Borsa İstanbul haftaya düşüş ile başladı. 10 bin 200 seviyesi altında seyrini sürdürüyor, yatırımcı ise tercihini mevduattan yana kullanmaya devam ediyor. Ons altın 2685 dolar ile geçen hafta rekor kırmıştı, bu haftaya da 2658 dolardan başladı.
Gram altın 3050 TL ile rekor seviyelerde seyrediyor. Dolar 34.15, euro 38.11 seviyelerinden haftaya başladı. Bitcoin ise 65700 dolar ile başlangıç yaptı.
Dünya ekonomisinin büyüme hızında son yıllarda yavaşlama görülüyor
Sabah saatlerinde İngiltere ekonomisinin büyüme rakamlarını aldık. Hem çekirdekte ,hem de manşet veride gerileme söz konusu. Ekonomide çarkların dönmesini engelleyenlerin başında enflasyon geliyor. Enflasyon yorgun ekonomiler yarattı.
Ülkelerin merkez bankaları, yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını artırdı. Bu da tüketici talebini düşürdü ve ekonomik büyümeyi yavaşlattı. Üstüne bir de inatçı bir enflasyon ile karşı karşıyayız. Enflasyonu düşürmek adına diyet uygulayan ekonomiler hızlı bir ilerleme kaydederken, uygulayamayanlar için enflasyon 2025’te can yakmaya devam edecek.
Jeopolitik riskler devam ediyor. İsrail, saldırılarına Lübnan’ı da dahil ettiğinden bu yana Ortadoğu’nun savaş ekseni değişiyor. Özellikle telsiz cihazları ile insanoğlunun cebine kadar inen bomba düzeneği savaşa yeni bir boyut kazandırdı. Teknolojinin, kötü emellere alet edildiğinde insanlık için ne kadar tehlikeli olabileceğini bir kez daha hatırladık.
Ortadoğu’daki sürecin, enerji ve hammadde maliyetlerini artırabileceği korkusu sürüyor ve yeni bir enflasyon dalgası büyümeye dair endişeleri çoğaltabilir. Bu noktada 2025 önemli bir yıl olacak.
Enflasyon hedefi tutmasa da global merkez bankaları, kervan yolda düzülür mantığıyla faizleri indirmeye başladı. Avrupa Merkez Bankası 2’nci, ABD Merkez Bankası ise 50 baz puanla ilk faizini indirdi. Faiz yüzde 5 olurken, enflasyon yüzde 2.5 seviyelerine geriledi.
Bu hafta ise önemli veriler arasında; FED başkanı Powell’ın konuşmasını, üretim sektörüne dair güncel verileri ve haftanın sonunda Tarım Dışı istihdam rakamlarını alacağız. İstihdam sektörünün durumu yılın son iki toplantısı için FED’e göre karar verecek. Bir de 5 Kasım ABD seçimlerinin etkilerini daha fazla hissedebiliriz.
Piyasadaki garip fiyatlamalar konusunda yatırımcıların temkinli olmasında fayda var.
Bu hafta içeride Eylül ayının enflasyon rakamlarını alacağız. Yıllık yüzde 51.91, aylık yüzde 2.47 Ağustos rakamlarıydı. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüze 42 ve bunun için yüzde 2’nin altında veri almamız gerekecek. Hissedilen enflasyonda ise piyasa çok durgun. Fiyat artışlarının hızı azalsa da artmaya devam ediyor.
Enflasyon gerilese de fiyatlar düşmüyor ve yeni fiyatlara alışmak, yeni normal oldu. Eski alışkanlıklarımızı düşünürken iç acıtan maliyetler keyif kaçırıyor.
Borsa istanbul’daki şirketleri ve borsaya kota olmayan şirketleri etkileyen unsur, enflasyon muhasebesi. Özellikle küçük esnaf için ödenmediğinde tüm ticari sistemi kitleyen bir tür vergi modeli.
Kısacası enflasyon muhasebesi belirsizliği kalmadıkça ve mevduat faizlerinin cazibesi azalmadıkça borsanın yükselişi sadece kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı ya da hergün yabancı raporlarda yer alan Türkiye ekonomisine dair birbirinden güzel cümleler borsanın yükselişine destek olamayacak.
Teknik Görünüm
Bist100 : Öncelikle 10 bin 200 seviyesi aşılmalıdır. Yükselişin devamı bu şekilde gelecektir. Düşüşlerde 9700, 9400 ve 9000 seviyeleri takip edilebilir. Yatay bir bant hareketine bu haftada devam edebilir.
Altın: Ons altında hedef 2750 -2800 dolar. Buna karşılık gram altında 3400-3500 TL bandı görülebilir. Altın için yükseliş potansiyeli sürüyor.
Bol kazançlı bir hafta olması dileklerimle…
Şirin Sarı Altın ve Para Piyasaları Uzmanı
YASAL UYARI—Burada yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve istatistiki şekil ve değerler hazırlandığı tarih itibariyle mevcut piyasa koşulları ve güvenilirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir. Yazar tarafından, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin edilmeksizin, genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup, hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bilgiler yatırımcılar tarafından danışmanlık faaliyeti olarak kabul edilmemeli ve yatırım kararlarına esas olarak alınmamalıdır.
Bu bilgiler, belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte ve bu yönde herhangi bir şekilde taahhüt veya garantimiz bulunmamaktadır. Bu itibarla bu sayfalarda yer alan ve hiç bir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan hususlar hakkında herhangi bir sorumluluğumuz bulunmamaktadır.
Gerek bu yazıdaki, gerekse bu yazıda kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve bu yazıdaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların ve/veya ilgili kişilerin uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kâr yoksunluğundan manevi zararlardan her ne şekil ve surette olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı yazar sorumlu tutulamaz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
ÇEKİNCE—Bu rapor tarafımızca doğruluğu kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlamış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır.
Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık ve zararlardan kurum çalışanları ile yazarın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.