Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Murat Emanetoğlu ile Türkiye’de kadınların en önemli hastalıkları, cinsel sorunları ve meme kanserini konuştuk…
Bir kadın doğum uzmanı olarak size soruyorum, Türkiye’de kadınların en önemli kadın sağlığı sorunu nedir?
Türkiye’de kadınların en sık karşılaştığımız sağlık sorunları vaginal enfeksiyonlar ve düzensiz kanamalardır.
Ayrıca kadınların en önemli cinsel sorunları neler diye sorsam, en azından fizyolojik olanlar..
Düzenli kontrol muayeneleri pek çok kadını rahim ağzı, meme, yumurtalık kanseri gibi çok önemli sağlık sorunlarının erken dönem ve hatta kanser öncesi teşhisi ile koruyacak ve kurtaracaktır.
Doğru yönetilmeyen bir ergenlik hakim
Türk kadını kendi cinsel sağlığına ne kadar önem veriyor?
Ülkemizde en önemli cinsel sorunlar: Sosyolojik , kültürel ve geleneksel olarak doğru yönetilmemiş bir çocukluk, ergenlik dönemi sonucu ortaya çıkan başta vaginismus ve diğer cinsel fonksiyon bozukluklukları sık görülmekte.
Anne olan kadınlarla anne olmayanların sağlık açısından farkları neler?
Türk kadınının kendi cinsel sağlığına verdiği önem yıldan yıla artmakta. Artık internet ve televizyonsuz ev neredeyse kalmadı . Sosyokültürel anlamda her nesil bir öncekinden her türlü daha bilgili , donanımlı ve bilinçli. gençler annelerine, anneler anneannelerine göre daha ileri durumda diyebiliriz. Bilgi arttıkça bilinç artıyor. Anne olan ya da ebeveyn olan kadınlar ve de erkekler çocuklarına karşı da sorumluluk hissetmeye başladıkları için kendileri ve tüm ailenin sağlığına da daha ilgili ve duyarlılar.
10 yıldan uzun doğum kontrol hapı kullanımı sakıncalı
Meme kanseri riski hangi kadınlarda daha çok?
Meme kanseri için artmış riski olanlar başta genetik olarak ailelelrinde meme kanseri bulunanlar ve özellikle de bununla ilgili genetik sorun taşıyanlar. Daha sonra hiç çocuk yapmayanlar-emzirmeyenler, radyasyona maruz kalanlarda risk artıyor. Bir de ileri yaş, yüksek sosyo-ekonomik düzey, alkol , sigara , obesite ile halen tartışmalı olsa da 5-10 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullananlar daha yüksek risk taşımakta.
HPV aşısı rahim ağzı kanserlerini azalttı mı?
HPV aşısı sadece rahim ağzı kanseri değil üst solunum yolu ve barsak son kısmındaki kanserlerin çoğuna da etkin. Yaklaşık 15 yıldır aşı yapan bir hekim olarak bugüne kadar aşı olmuş hiçbir hastamızda kanser oluşmadığını söyleyebilirim. Araştırmalar da azaldığını gösteriyor zaten.
Köydeki ve kentteki kadının kadın sağlığı açısından sorunları ne oranda farklı?
Kentteki sorunlarla köydeki sorunlar benzer. Ama kenttekiler için en azından estetik sorunlar, cinsel yaşam, özgüven sorunları daha belirgin olmaya başladı diyebiliriz. Köydeki durum daha çok yaşam mücadelesinden bunlar halen konuşulmuyor ya da bize yansımıyor.
Anne olma yaşı giderek artıyor ve tüp bebek konusundaki çalışmalar da ilerliyor. Bu konudaki en umut verici çalışmalar hangileri?
Özellikle kentlerde kadının ve erkeğin toplumda eğitim, sosyal hayat ve kariyer süreci nedeniyle evlenme ve çocuk yapma süreci daha ileri yaşlarda olmaya başladı. Hatat ekonomik zorluklar nedeniyle doğum sayısı giderek azalmakta. Bu da gebelik oranlarını azaltmakta. 30’lu yaşlarda kadınlarda başka jinekolojik sorunlar da artmakta, erkeklerde de yapılan araştırmalarda sperm sayı ve kalitesinde yıllar içinde azalma gösterilmiş durumda. Özellikle tüp bebek tedavilerinde kadın ve erkeklerde kök hücre çalışmaları ile erkeklerde azospermi dediğimiz sperm bulunmaması durumunun tedavilerinde umut verici çalışmalar ve uygulamalar var.
Füsun SAKA