Tebrikler Fenerbahçe kadın basketbol

Bir sporcu için en büyük hedeflerdir bunlar. Yerelde şampiyonluk, bölgesel şampiyonluk, kıta şampiyonluğu ve uluslararası büyük turnuvalarda şampiyonluk.

Zordur. Çok zor.

Büyük sporcular, büyük takımlar bizlere bunu kolay gibi gösterirler.

“Ne var ki? Bunu ben de yaparım.”

Oysa o noktaya gelebilmek için yapılan fedakarlıklar, çekilen acılar hep perde arkasındadır.

Büyük bir turnuvayı kazanmak güzel, çok güzeldir. Peki ya sürekli o finalde olmak? Ardı ardına finalleri kazanmak?

İşte bunu başarabilenler de efsane olup tarihe geçerler.

 

Daha önceki yazılarımda da sıkça belirttim. Bu ülkenin kadın sporcuları erkek sporcularından daha başarılılar sanki. Nedenlerini araştırmak bu yazıyı aşan bir konu. Ama tekvando, boks, atletizm, yüzme, voleybol, baksetbol… Kadın sporcular her yerdeler ve çoğunlukla zirvedeler.

Filenin Sultanları hepimizin baş tacı mesela.

Voleybolda kadın kulüp takımlarımız da sürekli gerek Avrupa’da, gerekse dünya kupalarında sürekli finallerdeler, sürekli şampiyonlar (bu sene olmadı gerçi, ama olsun).

Şimdi yeni -aslında çok da yeni değil belki de- bir efsanemiz var: Fenerbahçe Kadın Basketbol takımı.

 

Euroleague kadınlarda son üç sezondur final oynadılar ve son iki senesinde kupayı kaldırdılar.

İstikrar!

Yukarında aslında çok da yeni değil belki yazmamın bir sebebi var. Fenerbahçe kadın basketbola -birçok başka amatör spor dalına olduğu gibi – yıllardır büyük yatırım yapıyor. Hedef hep Avrupa’nın zirvesi oldu, ancak sonucu almak son iki yıla nasipmiş.

Fenerbahçe’de kadın basketbolun kuruluşu 1954 yılına gidiyor.

Daha önce voleybol ile ilgili bir yazımda da adı geçen Ayten Salih basketbolda da var. İlk takımın kaptanı…

Bugüne göre daha kısıtlı imkanlarla, daha az takımla yıllarda birçok maddi problem de yaşanıyor. Nihayetinde 1968 yılında faaliyetler durduruluyor.

Fenerbahçe kadın basketbol branşını on yıl aradan sonra 1978’de diriltiyor. 1990’da Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde mücadele etme hakkını kazanıyor. O yıllarda kadınlar liginde Galatasaray’ın ağır bir hakimiyeti var. Ardı ardına şampiyonluklar yaşıyor Galatasaray.

1998 yılında Fenerbahçe başkanı seçilen Aziz Yıldırım kadın basketbola özel bir değer veriyor. Sürekli yatırım yaparak bu şubeyi sürekli geliştiriyor.

Fenerbahçe kadın basketbol takımı 1999 yılında 1-0 geride başladığı şampiyonluk serisinde Galatasaray’ı 3-2 geçerek şampiyon oluyor.

Ardından Botaş ve Galatasaray ile şampiyonlukların el değiştirdiği bir süreç başlıyor. Bu rekabet takımlarımızın gücünü arttırıyor ve uluslararası arenada da daha rekabetçi bir hale gelmelerini sağlıyor.

Fenerbahçe kadın basketbol şubesinin ligdeki hakimiyeti 2003 yılıyla birlikte başlıyor.

Avrupa’da da daha iddialı olacak hamleler yapılıyor.

2006-07 sezonundan bugüne üst üste on sekiz sezonun tamamında yer alan ve hepsinde de en az çeyrek final oynayan Fenerbahçe kadın basketbol takımının son yıllardaki başarı istikrarının temeli işte burada gizli.

3 Temmuz kumpası gibi, Hacettepe doping skandalı gibi badirelere rağmen yatırım kesilmeden, hedeften sapmadan süren program kulübü bu alanda Avrupa’nın en saygın takımı haline getirdi.

2013/2014 sezonu finalinde ezeli rekabet Euroleague’e de taşındı. Finali iki Türk takımı oynadı ve kupa Galatasaray’ın oldu. O tarihten bu yana uzanamadığımız kupa son iki sezondur yine ülkemize geliyor.

Fenerbahçe finalde 2012-13’te Ekaterinburg’a, 2013-14’te Galatasaray’a, 2016-17’de Dinamo Kursk’a ve 2021-22’de Sopron’a kaybettikten sonra ele geçirdiği zirveyi iki sezondur bırakmıyor. Bu iki finalde de rekorlar kırarak kazandı üstelik. Euroleague kadınlar tarihinde 100 sayı barajının geçildiği ilk final oldu son karşılaşma.

2011-12 sezonundan bugüne Euroleague’de son onüç sezonda iki şampiyonluk, dört ikincilik, iki üçüncülük, iki dördüncülük aldı sarı lacivertli ekip.

Fenerbahçe’nin 2023-24 sezonundaki kupası, Galatasaray Kadın Basketbol Takımı’nın 2013-14 sezonu Euroleague, 2008-09 ve 2017-18’de FIBA Avrupa Kupası, Yakın Doğu Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı’nın 2016-17’de FIBA Avrupa Kupası ile birlikte Türk kadın basketbolunun Avrupa’daki altıncı kupası oldu.

Şampiyonluk…

Zirveye çıkmak…

En iyi olmak…

Ardı ardına bunu başarmak…

Tebrikler Fenerbahçe kadın basketbol.

Behçet Üstün

Paylaş

Son Yazılanlar

Hayattayken mülkünü nasıl devredersin?

Sahibi olduğu mülkünü hayattayken bir yakınına vermek isteyenler genellikle satış yoluyla tapu devrini tercih ediyor. Ancak amacınız sizden sonra sorunsuz bir mülkiyet devri ise satış

Borsa Yükseliyor, Altın Yol Ayrımında

Borsa İstanbul yüzde 2.29 artış ile 9915 puandan haftayı kapatırken, Nisan ayı boyunca iyi bir performan sergileyerek yüzde 8.46 değer kazandı. Yıl başından bu yana

Jeopolitik risk ve TCBM

Borsa İstanbul haftayı yüzde 1.23 kayıpla 9693 puandan kapattı. Ons Altın 2390 dolar seviyesinden haftayı kapatsada satış baskısının etkisi ile bu haftaya başladı. Dolar 32.59,

Ya tiyatro izlememiş ya tarihten bihaberler

Belki bu yazı yayımlandığında, İsrail, İran’a yönelik misillemesini yapmış olacak. İsrail’in yapacağı misillemenin seviyesine göre belki İran bu kez başka bir saldırı düzenleyecek. Sonuçta burası

Yaygınlaşan yoksulluk yoksullaşan yaşlılık

İnsan bizim gibi bir ülkede yaşıyor ve azıcık da ekonomi ile ilgileniyorsa mutsuz oluyor, bu kesin… Bayramların gelişine, yaş alıp emekliliğe yaklaştığına, çalışmak zorunda olmayacağı

Gayrettepe’de İtalyan lezzetleri

Bu yazıda tanıtacağım mekan Akdeniz yemekleri, Akdeniz mutfağı ve özellikle İtalyan mutfağı sevenlere … Bir ülkenin geleneğini öğrenmenin en iyi yollarından bir tanesi o ülkenin yemek