Seçim Sonucunun Piyasalara Etkisi

Seçim başlığının ortadan kalkması ile ekonomide yol haritası takip edilecek. Belirsizlik ortadan kalktı. Enflasyonun ağır yükünün, siyasi sonuçlara etkisi hızlıca görülmüş oldu. Ekonominin ağır yükü ise sadece siyasi tercihler ile atlatılamaz. Tasarruf yapmayı en kısa zamanda toplum olarak öğrenmeliyiz.

Ekonominin genel düzeyinin iyileşmesi, bazı ihtiyaç dışı harcamaların kronikleşmesi ise iyileşmesi gereken bir başlık olarak hep hatırlanmalı. İhtiyacımız olmayanı almamak, gereksiz harcama yapmamak, üretken bir toplum olmak, yıkıcı değil, yapıcı olmak temel görevimiz olmalı.

Kamu harcamalarında ise öncelikle toplumun genelini ilgilendiren konularda harcama yapmak, ithalatı azaltıp, üretimi teşvik ederek, kendi kendimize yetebilecek bir ülke modeline hızlıca geçmeliyiz.

Dolar – Euro Cephesi

Döviz kanadı seçim sonuçlarına beklentileri aşan bir tepki göstermedi. Dolar 32.40 TL seviyelerinde. İktidar tarafındaki kan kaybı seçim öncesinde fiyatlanmıştı. Merkez bankasının sıkı para politikası döviz üzerinde daha belirleyici olmaya devam edecek.

Mevduat faizlerinin yüzde 60 seviyelerini aşması TL’nin yön haritasında çok etkili. Kısacası faiz varsa döviz tarafında normal şartlar altında, hızlı bir değer kazanımı mümkün görünmüyor. Yabancı banka ve yatırım kuruluşlarından gelen ilk açıklamalarda bu yönde görünüyor. TL, döviz karşısında faiz avantajı ile güçlü durmak için çabalayacak.

Merkez bankası faizi artırırken, seçim belirsizliğide ortadan kalkmışken günümüzün getirdiği finansal fırsatları değerlendirmek gerekir. Biraz döviz olsada diğer finansal araçlarda döviz birikimcisinin radarına girebilir.

Borsa İstanbul

Borsa İstanbul geçen hafta iyi bir kapanış yapmıştı. 8750 – 9336 puan gibi geniş bir bantta dalgalanma görmüştük. Pazartesi açılış ile belirsizliğin ortadan kalkmasının getirdiği etki ile yukarı tepki görebiliriz. Unutulmaması gereken bir durum ise haftaya 9 günlük tatil süreci var.

Bu ise haftanın sonuna doğru satış baskısını artırabilir. Bayram tatili dönüşünde asıl piyasa tepkisi önemli olacak. Mevduat borsa için alternatif olacak mı, o zaman göreceğiz. Teknik olarak 9400 puan üzerinde borsada yeni bir yükseliş sayfası açılır, yeni zirveler görürüz.

9000 puanın altında ise satış baskısı 8300 seviyelerine kadar devam edebilir. Yılın özellikle ikinci yarısı için dip oluşumu yaptığı bölge orta ve uzun vadeli alımlar için son fırsatı oluşturacaktır.

Kısa vadede faiz varsa borsada bundan nasibini alacaktır. Ayrıca yüksek mevduat faizi fırsatını kaçırmak istemeyen yatırımcı kitlesi, 2-3 aylık vadede mevduat değerlendirmesi yapabilir.

Altın

Altın, global piyasalardaki etki ile hareketine devam edecektir. Ons altın yine haftalık rekor kapanış gerçekleştirdi. Ons fiyatı şuan 2257 dolar seviyelerinde ve yeni haftayada rekorlar serisi devam ediyor. Gram altın üzerinde dolar etkisi daha az hissedilebilir. Globalde hızlı bir düzeltme gram altın için düzeltme olabilir. 2200 -2300 TL bandı önemli bir destek bölgesi olarak hesaplanıyor.

Altın, yine portföylerin vazgeçilmezi seçim sonrasında da olmaya devam edecek. Ons altındaki soluksuz yükseliş bir noktada düzeltme getirecek fakat yeniden toparlanma ile yükselişin devamını getirecektir. Yıl sonu beklentisinin 2500 dolardı.Bu yıla 1830 dolardan başladı ve şuan 2257 dolar. Altının bu denli soluksuz yükselişi dünyanın hazırlandığı bir felakete işaret ediyor nitelikte.

Kripto Paralar

Bitcoin 73777 dolar zirvesine yakın bekleme yapsada alt coinlerdeki yükseliş göze çarpıyor. Toplam kripto pazarının büyüklüğü 2.69 Trilyon dolara ulaştı. Kripto tarafı hala gelişime ve sürprizlere açık bir alan olarak duruyor. Para girişinin devam etmesi bir fırsat yaratıyor.

Kısacası, yatırım cephesinde kısa vadede, mevduat bir çok yatırım aracının önünde engel oluşturacak. Ağırlıkları çeyreklik bazlarda ayarlansa bile sepet bu yılki belirsizliklerin önüne geçmek için önemli olacak. Kripto varlıklar, borsa, döviz, altın, mevduat sepette bulundurulmalı.

Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…

 

Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir.

Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.

Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.

Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.

Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

 

 

 

Paylaş

Son Yazılanlar

Hayattayken mülkünü nasıl devredersin?

Sahibi olduğu mülkünü hayattayken bir yakınına vermek isteyenler genellikle satış yoluyla tapu devrini tercih ediyor. Ancak amacınız sizden sonra sorunsuz bir mülkiyet devri ise satış

Borsa Yükseliyor, Altın Yol Ayrımında

Borsa İstanbul yüzde 2.29 artış ile 9915 puandan haftayı kapatırken, Nisan ayı boyunca iyi bir performan sergileyerek yüzde 8.46 değer kazandı. Yıl başından bu yana

Jeopolitik risk ve TCBM

Borsa İstanbul haftayı yüzde 1.23 kayıpla 9693 puandan kapattı. Ons Altın 2390 dolar seviyesinden haftayı kapatsada satış baskısının etkisi ile bu haftaya başladı. Dolar 32.59,

Ya tiyatro izlememiş ya tarihten bihaberler

Belki bu yazı yayımlandığında, İsrail, İran’a yönelik misillemesini yapmış olacak. İsrail’in yapacağı misillemenin seviyesine göre belki İran bu kez başka bir saldırı düzenleyecek. Sonuçta burası

Tebrikler Fenerbahçe kadın basketbol

Bir sporcu için en büyük hedeflerdir bunlar. Yerelde şampiyonluk, bölgesel şampiyonluk, kıta şampiyonluğu ve uluslararası büyük turnuvalarda şampiyonluk. Zordur. Çok zor. Büyük sporcular, büyük takımlar

Yaygınlaşan yoksulluk yoksullaşan yaşlılık

İnsan bizim gibi bir ülkede yaşıyor ve azıcık da ekonomi ile ilgileniyorsa mutsuz oluyor, bu kesin… Bayramların gelişine, yaş alıp emekliliğe yaklaştığına, çalışmak zorunda olmayacağı