Sam Stern genç mutfağın yeni temsilcisi

Bana göre iki tip yemek kitabı var. Birinciler, sadece yemek tarifleri içerir. İkinci grup ise yemeğin kültüründen, tarihinden bahseder. Çoğunda araştırma, akademik çalışma gerektirir. İlk grubun sayısı fazladır. Bunlara hemen her gün yenileri eklenir. Kitapevlerinin vitrinlerine bakın, sadece tarif(reçete) veren kitaplar günden güne çoğalıyor. Yazarları değişiyor sadece. Çoğu ise mutfakla ilgili bir meslekten tanınmış şefler, yemek programı yapanlar, gurmeler, yemeğe meraklılar, hemen hepsi topladıkları yemek tariflerini kaleme alıyorlar.

Hatta ülkemizde son zamanlarda yemek yazarlarının vücut ölçüleri bile etkili olmaya başladı. Mesela ünlü bir  manken olmak bile yemek kitabı yazmanıza yardımcı (!) …

İlk yemek kitabını 15 yaşında yazdı

Son aylarda Avrupa’da yepyeni bir yazarın yemek kitapları çok satılıyor. Okuyucusu gençler, pratik, orijinal yemek tarifleri içeriyorlar. İlginç olan başka bir konu  yazar Sam Stern ‘in yemek kitabı yazmaya  çok gençken, henüz 15 yaşındayken başlaması.

İngiltere Yorkshire 1990 doğumlu. Beş çocuklu kalabalık bir ailenin oğlu. Her şeyi annesinden öğrendiğini söylüyor. “O benim her zaman desteğim oldu, bana ilham verdi” diyor. Annesi  Susan ‘de Sam’den geri kalmıyor. Oğluna hayranlığını “Daha 3 yaşında mutfağı seviyordu” diye dile getiriyor.

Avrupa ülkeleri arasında yemek kültüründen zayıf not alan İngiltere, kitapları satış rekoru kıran, tv programları rating alan meşhur şef Jamie Oliver ‘den sonra ikinci yemek üstadını çıkarmaktan memnun. İngiltere’de ilk kitabıyla  67000 satışa varan Sam’ın tüm kitapları diğer Avrupa ülkelerinde de çok satan yemek kitapları listesinin başında.

Kitabın böylesinde sevilmesi sadece tariflerin kolay, uygulaması basit olmasından kaynaklanmıyor. Sam’ın yazı dili de etkili. Esprili, kolay anlaşılır sadelikte. Kitabı kendi yaşıtları, gençler için yazmış. Sevimli, tipik bir “teen age” .kendi yaşıtları gibi, kulaklarında ı-pod, üzerinde t-shirt, blue jean, saçlar jöleli… Görünümünde yaşadığı şehrin öteki gençlerinden hiçbir farkı yok. Aynı konular, aynı konuşmalar.

Neleri sevdiği sorulduğunda, verdiği cevaplar yaşıtı her İngiliz gencinin vereceği cevaplardan pek de farklı değil. Mozarella peynirini ve Çin yemeklerini seviyor, klasik müzik dışında her tür müziği dinliyor, akustik gitar dersi alıyor, jimnastik ve futbol düşkünü, küçükken hep itfaiyeci olmak istemiş, en büyük hayali Çin’i görmek. En çok sevdiği iki yemeğe gelince; kızarmış tavuk ve çikolata.

 

İlk kitabındaki 120 tarifi bölümlere ayırmış. Bölüm başlıkları yemeklerin neden gençlerin hoşuna gideceğini çok güzel açıklıyor.

Mesela: Kızları tavlamak için reçeteler, okul dönüşü arkadaşlara yapılacak yemekler, imtihan öncesi yenilebilecekler….Kısacası kitapta ergen yaşın yemek zevklerine ve yaşam tarzına uygun salata, yemek ve tatlılar var.

Sam’ın  verdiği tarifler onun yaşındaki bütün gençlerin yapabileceği  kadar kolay. Anlatım dili ise hem anlaşılabilir gibi hem de eğlenceli.

işte kitaptan bir bölüm:

“Sabah uyanmak, yataktan kalkmak (hele bir de kurs varsa) ne kadar zordur. Bana sorarsanız bu tam bir işkence. Allahtan bu işkencenin bir karşılığı hatta bir mükafatı var. Sabah kahvaltısı Kahvaltı hayali beni yataktan çeker alır, onun sayesinde  günüme canlı, enerji dolu başlarım.

Karnım açken, beykın (bacon) kokusunu düşünmek bile ağzımı sulandırır. Çoğu günler sabah hızlı geçiyor. Babamın “kitaplarını unutma, jimnastik kıyafetini al, dişlerini fırçala” diye bağırmalarına rağmen hep geç kalınır. Yine de  acele de olsa, doyurucu ve lezzetli bir şeyler yemeye çalışırım. Üzerine ne  sürülürse sürülsün kızarmış ekmek (toast) ten vazgeçemem. Aynı şekilde nasıl pişirilirse pişirilsin yumurta favorimdir. Hava soğuksa sıcak bir greyfurt suyu, meyveli yoğurt, milk-shake.

