Kadın Emeği Kooperatiflerde Değerleniyor

Kadın olmak… özellikle bizim toplumumuzda kadın olmak devamlı mücadele gerektiriyor. Türkiye‘de erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Oysa; eğitimli, modern, çağa uyumlu, fikren ve ruhen toplumda birey olarak yer alabilen çok sayıda kadın var ve sayıları her geçen gün artıyor. Yazıma konu olanlar ise kırsalda yaşayan, geleneksel aile yapısındaki kadınlar.

Son yıllarda basında, sosyal medyada sık rastlıyoruz.

Girişimci kadın kooperatifleri. Kim bu kadınlar?

Hayallerinin peşinden gitmeyi, zorluklara meydan okumayı ve yenilik yaratmayı gerektiren becerilerinden faydalanmayı bilen, geleneksel aile düzenini bozmadan iş dünyasına giren cesur kadınlar. Her geçen gün iş dünyasında daha fazla yer alan, hem kendi hayatlarına, hem topluma katkı sağlayan kadınlar.

Gelin, böyle bir hikayeyi, girişimci bir kadın, Iğdır Girişimci Kadınlar Kooperatifi başkanı Yıldız Aktaş‘tan dinleyelim.

“20 senelik evliyim. Dört çocuk annesiyim. İkisi yetişkin, 23 ve 25 yaşlarında, ikizlerim ise henüz 12. Bundan üç sene önce birkaç arkadaş; Selma, Melahat, Rabia, Sevda bir araya geldik.

Hepimiz başarılı uzun evlilikler yapmış, çocuklarımızı büyütmüştük. Sosyal medyada gördüğümüz başarı örneklerini takip kararı aldık. Elbette ilk mücadele evlerde başladı. Evdekileri, başta kocaları ikna etmek gerekti. Üstelik kooperatif çalışmalarını yürütürken, evdeki ev kadını ve anne vazifelerini de ihmal etmeyeceksiniz. Geleneksel  düzen asla bozulmayacak…Bu şartla kabul…

Yıldız ve 5 arkadaşı ilk aşamayı başarı ile atlatıp, aile iznini alınca daha zor etaplar başlamış. Bürokratik engeller, gerekli yazışmalar, tanıtımlar…

“Mutfak malzemelerini, kavanoz vs almak için aramızda para topladık. Ufak aile bütçelerimizden fedakarlık yaptık. Bu arada desteklerimiz çoğaldı, 10 kişi olduk… Başta Valimiz bize bir dükkan tahsis etti. Aile hekimimiz kendisine ait şeftali bahçesini kullanmamız için bize verdi. Şimdi güzel bir dükkanımız ve ürünlerini kullandığımız bir bahçemiz var. Şeftali reçellerimiz ve kurutulmuş şeftaliler oradan.

Iğdır, Doğu Anadolu’nun en mümbit toprakları üzerinde kurulu yeşil bir şehir. Aras Nehrinin suladığı Iğdır Ovası, üzerinde mümbit topraklarda kurulu  önemli bir tarım merkezi. İklim uygun, pamuktan şeftaliye kadar çeşitli bitkiler, meyve ve sebzeler yetiştiriliyor. Hepsi Avrupa’nın zor ulaştığı ( bio) kimyevi maddelerden arınmış ürünler. Kooperatif üyeleri cesaretle, azimle emeğini katıyor.

Titizlikle, bıkmadan çalışıyorlar

Mesela diyor Yıldız, “Kayısı reçelimizi yaparken tek tek kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarıyoruz. Reçellerimiz arasında sadece bizim yöremize mahsus, coğrafi İşaret almış, gururumuz iki ürünümüz var. Iğdır kayısısı ve Iğdır Patlıcanı.

Diğer ürünlerimiz, vişne, gül, şeftali reçelleri, kuşburnu marmelatı, kahvaltılık veya menemenlik domates sosu, tarhana, E-erişte, çeşitli turşular, kompostolar

Buraya kadar olumlu geçen hikayemizin bundan sonrası dilek ve istekler olacak.

Sevgili Yıldız bu kadar çabayla elde ettiğiniz ve büyük fedakarlıklarla başlattığınız bu girişimciliğiniz şimdi nasıl işliyor, memnun musunuz ?

Ne yazık hayal ettiğimiz satışlara ulaşamadık. Tanıtım bile maddi güç gerektiriyor. Meraklı kişilere sattığımız küçük miktarlar kazanç sağlamıyor. Büyük restoranlar ya da toptan alım yapan büyük  yemek işletmelelerini bekliyoruz. Satılmayan ürünlerimizi kontrol etmek,iyi saklamak gerekiyor. Apayrı bir maliyet ve çalışma bu.

