Sınav stresi ve zaman yönetimi

Eğitimin zorlu ve önemli bir parçası olan sınavlar, birçok öğrenci için stres kaynağı. Sınav öncesinde ve sınav sırasında endişeli veya stresli hissetmek normal olsa da performansı etkilememesi için stresi yönetmenin yollarını bulmanın önemli olduğuna dikkat çeken FAMAY Eğitim, Eğitim Danışmanı Fatma Demirtaş, sınav dönemi için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Stresle başa çıkabilirsiniz

FAMAY Eğitim, Eğitim Danışmanı Fatma Demirtaş, sınav dönemlerinde stres ve zaman yönetiminin önemine dikkat çekerek öğrencilere ve ailelere tavsiyelerde bulundu.

Sınav öncesi döneminde uyku saatlerinden beslenmeye ve arkadaşlar ile kaygıları paylaşmaya kadar atılabilecek küçük adımların aslında sınav başarısına büyük katkısı olduğunun altını çizen Demirtaş, ailelere bu dönemde her zamankinden daha iyi bir dinleyici olmalarını önerdi.

Aile için sınavın ne ifade ettiğinin ve anne-baba yaklaşımlarının öğrencilere yansıdığını belirten Demirtaş, “Aileler çocuklarını akranlarıyla karşılaştırmamalı ve sevginin koşulsuz olduğunu hissettirilmeli” dedi.

Öğrencilere de tavsiyelerde bulanan Demirtaş, yaşamı dengede tutmanın sınav dönemlerinde fazlasıyla önemli olduğunu belirterek sınav öncesi dönem için şunları söyledi: “Zaman yönetimi sadece katı bir programa bağlı kalmak anlamına gelmiyor. Öğrencilerin kendilerine vakit ayırmaları da yaşamlarını dengede tutmaya yardımcı olur. Bu dönemde açık havada vakit geçirmek, düzenli beslenme ve uyku iç huzuru artırabilir.”

Sınav sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Sınav sabahı son dakika çalışmaları yapmak kafaların daha da karışmasına neden olabilir. Sınav sabahı yapılabilecek en iyi üç şey, vaktinde kalkmak, sağlıklı bir kahvaltı yapmak ve vaktinde sınav yerinde olacak şekilde evden çıkmak” diyen Fatma Demirtaş, öğrencilere sınav sırasında dikkat etmeleri gerekenler konusunda şunları önerdi: “Talimatları ve soruları dikkatli okumak, sorular karşısında paniğe kapılmamak, sonrasında sorulara geri dönmek için zaman ayırmak gerekiyor.”

Öğrencinin kendini tanıması ve beklentisini netleştirmesinin önemine de değinen Demirtaş şunları kaydetti: “Sınavda sakin ve odaklanmış halde olmak önemli ama bunun belli bir reçetesi yok. Kimi öğrenciler için en iyi oldukları derslerle ilgili sorularla başlamak daha iyi olurken, düzeni seven öğrenciler için bölüm sırasıyla gitmek daha uygun olabiliyor.

Bunun için deneme sınavlarında herkes kendine en uygun yöntemi bulabilir. Bunun yanında aylar süren emeklerin birkaç saatlik sınav ile değerlendirilecek olması da öğrencileri strese sürüklüyor. Bu noktada da ‘yapabildiğimin en iyisini yaptım. Dünyanın sonu değil, telafisi var’ gibi düşüncelere yönelmek soğukkanlılığı korumaya katkı sağlayabilir.”

Paylaş

Son Yazılanlar

Hoşçakalın gittim ben…

Siz bu satırları okuyorsanız artık aranızdan ayrılmışım demektir. Ne çok konuştu o gece bizimki benimle. Aylardır ilk defa hıçkırarak ağladı. Yapabilecek bir şey kalmamıştı çünkü.

Bir Öğünle Dünyayı Değiştir!

Son yıllarda mutfaklarımıza ve sohbetlerimize giderek daha fazla dâhil olan “bitkisel mutfak”, aslında çok daha geniş ve derin bir olgunun sadece bir yüzü. Vegan yaşam

Bana bir yaşam öyküsü gerek

Bazı dağlar vardır, ne bir ot biter üzerlerinde ne bir ağaç tutunur. Bir ayak izi, kanat gölgesi düşmez yamaçlarına. Hayattan bir iz bulunmaz; ibadet, yakarış,

Sahte Sofralarda Gerçekle Yüzleşmek!

Son yıllarda market raflarına baktığınızda, gerçek ile sahte arasındaki sınırın giderek belirsizleştiğini gözlemlemek mümkün. Bu durum, yalnızca ekonomik bir hile değil, aynı zamanda kültürel ve

Artsın Eksilmesin, Taşsın Dökülmesin!

Türk mutfağı, yüzyıllardır sürdürülebilirlik ve israf karşıtı yaklaşımıyla örnek olmuş bir mutfaktır. Geleneksel yemeklerimizin özüne bakıldığında, her malzemenin bir şekilde değerlendirildiğini ve mutfakta israfın en

Ne güzeldi o eski bayramlar

Şeker bayramını kutladığımız bu günlerde Paskalya bayramının da yaklaştığını görüyoruz. Çocukluğumdan beri kendimi çok şanslı olarak düşünürdüm. Çünkü örf ve adetleri seven bir ailede doğdum.

Siyasi kaosun ekonomiye faturası

19 Mart’tan bugüne kadar olup bitenler gösteriyor ki, siyaset Türkiye ekonomisinin dengesini bozuyor. Bugün hâlâ dengesini kaybetmiş, ama yalpalayarak ayakta durabilen bir ekonomiden söz edebiliyorsak,

Nerede O Eski Bayramlar?

Bayram yaklaştığında içimizi bir özlem kaplar. Eski bayramlar, çocukluk anıları, mutfaktan yayılan o mis gibi kokular gözümüzde canlanır. Bayram sabahı uyanmanın heyecanı, büyüklerin ellerini öpüp

Değişen İklimle Değişen Tatlar

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederek son 110 yılın sıcaklık rekorunu kırdı. Bu olağan dışı hava koşulları, ülkemiz tarımı, hayvancılığı ve gastronomisinin