Tatiller ve hafta sonları, bir de sabah uykusu yapabiliyorsam, çok keyifli geçer. Hızlı tempo yavaşlamıştır.güzel bir kahvaltı hazırlamak için bol vakit vardır. Artık bir krep ya da İrlanda galeti yapmayı düşünebilirim. Her zaman  eksiksiz hazırlanmış İngiliz kahvaltısını tercih  ederim. sizlere de önerim: şu hazır alınmış içi tahıl dolu paketleri bir kenara bırakın, kendinize mükemmel bir kahvaltı  hazırlayın.

Sam’ın kendi yaşıtlarına önerdiği pratik yemeklerden iki tarif:

cheese cake

malzeme

  • 225 g zencefilli bisküvi veya sable bisküvisi
  • 75 g  tereyağı
  • 675 g  beyaz krem peynir
  • 175 g toz şeker
  • 3 yumurta
  • 1 limon
  • birkaç damla vanilya esansı (veya toz vanilya)
  • çilek veya ahududu
  • 300 ml  koyu krem freş

hazırlanışı

önce fırını 150 °c (thermostat 5).yakınız.23 cm çapında bir pasta kalıbını yağlayıp kenara bırakınız.

  1. ufalanması için bisküivleri mikserden  veya plastik bir torbaya koyup üzerinden merdane geçirin.
  2. tereyağını eritiniz.içine ufalanmış bisküvileri katıp hamur olana kadar  karıştırınız.bu hamuru kenarda bekleyen kalıba bastırarak yerleştirip buzdolabına koyun.
  3. peynir, şeker, yumurtalar, limon kabuğu rendesi, limonun suyu ve vanilyayı mikserden geçirin.
  4. mikser yoksa tahta kaşıkla iyice çırpabilirsiniz.koyu kıvamlı  bir karışım olacaktır.
  5. bu kıvamlı hamuru dolapta bekleyen bisküvilerin üzerine döküp 35-40 dakika fırında pişirin
  6. fırından alınca soğumasını bekleyin, kalıptan alın ve  hamurun toplanması için tekrar 2 saat kadar buzdolabına koyun.
  7. servis yapmadan önce krem şanti ve meyvelerle süslemeyi unutmayın !

kızarmış kabak dilimleri ,üzerine peynir

malzeme

  • 1 adet taze kabak
  • zeytin yağı
  • yumuşak beyaz peynir ( sürülebilecek kıvamda olmalıdır)
  • 1 baget ekmek veya iri sandviç
  • maydanoz veya taze kişniş (isteğe bağlı)
  • deniz tuzu

hazırlanışı

         kabağınızı uzunlamasına ince dilimlere kesin.

  1. fırının üst kısmını yakın, üzerindeki ızgara tepsisini kızdırın.
  2. evinizdeki yanmaz tavaları da kullanabilirsiniz.
  3. kabak dilimlerinin iki tarafına zeytinyağı sürün ve kızgın tepside kızartın

ekmeğinize  (veya sandviç) bol peynir sürün, kabak dilimlerini ekleyin.

yemeden önce ,maydanoz veya kişnişle süsleyin.deniz tuzu ekin.

Şimdi, yemek otoritelerinin sorduğu bir soru var.

daha 15 yaşında mutfağa böylesine ilgi duyan ve bir kitap yazan Sam’ın gelecekte nasıl bir şef olacağı , ya da büyüyünce bir başka mesleğe mi yöneleceği? “bakalım” diyorlar, “bu gelip geçici bir çocukluk hevesi mi ? “

Sam’ı daha yakından tanımak, tavuklu bir yemeğini yaparken videosunu seyretmek isterseniz işte sitesi:  http://www.samstern.co.uk/

 Sevim Gökyıldız

Paylaş

Son Yazılanlar

Hoşçakalın gittim ben…

Siz bu satırları okuyorsanız artık aranızdan ayrılmışım demektir. Ne çok konuştu o gece bizimki benimle. Aylardır ilk defa hıçkırarak ağladı. Yapabilecek bir şey kalmamıştı çünkü.

Bir Öğünle Dünyayı Değiştir!

Son yıllarda mutfaklarımıza ve sohbetlerimize giderek daha fazla dâhil olan “bitkisel mutfak”, aslında çok daha geniş ve derin bir olgunun sadece bir yüzü. Vegan yaşam

Bana bir yaşam öyküsü gerek

Bazı dağlar vardır, ne bir ot biter üzerlerinde ne bir ağaç tutunur. Bir ayak izi, kanat gölgesi düşmez yamaçlarına. Hayattan bir iz bulunmaz; ibadet, yakarış,

Sahte Sofralarda Gerçekle Yüzleşmek!

Son yıllarda market raflarına baktığınızda, gerçek ile sahte arasındaki sınırın giderek belirsizleştiğini gözlemlemek mümkün. Bu durum, yalnızca ekonomik bir hile değil, aynı zamanda kültürel ve

Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin!

Türk mutfağı, yüzyıllardır sürdürülebilirlik ve israf karşıtı yaklaşımıyla örnek olmuş bir mutfaktır. Geleneksel yemeklerimizin özüne bakıldığında, her malzemenin bir şekilde değerlendirildiğini ve mutfakta israfın en

Ne güzeldi o eski bayramlar

Şeker bayramını kutladığımız bu günlerde Paskalya bayramının da yaklaştığını görüyoruz. Çocukluğumdan beri kendimi çok şanslı olarak düşünürdüm. Çünkü örf ve adetleri seven bir ailede doğdum.