Girişimci  kadınlarımızın Devletimizden bir isteği var. Sigortalı olmak istiyorlar. Bu satırlardan seslerini duyuracağım. Bir yetkili, bir ilgili görür ümidiyle …

Günümüzde kadın girişimciler, iş dünyasında çeşitliliğin ve yaratıcılığın sembolü haline gelmiştir. Cinsiyet eşitsizliği, finansmana erişimde zorluklar ve ağlara katılımda yaşanan engeller gibi çeşitli zorluklarla rağmen  yenilikçi ürünler ve hizmetler sunarak pazarı zenginleştiriyorlar. Onların cesareti, azmi ve yenilikçi bakış açıları iş dünyasında da takdir görüyor. Güçlenmeleri ve desteklenmeleri  gerekli.

Onlardan alış veriş yaparak, kaliteli, doğal ve yerel ürünlere erişebilirsiniz. Daha sağlıklı ve çevre dostu. en önemlisi yerel ekonomiyi de desteklemiş olursunuz.

Onları Instagram’da igdirgirisimcikadinlar adresinden izleyebilirsiniz.

Sevim  Gökyıldız

 

 

 

 

Paylaş

Son Yazılanlar

Modern Sofraların Unuttuğu Lezzet

Ramazan ayının ruhu, sadece gün boyu süren bir dinginlikte değil, akşamın yaklaşmasıyla birlikte mutfaklardan süzülen o eşsiz kokularda da gizlidir. İftar saati yaklaştıkça şehir susar,

Mavi Vatan’ın Sessiz Çığlığı

Üç tarafı denizlerle çevrili bir coğrafyanın çocuklarıyız. Bu cümle, ilkokul sıralarından itibaren zihnimize kazınan coğrafi bir bilgiden çok daha fazlasını ifade eder aslında. Bizim için

Türkiye’de Nüfus Dengesi Değişiyor

Türkiye’de Nüfus Dengesi Değişiyor: Doğurganlıkta Yeni Dönem Türkiye’de doğum oranları uzun süredir devam eden düşüş eğilimini 2024’te daha da derinleştirdi. Toplam doğurganlık hızının 1,48’e gerilemesiyle

Açlık Bizi Arındırır mı?

Ramazan ayı geldi. Yine aynı tartışmalar: ‘Oruç neyi bozar, neyi bozmaz?’ Ama kimse dönüp şu soruyu sormuyor: Oruç neyi düzeltir? Bir ay boyunca aç kalıyoruz.

Ağırlama Dünyasında Dönüşüm

Antalya’nın dingin bir Şubat sabahında, NEST Kongre Merkezi’ne girdiğimde sadece bir etkinlik alanına değil, sektörün geleceğinin ilmek ilmek işlendiği canlı bir yapıya adım attığımı hissettim.

İki Damla Yaş ve Gözlerde Mahcubiyet

Dost sohbetlerimizin birinde, biraz yaşımıza dokundurmak, biraz da miskin ortamı dürtme fırsatını kaçırmayacak bir dost, ‘durduk yerde gözlerinin yaşarmasından’ yakındı. Olmadık yerde demek istedi daha

Bir Tabak Bize Ne Söyler?

Bir tabağa baktığımızda gerçekten ne görürüz? Sadece yemek mi? Yoksa bir kültürün izlerini,bir toplumun alışkanlıklarını,bir ailenin hikayesini mi? Gastronomi çoğu insanlardan sadece tariflerden ve tekniklerden

Yerelin İzinde, Geleceğin Peşinde

Anadolu’nun kadim toprakları, tabağımıza ulaşan her lokmanın arkasındaki o derin emeği ve bilgeliği saklayan yaşayan birer bellektir. Son dönemde katıldığım iki farklı etkinlik, bu belleğin

Asıl enkaz vicdanımızın altında…

Bazı kahramanlar vardır; adları bilinmez, yüzleri tanınmaz. Alkıştan ürker, kameralara bakmazlar. Konuşmazlar… Ama en doğru yeri gösterirler. Bir patinin kazıdığı toprak, bir burnun aldığı koku,

TEGV Akademi ile Öğrenme Seferberliği

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) tarafından hayata geçirilen TEGV Akademi, çocuklar, veliler ve gönüllüler için dijital dünyada yeni bir öğrenme kapısı açtı. Avrupa Birliği ile