Nostaljik bir şehir Selanik

Maria’nın günlüğü Herkese selamlar

Bu defa bavulumu toplayıp Fethiye’den Şövalye Adasından yola çıktım. Sabah 08.30 gemisiyle Rodos’a geçtim. Rodos’tan akşamüstü uçağı ile Selaniğe uçtum.

Selanik benim için çok özel bir şehir çünkü, gençliğimin büyük bir bölümünü burada geçirdim. Önce tahsil, sonra evlilik, çocuklar derken bir baktım, 13 sene bu şehirde geçmiş.

Selanik’in bir özelliği varsa o da kaç sene geçerse geçsin, neredeyse hiçbir şey değişmiyor. Yollar, sokaklar, dükkanlar, kafeler, restoranlar, gece kulüpleri hep bıraktığım gibi. Tavernalar ve menülerde bile fazla bir değişiklik yok desem doğrudur. Fiyatlar Euro olduğu için onlar bile değişmez. Aynı mezeler, aynı dekorlar, sandalyeler bile kolay değişime uğramazlar.

Selanik nostaljik bir şehirdir. İlk defa ziyaretine gelen dostlarıma her zaman güzel bir program oluşturuyorum.

Nerede yenir, eğlenilir, gezilir…

 

Tabii ki ilk ziyaret edilen yer Agiou Dimitriou Caddesinde Atatürk’ün doğduğu ev. Son restorasyon dan sonra gittiğimde çok modern değişiklikler yapılmış olduğunu gördüm. Bana göre eski hali çok daha güzeldi, bir duygusallık vardı. Zübeyde Hanım’ın oturma odası, mutfağı, Atatürk’ün kıyafetleri, çalışma masası, ziyaretçileri eski zamana götürebiliyordu. Ama artık modern bir çağda yaşadığımıza göre Atatürk’ün evi de modernleşti.

Beyaz Kule veya Yunancası Lefkos Pirgos 15.y.y. Osmanlı döneminde hapishane olarak yapılmış ve etrafında Selanik’in surları vardı.

Tarihte İlk ismi kanlı kule olarak geçmiş çünkü, Osmanlı döneminde ölüm fermanları imzalanan kişiler orada öldürülüyordu ama ikinci Abdülhamit döneminde 1883 yılında beyaz kule olarak ismi değişti. 1911’de Selanik‘i çevreleyen surlar düştükten sonra sahilde tek başına bembeyaz bir gelin gibi o günden bugüne kadar ayakta durmaya devam ediyor. Bugünlerde ziyaret ettiğimizde müze olduğunu göreceksiniz.

Bundan on sene kadar önce  en üst tepesinde çok güzel bir kafe bulunuyordu. Aşkları uğruna acı çekip, hüsran yaşayan aşıklar oraya çıkıp intihar ettiklerinden dolayı en üst kat artık ziyarete kapanmıştır.

Beyaz kuleye yakın sayılır mesafede Angelaki Caddesi’nde uluslararası fuar alanı bulunuyor. Bu alana yaklaştığınızda 76 metre uzunluğunda bir kule göreceksiniz. Kendi ekseni etrafında dönen kulenin restoranında çok lezzetli yemekler tadıp, bir kadeh şarap eşliğinde Selanik’in 360° güzelliklerini seyredebilirsiniz.

Yolculuğunuz esnasında yağmura yakalanırsınız ona da bir çözümüm var. Ya lezzetli mezeler tatmak  için onlarca lokantalarından birisine sığınacaksınız veya Mediterranean Cosmos alış veriş merkezine gideceksiniz.

Lokantalar deyince akla ilk gelenler Ladadika bölgesindeki salaş meyhaneler veya Athonos sokaklarında Pinakas. Selaniğin ara sokaklarında saklanmış gizli lezzet durakları Modigliani, Rosinol, Anatolikon, Apeiro, Nea Folia, Kareklas bunlardan bazıları.

Ödüllü restorantlar ise Selanik’in merkezinde ve Kalamarya  bölgesinde. Buralarda önceki yazdığım salaş  lokantaların fiyatlarından epeyce daha pahalı Mavri thalassa, 7 Thalasses, Olymbos Naoussa, Clochard, Pelosof sevdiklerimin arasında.

Aristotelous meydanını, Tsimiski caddesini yürümek, kordondaki iskeleden korsan gemisine binip Selanik koyunu gezmek gelenektir.

