini ve toplumlarını sağlıklı ve güvende tutmaları için aşı olmaya çağıran bir bildiri yayınladı: Amerikan Kalp Derneği; kronik kalp hastalıkları olan kişileri, mevcut olan herhangi bir onaylı COVID-19 aşısı ile aşı olmaya şiddetle teşvik etti. Özellikle, kardiyovasküler risk faktörleri, kalp hastalığı, kalp krizi ve felç geçiren kişilerin mümkün olan en kısa sürede aşılanmaları gerektiği vurgulandı.
Aşının yan etkileri neler? Kalp rahatsızlığı veya kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde yan etkiler farklı olacak mı?
Covid aşılarının en yaygın yan etkileri, enjeksiyon yerinde ağrı ve morarma gibi bölgesel yan etkilerdir. Ayrıca düşük dereceli ateşte görülebiliyor. Bir kalp hastası olarak görülen belirtiler kalp hastası olmayanlardan farklı değil.
Alerjik reaksiyon riski artmaz
Kalp hastası olmak alerjik reaksiyon riskini artırıyor mu?
Kalp hastalığı olan kişilerde alerjik reaksiyon riski artmaz. Alerjik reaksiyonlar sadece nadir durumlarda bildiriliyor.
Kalp rahatsızlığı kişileri COVID-19’a karşı daha savunmasız hale getiriyor mu?
Kalp hastalığı olan kişilerin, COVID-19’a neden olan SARS-CoV2 virüsü tarafından enfekte edilme riski daha yüksek değil.
COVID-19, kalp hastalığı olanlarda daha ağır mı seyrediyor semptomlar ve hatta ölüm riski daha yüksek oluyor mu?
Ne yazık ki, kalp hastalığı ve hipertansiyonun COVİD-19’a bağlı yoğun bakım yatış sıklığını ve ölüm oranlarını artırdığı biliniyor.
Kan inceltici kullanan kişiler aşı olabilir mi?
Kan inceltici nedeniyle, enjeksiyon yapılan kolunuzda daha büyük bir çürük oluşabilir. Ancak bu durumu önlemek için kan sulandırıcı kullananların aşı yapılan yerlerine 1-2 dakika fazla baskı uygulamaları bu tip morarma ve kızarmaları önlemek için yeterli. Bu durum, kesinlikle ciddi bir deri altı kanama sebebi olmuyor.
Kan inceltici kullanmak aşının etkinliğini azaltıyormu?
Böyle bir durum söz konusu değil. Kan sulandırıcılar aşının etkinliğini azaltmıyor.
Bir kalp hastası olarak aşıyı yaptırdıktan sonra dikkat etmek gereken bir şey var mı?
Aşıyı olduktan sonra kalp hastalığı olan hastalar için özel bir öneri yok.
COVİD-19 aşısı, kullanılan kalp ve tansiyon ilaçları ile etkileşime giriyor mu?
COVİD-19 aşısı herhangi bir kalp, tansiyon ilacı ve kan sulandırıcı ile etkileşime girmiyor.
Bir kalp hastası olarak aşıyı yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir şey var mı?
Aşıyı olduktan sonra kalp hastalığı olan hastalar için özel bir öneri yok.
Aşıyı yaptırdıktan sonra maske takmak ve sosyal mesafe bırakılabilir mi?
Sağlık bakanlığı ve resmi sağlık otoritesi aksine bir çağrı yapmadıkça aşı yaptırdıktan sonrada maske mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam edilmelidir.