Tükürük Köftesi, çibörek, ciğer tava, ayvalık tostu, kumpir, midye dolma, kumru, sebzeli dürüm, lokma, mısır, boyoz, midye, sembüsek, Şam böreği, taze nohut, ciğer kebabı, loğlaz dürümü, Urfa kebap dürüm, sakatat kebabı, nohut dürüm, halka tatlısı, kuymak, banduma, balık ekmek, kazan simidi, halka tatlısı, bici bici, tantuni, kerebiç, yanıksı dondurma ülkemizin en bilinen sokak lezzetlerinden.
Sokak lezzetlerinde en fazla çeşitliliğe sahip ülkelerden biriyiz
Ünlü yemek yazarı Michael Alan Connelly’nin dünyada en iyi 20 sokak lezzeti listesinde meşhur dürümümüz ikinci sırada. BM araştırmalarına göre, her gün tamı tamına dünyanın dört bir tarafındaki 2.5 milyar insan, karnını sokak yemekleri ile doyuruyor.
Sokak yemekleri deyip de geçmeyin sakın…Saptamalara göre, sokaktaki ayaküstü kondu satıcılarda yemek yeme alışkanlığı MÖ 5000 yıllarında Pompei kentinde başlamış. O gündür bugündür de devam ediyor.
BM araştırmalarına göre, her gün tamı tamına dünyanın dört bir tarafındaki 2.5 milyar insan, karnını sokak yemekleri ile doyuruyor.
Amerikan L.A. haftalık dergisinde ünlü gurma yazar Jonathan Gold şöyle yazıyor: “Moda dediğin… Müzik dediğin hep sokaklarda başlamıştır. Ardından kapalı mekânlara geçmiştir… Yemek bunun dışında olabilir mi!..”
Türkiye de sokak yemekleri açısından son derece zengin bir ülke
Her bölgenin ve hemen her ilin kendine has sokak yemekleri bulunuyor. Türkiye’nin coğrafî konumu açısından çeşit çeşit ürünü var. Neredeyse her köşe başında bir sokak yemeği satan yerle karşılaşabilirsiniz. Hele hele belli saatlerde. Türkiye’nin sokak yemekleri dediğimiz zaman, liste uzar da gider. Saymakla bitmez.
BÖLGELERE GÖRE SOKAK LEZZETLERİ
İç Anadolu Bölgesi’nde soslu dürüm döner, tükürük Köftesi, gobit, alıç, çibörek, osmanlı şerbeti, Marmara Bölgesi’nde tava ciğeri, pideli köfte, cantık, hurma tatlısı, bomba, ayvalık tostu, Beyoğlu çikolatası, kumpir, midye dolma, buzlu badem, Ege Bölgesi’nde söğüş, kumru, sebzeli dürüm, lokma, mısır, boyoz, midye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hayat çöreği, kaymay şerbetli, Mardin peyniri, Mavi badem şekeri, sembüsek, Şam böreği, taze nohut, keçi tulumunda ayran, tirit, ciğer kebabı, meyankökü şerbeti, loğlaz dürümü, Urfa kebap dürüm, sakatat kebabı, nohut dürüm, kahke, Şam tatlısı, Karadeniz Bölgesinde kuymak, simit tiridi, banduma, balık ekmek, Samsun pide, Akdeniz Bölgesinde şırdan, sıkma, kırkaz, kazan simidi, halka tatlısı, bicibici, karakuş, cantık, tantuni, kerebiç, bağça, yanıksı dondurma, silibe kağıt kebap, haytalı, sahlep, macun Mersin ciğeri ülkemizin belli başlı sokak lezzetlerinden.
DÜNYADA HER ZAMAN YÜKSELEN DEĞER
Sokak yemeklerine bir tek biz meraklıyız zannetmeyin. Dünyada her zaman yükselen değer. Tüm gastronomik etkinliklerde illaki sokak lezzetlerine ayrı bir alan açılır ve inanılmaz ilgi görür. Gurme yazar, Lifestyla Asia’nın Genel Yayın Müdürü Michael Alan Connelly, özel bir liste yayınladı: “20 Must-Try Street Foods Around the World” (Dünya Üzerinde Denemek Zorunda Olduğunuz 20 Sokak Yemeği).