Egnatia Caddesi’nde Rotondayı ziyaret edebilir, Galerios’un kamarasında resimler çekebilir, tepeye doğru çıkıp eski Osmanlı döneminden kalma evleri ve Selanik surlarını gezebilirsiniz.

Yeditepe denilen bu bölgede şimdi müze, eskiden hapishane olan yapıyı ziyaret edebilir sonra Selanik kuş bakışı manzaralı Tavernalarda kuzu çevirme, kokoreç veya çeşitli et yemekleri ve mezeler tadabilirsiniz.

Thessaloniki —Selanik bir gastronomi şehri olarak bence Athinayı geçmiştir.

Thessalonikiyi yaz bitmeden ziyaret edecekseniz mutlaka Halkidiki denilen üç ayaklı yarımadayı ziyaret edip masmavi sularda yüzmenizi ve çeşit çeşit balık ve deniz mahsülü mezeleri denemenizi öneririm.

Nea Foça,

Neos Marmaras, Nikiti, Afitos ve daha çok sayıda yaşlıların sizinle Türkçe konuşacağı köyleri ziyaret edebilirsiniz.

Sabah saatlerinde Bugaça me krema ve soğuk kakao, akşamüstü frappe ile trigona tatlısı denemeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

Mutlu günler, lezzetli tatiller dileklerimle

Midye sahanaki tarifi

500 gr.midye eti

3 diş sarımsak ince kıyım

1 al biber ince doğranmış

1 kahve fincanı zeytinyağı

2 çorba kaşığı hardal

Bir kase dolusu kıyılmış beyaz peynir

1 kahve fincanı rakı veya şarap (isteğe bağlı )

Karabiber, kıyılmış maydonoz

Yapılışı

Derin bir tavaya zeytinyağını ,al biberi ve sarımsağı koyup hafifçe soteledikten sonra ufak bir kahve fincanı rakı ile söndürüyoruz.(beyaz şarap olabilir )ben rakı kullanıyorum.)Midyeleri ekleyip 2 dakika sonra az suda eritiğimiz hardalı ve karabiberi ekliyoruz. Devamında iyice ufaltıılmış beyaz peynirleri tavamıza atıyoruz. Peynir erimeye başlayınca ince kıyılmış maydanozları serpiştirip servis ediyoruz. Etrafına bandırmak için kızarmış ekmekler yerleştiriyoruz.

Afiyetle

Maria Ekmekçioğlu

 

 

 

Paylaş

Son Yazılanlar

Kadın emeğinin gastronomiye yansıması

Senelerdir severek yaptığım iş gastronomi yazarlığı ve bunun gibi yeme içmeye, damak tadına ilişkin konulardaki  etkinlikler. Resmi bir tanımı yok, verilmiş unvan da  değil. Sadece 

Gastronominin evrensel gücü

Altın Kaşık Ödülleriyle Mutfak Dostları Derneği’nin ödüllendirdiği yaratıcılık, FSUMMIT 2025’in vizyonuyla sektöre kazandırdığı yenilikler ve Husin belgeselindeki derinlemesine hikâye, gastronominin sınırları aşan gücünü gözler önüne

Prada dertsiz başına dert mi arıyor?

Tasarımlarından marka kimliğine, müşteri portföyünden sattığı hayallere kadar birbirinden çok farklı iki marka hakkında bir söylenti dolaşıyor lüks moda sektöründe… İtalyan moda devi Prada’nın, Capri

Sofralarımızın Ortak Dili

Yemek sadece fiziksel bir gereksinim değil; kültürel kimliğimizi şekillendiren, tarihimizin sessiz tanıklığını yapan ve insanlar arasındaki bağları güçlendiren evrensel bir unsurdur. Her ülkenin, her yörenin

Heyecanla beklenen birinci sayfa

Dag Solstad, her gün yazdığı bir sayfa ile romanlarını tamamladığını söylemiş. Ayağına gelen güne, dönme dolaba atlama adımı ile başlamanın hikayesi midir yazdıkları veya bitirdiği

Yılbaşı ve Vasilopita çöreği

Bir yılı geride bırakıp uğurlarken yeni umutlarla başlayan yeni bir yıla ‘hoş geldin’ diyoruz. Dilekler her zaman sağlık, mutluluk, sevgi ve barış olmak üzere; dostlar

Manav Türklerinin sofrasında zamanın izleri

Geçtiğimiz hafta sonu Tuzla, gastronomi tutkunları için benzersiz bir deneyime ev sahipliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı’nın hayata geçirdiği “Gastronomi Günlükleri” serisinin