DÜRÜMÜMÜZ DÜNYADA İKİNCİ SIRADA
Bizi ilgilendiren tarafı, meşhur dürümümüzün ikinci sırada olması.
Belki merak edersiniz… Kimbilir, belki yolunuz düşer – şöyle yapmış sıralamasını Michael Alan Connelly: 1) BANH Mİ (Vietnam, kızarmış etli sandviç)
2) DÜRÜM (Türkiye)
3) SUPPLİ (İtalya, peynir/biftek,domates)
4) ROU JIA MO (Çin, dönerin bir benzeri)
5) PORK SATAY (Tayland, soslu bir tür domuz eti)
6) TACOS AL PASTOR (Meksika, bu ülkeye göçen Lübnanlılar’ın yaptığı bir tür tako)
7) TAGINE (Fas, Berberî usulü kuzu)
8) CHORIPÁN (Arjantin tarzı sosisli sandviç)
9) BHEL PURI (Hindistan, pilav ve erişte karışık)
10) AREPAS (Venezuella, teryağlı-peynirli, soslu yumurta)
11) Krep (Paris)
12) Yumurta Waffle’ı (Hong Kong)
13) ESPETINHO (Brezilya, tavuklu veya biftekli)
14) CURRYWURST (Almanya, tercihan Berlin)
15) FALAFEL (İsrail, Telaviv; sebzeli, soslu, tavuklu)
16) HOKKIEN MEE (Singapur; pirinç, yumurta, sos, domuz eti)
17) JERK CHICKEN (Jamaika, isli tavuk)
18) HOT DOGS (İzlanda)
19) CEVICHE (Peru, marine balık)
20) HALO-HALO (Filipinler, buzlu sütün içine yaş ve kuru meyveler)
BİCİ BİCİ – Cafe ORA – Barajyolu ADANA
MALZEMELERİ:
4 su bardağı su
3 yemek kaşığı mısır nişastası
Pudra şekeri
Kırmızı gıda boyası
gül suyu
HAZIRLANIŞI:
3 kaşık nişastayı yarım bardak su içinde eriterek karıştırın. 4 bardak suyu tencerede kaynatın, su kaynadığı zaman hazırlamış olduğunuz su karışımlı nişastayı yavaş yavaş tencereye dökün, çırpma teli ile belli bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Sonra tepsiye yaklaşık 1-1,5 cm kalınlığında olacak şekilde döküp soğumaya bırakın.
Soğuyan karışımı tepsi içinde karelere bölerek kesin. Karelere bölünmüş olan malzemeden bir parçası avuç içine alarak bıçak yardımıyla küçük küp şeklinde kasenin içine doğrayın. Üzerine istediğiniz miktarda pudra şekeri ve kırmızı gıda boyası ile hazırlamış olduğunuz şerbet veya gülsuyu ekleyin. Arzu edenler bu karışıma küp meyvelerden ilave edebilir.
NOHUT DURUM – Dürümcü Recep Usta- Ahmet KESEN-GAZİANTEP
MALZEMELERİ:
1 su bardağı nohut
1 tatlı kaşığı tuz
Tırnaklı ekmek
Domates
Kuru soğan
Maydanoz
Yeşil biber
Pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Yöreye has nohutu birgün önceden ıslatılın. Islatılan nohutlar süzün ve iyice yıkayın. Zaman ayarlı düdüklü tencerelerde tuzunu ekleyerek kaynatın. (Geleneksel yöntemlerde nohut kazanlarda kaynatılmaktadır.) Nohutlar piştikten sonra süzün. Tırnaklı ekmeklerin üzerine alarak, ince kıydığınız maydanoz, domates ve kuru soğan ile servis edin. Acılı arzu ederseniz pul biber ekleyebilirsiniz. http://www.mutfakdostlaridernegi.org